انواع دفاتر تجاری

انواع دفاتر تجاری کدامند؟

به موجب ماده ۶ قانون تجارت هر تاجری به استثنای کسبه جزء، مکلف است دفاتر ذیل را که دفاتر تجاری نامیده می شود. تهیه و جهت حسن انجام امور تجاری در اختیار داشته باشد.
۱.۱ دفتر روزنامه
۱.۲ دفتر کل
۱۳ دفتر دارایی
۱.۴ دفتر کپیه یا اندیکس
۱.۱. دفتر روزنامه

مقاله تاجر کیست؟ انواع معاملات در قانون تجارت مرتبط با این مطلب هست.

دفتر روزنامه چیست؟

دفتری است که تاجر باید همه روزه کلیه عملیات خود اعم از مطالبات، دیون داد و سند تجاری معاملات راجع به اوراق تجاری و به طور کلی کلیه فعالیت های مالی خود را به هر اسم و رسمی که باشد. و حتی وجوهی را که برای مخارج شخصی خود برداشت می کند در آن دفتر ثبت نماید.

دفتر مشاغل چیست؟

با توجه به مواد ۹۵ به بعد قانون مالیاتهای مستقیم تجار از لحاظ مالیاتی باید دفتر مشاغل (دفتر درآمد و هزینه) نیز دارا باشند.

Technik company registration min 1 629x400 - انواع دفاتر تجاری
انواع دفاتر تجاری ؟و تعریف و اهمیت این دفاتر قانونی

تعریف دفتر کل

دفتری است که تاجر باید کلیه معاملات تجاری خود را لااقل هفته ای یک بار از دفتر روزنامه استخراج نماید و انواع مختلف آن را تفکیک و هر نوع آن را در صفحه مخصوصی در آن دفتر به طور خلاصه ثبت کند.

دفتر دارایی چیست؟ و اعبار آن چند سال است؟

دفتری است که تاجر باید هر سال صورت جامعی از کلیه دارایی منقول و غیر منقول و ديون و مطالبات سال گذشته خود را به ریز مشخص کرده و در آن دفتر ثبت و امضا نماید. و این کار باید تا پانزدهم فروردین سال بعد انجام پذیرد.

دفتر کپیه

دفتری است که تاجر باید تمام مراسلات و نامه های صادره و وارده تلکس تلگراف ها فاکتورها و فاکس های خود را در آن ثبت نماید.  دفاتر تجاری ( به جز دفتر کپه به موجب الزامات ماده ۱۱ و ۱۲ قانون تجارت باید از طرف اداره ثبت شماره گذاری و امضا و پلمپ شود.

دفاتری که الزام قانونی ندارند؟ و اختیاری هستند؟

دفاتر دیگری از قبیل دفتر معین، دفتر ضمانت نامه ها، دفتر صندوق و نظایر آن نیز مورد استفاده تجار قرار می گیرد.  که اختیاری است.  و الزام قانونی برای استفاده از آنها وجود ندارد، بلکه صرفاً جهت سهولت اداره امور شرکتها و حجره های تجار به کار گرفته می شود.

اقسام شرکت تجاری
ادامه مطلب
importance business offices 800x500 - انواع دفاتر تجاری
اهمیت دفاتر تجاری

اهمیت دفاتر تجاری

دفاتر تجاری در صورتی که مطابق قانون تنظیم شده باشد. در تسهیل کار تجار نقش بسیار مثبتی را ایفا می کند.  ولی چنانچه در تنظیم آن مراعات وجوه قانونی نشده باشد، آثار سوئی بر علیه تاجر خواهد داشت.

اعتبار دفاتر تجاری

دفاتر تجاری در صورتی که مطابق مقررات قانون تجارت مرتب شده باشند، بین تجار در امور تجاری سندیت خواهند داشت؛ در غیر این صورت فقط بر علیه صاحب آن معتبر خواهد بود.

دفاتر تجاری در صورتی که مطابق مقررات قانون تجارت تنظیم شده باشند. می توانند به عنوان عملکرد مالی مورد قبول ممیزان مالیاتی قرار گیرند.

انواع دفاتر تجاری

در چه شرایطی دفاتر تجاری به عنوان عملکرد مالی تاجر محسوب نمی شوند؟

به موجب مواد ۱۲۹۸ و ۱۲۹۹ قانون مدنی دفاتر تجاری در موارد مشروحه ذیل دلیل محسوب نمی شوند:
۱. ۳. ۲. وقتی که در دفتر بی ترتیبی و اغتشاشی کشف شود. که به نفع صاحب دفتر باشد. ۲. ۳. ۲. وقتی که بی اعتباری دفتر قبلاً در موردی در محکمه ثابت شده باشد.
۳. ۳. ۲. در صورتی که ثابت شود اوراق دفتر تراشیدگی دارد. یا اوراق جدیدی داخل آن
شده است.
۴. ۳. ۲. در مواردی که طرف دیگر تاجر نباشد. فقط ممکن است جزء قرائن و امارات ادهای او قرار گیرد.

ثبت و نگهداری دفاتر تجاری

چنانچه قبلاً گفته شد، دفاتر روزنامه کل و دارایی و همچنین هر دفتری که داشتن آن را وزارت دادگستری لازم بداند، باید قبل از آنکه چیزی در آن نوشته شود، به وسیله نمایندگان اداره کل ثبت، مهر و پلمپ شود.
صفحات دفاتر فوق باید دارای شماره ترتیب اعم از ردیف یا مترادف بوده و نخ کشی شده باشد. متصدی امر کلیه صفحات آن را شمارش و به مهر مخصوص ممهور می نماید. و تعداد صفحات را در ابتدا و انتهای آن با تصریح به اسم و مشخصات تاجر صاحب دفتر قید و اعداد را با تمام حروف نوشته و دو طرف آن را با مهر سربی که وزارت دادگستری تهیه نموده پلمپ می.کند. دفتر کپه نیازی به پلمپ و ثبت ندارد.

مقاله نحوه تحریر دفاتر قانونی شرکت بازرگانی مرببط با این مطلب است. پیشنهاد می کنم مطالعه فرمایید.

ماهیت حقوقی پذیره نویسی چیست؟
ادامه مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست