افزایش سرمایه شرکت در 1402

شرکت‌ها در مواقعی که احتیاج به نقدینگی برای فعالیت‌های جدید یا توسعه فعالیتهای قبلیشان دارند. از مزایای حضور در بورس یعنی اقدام به افزایش سرمایه شرکت می‌نمایند. تامین مالی از طرق مختلفی چون آورده نقدی، استفاده از اندوخته‌های سنوات گذشته شرکت، صرف سهام و یا ترکیبی از موارد مذکور صورت می‌گیرد.

اما شاید بهتر است بدانیم که یک شرکت چگونه می تواند میزان سرمایه خود را و طی چه مراحلی افزایش دهد. معمولا پس از پیشنهاد هیات مدیره و ارائه طرح توجیهی و مشخص نمودن روش و محل سرمایه گذاری و میزان افزایش سرمایه، این افزایش به میزان مشخص به تصویب مجمع عمومی فوق العاده می‌رسد. سپس در اختیار هیات مدیره قرار گرفته و این هیات پس از طی مراحلی با جلب رضایت سازمان بورس اوراق بهادار اقدام به ثبت افزایش سرمایه می‌نماید.

طی این مقاله برآنیم که جزئیات دقیق تری برای یک افزایش سرمایه به همراه مستندات قانون تجارت ایران و همچنین ذکر یک مثال ارائه کنیم.

چگونگی برگزاری مجمع تغییرات سرمایه شرکت


تغییرات در سرمایه شرکت
، تنها در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده سهامداران شرکت می‌باشد. لازم به ذکر است که این مجمع با حضور بیش از نصف سهام دارای حق رای و در نوبت دوم آگهی دعوت، با حضور بیش از 1 سوم سهام به حد نصاب قانونی می‌رسد. و همچنین تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده با اکثریت 2 سوم آرا در جلسه رسمی معتبر می باشد. (مواد ۸۳ و۸۴ و ۸۵ قانون تجارت جمهوری اسلامی )

مراحل افزایش سرمایه بدین ترتیب می باشد

در مرحله اول: هیات مدیره شرکت طرح توجیهی افزایش سرمایه را برای قرائت در مجمع عمومی فوق العاده آماده می‌کند. و در این مرحله اجازه برگزاری مجمع عمومی فوق العاده را از سازمان بورس اخذ نموده و در روزنامه رسمی شرکت اقدام به درج آگهی می‌نماید. تا از کلیه سهامداران شرکت دعوت به مشارکت در تصمیم گیری در این خصوص نماید.

نماد شرکت با این آگهی بسته شده و معاملات بروی سهام شرکت متوقف می‌شود. مواد ۱۲۲ و ۱۲۳قانون تجارت، آدابی را برای تشکیل جلسات هیات مدیره مشخص نموده است.

ماده ۱۲۲ قانون تجارت عنوان می‌کند که ترتیب دعوت و تشکیل جلسات هیات مدیره را اساسنامه تعیین می‌کند. و 1 سوم مدیران را در صورتی که حداقل 1 ماه از آخرین جلسه گذشته باشد. می‌تواند دعوت نمایند. 

همچنین ماده ۱۲۳ قانون تجارت ایران هیات مدیره را موظف نموده تا برای هر یک از جلسات خود صورت جلسه‌ای تنظیم نموده و به امضای اکثریت مدیران حاضر در جلسه برساند.

در مرحله دوم
: هیات مدیره اقدام به اقدام به قرائت گزارش در خصوص میزان، نحوه و محل افزایش سرمایه نموده و از آن دفاع می‌نماید. نتیجه جلسه تصویب یا عدم تصویب افزایش سرمایه می باشد. در صورت پذیرش گزارش توجیهی، در مرحله سوم تعداد سهام حاضر در مجمع عمومی فوق العاده برنامه زمان بندی اجرای این طرح را به تصویب سهامداران خواهد رسید.

پس از مرحله تصویب طرح افزایش سرمایه توسط سهامداران، هیات مجددا با در نظر گرفتن اصلاحات جدید اقدام به تصویب آن می‌نماید. و تشریفات عملیاتی کردن افزایش سرمایه را شروع به کار می‌کند.

سرمایه شرکت ها در 1402 850x500 - افزایش سرمایه شرکت در 1402
افزایش سرمایه شرکت ها در 1402

انواع افزایش سرمایه شرکت ها در قانون تجارت

ماده ۱۵۸ قانون تجارت ایران طرق مختلف افزایش سرمایه را بدین صورت مشخص نموده است:

آورده نقدی،

مطالبات حال شده،

 انتقال سود تقسیم نشده یا اندوخته،

اضافه ارزش سهام و تبدیل اوراق قرضه.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با سرمایه شرکت ها با مقاله نحوه کاهش سرمایه شرکت ها مراجعه فرمایید.

ضرورت افزایش سرمایه شرکت ها چیست؟

افزایش سرمایه یکی از  موثرترین عوامل در توسعه و پیشرفت شرکت ها و موسسات تجاری می باشد. همه کسب و کارها برای ادامه فعالیت های خود و رقابت با رقبای سرسخت ام،روزی نیاز به پشتوانه مالی قوی دارند. به همین جهت نیز استراتژی های لازم برای افزایش سرمایه را در پیش می گیرند.

مجمع عمومی عادی شرکت سهامی خاص
ادامه مطلب

وجود سرمایه برای شرکت ها بسیار مهم و ضروری می باشد. چرا که اکثر کسب و کارهای که ورشکسته شدند و نتوانستند به فعالت های خود ادامه دهند. به خاطر نداشتن پشتوانه مالی و سرمایه بوده است.

شما اگر مدیر و یا صاحب یک شرکتی هستید بایستی از میزان سرمایه خود و راه های افزایش سرمایه شرکت خود اطلاعات به روز و مفیدی را داشته باشید. تا در مواقع بحرانی بتوانید بهترین و موثرترین ایده ها را برای حفظ کسب و کار خود ارائه دهید.

در ادامه مطالب سعی بر آن داریم در مورد انواع روش های افزایش سرمایه در سال جدید 1400 توضیحات مختصری را برای دوستان عزیز بازگو کنیم.

نحوه افزایش سرمایه شرکت

همانطور که اشاره کردیم افزایش سرمایه از مهم ترین عوامل پیشرفت و توسعه یک شرکت در دنیای رقباتی امروزه می باشد. راه های متفاوتی برای افزایش سرمایه شرکت ها وجود دارد. که در 1401 شما باید تلاش خود را برای افزایش سرمایه شرکت همسو نمایید.  که از جمله این روش ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

– روش افزایش سرمایه از محل صرف سهام

– افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزبابی دارایی ها

– قانون افزایش سرمایه از محل سود انباشته

– افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

شما با توجه به نوع فعالیت و شرایط پیش روی شرکت خود می توانید طبق یکی از این روش های مذکور” اقدام به افزایش سرمایه داشته باشید. البته قبل از بکار بردن هر یک از این روش ها بهتر می باشد. تا در مورد آن ها اطلاعاتی را داشته باشد.

نحوه افزایش سرمایه از محل صرف سهام

شرکت ها در این روش، سهام های خود را با قیمتی بیشتر از قیمت اسمی به فروش می رسانند. و مبلغ مابه التفاوت بین قیمت اسمی و قیمت فروش را به صورت سهام جدید به سهامداران و شرکاء خود پرداخت می کند. البته در بسیاری از مواقع شرکت ها مبلغ مابه التفاوت را تحت عنوان افزایش سرمایه به صندوق شرکت بر می گردانند. این روش به ندرت در بین شرکت ها صورت می گیرد. ولی با این حال یکی از مطرح ترین روش ها در مباحث افزایش سرمایه بوده و می تواند. مورد استفاده مدیران کسب و کارها واقع شود.

روش افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

در روش افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها میزان و مبلغ دارایی ها شما هیچ تغییری نخواهد کرد.” بدین صورت که تعداد سهام شما افزایش یافته ولی با کاهش قیمت سهام ها ” دارایی شرکت تغییری نخواهد کرد. در این روش شرکت تمام دارایی های مشهود خود از جمله تجهیزات و زمین و غیره را تجدید ارزیابی می کنند. و در ترازنامه شرکت خود مبلغ آن را به روز می کنند و از آن جایی که در ترازنامه باید هر دو طرف معادله تراز و یکی باشد. در نتیجه مبلغ و میزان سرمایه را نیز افزایش می دهند.  افزایش سرمایه در این روش فقط به حالت صوری و در دفاتر حسابداری اتفاق می افتد. و عملا پول و نقدینگی وارد شرکت نخواهد شد.

روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته

همان طور که از اسم این روش پیداست، شرکت ها در دفاتر حساب های خود عنوانی را تحت سود انباشته یاداشت می کنند. که طبق این عنوان هر ساله میزانی از سود خود را به عنوان سود انباشته” ذخیره می کنند. بنایراین شرکت های که سود انباشته قابل توجهی را داشته باشند می توانند از طریق همین روش اقدام به افزایش سرمایه شرکت خود کنند. با اضافه شدن سود انباشته به سرمایه شرکت شما، تعداد سهام شما هم بیشتر خواهد شد.

نحوه دعوت به مجمع عادی و فوق العاده تعاونی
ادامه مطلب

نکته ای که در روش از محل سود انباشته بایستی به آن توجه باید کرد.”  این است که در این روش میزان و مقدار دارایی شما افزایش پیدا نخواهد نکرد. هم چنین هیچ گونه پول و نقدینگی نیز به حساب شرکت شما اضافه نخواهد شد.

روش افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

در خیلی از مواقع شرکت ها برای افزایش سرمایه مجبور هستند که از آورده نقدی سهامداران خود استفاده کنند. در برخی از دفاتر رسمی حسابداری” حسابداران این موضوع را تحت عنوان آورده شرکاء یاداشت می کنند. که مبالغ متعلق به این عنوان عددی، بسیار قابل توجه می باشد.

اگر شرکت شما از سود انباشته مناسبی برخوردار نیست، می توانید از روش آورده نقدی شرکاء و یا سهامداران استفاده کنید. این روش از دیگر روش های افزایش سرمایه موثر تر  و  قابل قبول تر می باشد. که بسیاری از شرکت ها نیز بیشتر از این روش استفاده می کنند.

مدارک لازم برای ثبت افزایش سرمایه شرکتهای سهامی خاص

طبق ماده ۱۸۳ قانون تجارت، برای ثبت افزایش سرمایه شرکتهای سهامی خاص فقط تسلیم اظهارنامه به ضمیمه مدارک زیر به مرجع ثبت شرکت ها کافی خواهد بود:
۱- صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده که افزایش سرمایه را تصویب نموده یا اجازه آن را به هیئت مدیره داده است. و در صورت اخیر صورتجلسه هیئت مدیره  که افزایش سرمایه را مورد تصویب قرار داده است.
۲- یک نسخه از روزنامه ای که آگهی مذکور در ماده ۱۶۹ قانون در آن نشر گردیده است.
۳- اظهارنامه مشعر بر فروش کلیه سهام جدید و در صورتی که سهام جدید امتیازاتی داشته باشد. باید شرح امتیازات و موجبات آن در اظهارنامه قید شود.
۴- در صورتی که قسمتی از افزایش سرمایه به صورت غیر نقد باشد. باید تمام قسمت غیر نقد تحویل گردیده و با رعایت ماده ۸۲ این قانون به تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده رسیده باشد.

و مجمع عمومی فوق‌العاده در این مورد با حضور صاحبان سهام شرکت و پذیره نویسان سهام جدید تشکیل شده باشد.  و رعایت مقررات مواد ۷۷ لغایت ۸۱ این قانون در آن قسمت که به آورده غیر نقد مربوط می‌شود. الزامی خواهد بود. و یک نسخه از  صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده باید به اظهار نامه مذکور در این ماده ضمیمه شود.
اظهارنامه های مذکور در این ماده باید به امضای کلیه هیئت مدیره رسیده باشد.


تذکر: طبق ماده ۱۸۴ وجوهی که به حساب افزایش سرمایه تادیه می‌شود. باید در حساب سپرده مخصوصی نگهداری شود. تامین و توقیف و انتقال وجوه مذکور  به حساب‌های شرکت ممکن نیست مگر پس از به ثبت رسیدن افزایش سرمایه شرکت.

در صورتیکه برای اخذ تسهیلات می خواهید برای شرکتتان افزایش سرمایه انجام دهید. کارشناسان ما بدون آنکه در بانک پول نقدی واریز نمایید. می توانند برای شرکتتان افزایش سرمایه انجام دهند.

جهت مشاوره با کارشناس تک نیک ثبت تماس حاصل فرمایید.

تلفن مشاور: 09189414281

ثبت سفارش در سایت تک نیک

شرکت تعاونی تک نیک با هدف تسهیل در امور اداری شرکتها و موسسات، حسابداری و مالیاتی و مشاوره کسب و کار فعالیت خود را از سال 94 آغاز نموده است. ثبت تک نیک همواره کوشیده است خدمات خود را به بهترین شکل ممکن در سریعترین زمان به انجام برساند و مشاوری امین برای مدیران و کارآفرینان عزیز کشورمان باشد.

آدرس :

ایلام، شهرستان دهلران، منطقه 3 ، خیابان خبرنگار ، پلاک 7 

تلفن: 09189414281

 

مطالب مرتبط

فهرست