در مقاله ثبت شرکت در تهران، شرح کاملی از کلیه شرکت های قانون تجارت ایران همراه با جزئیات و مدارک مورد نیاز برای شما عزیزان آورده ایم. در صورتیکه نیاز به مشاوره داشتید. به شماره 09189414281 تماس حاصل فرمایید.
تاسیس شرکت در تهران
تهران پایتخت پر جمعیت کشورمون که در حال حاضر جمعیت تهران از 15 میلیون نفر هم گذشته است. مرکز اصلی کلیه فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. اکثر شرکت های بزرگی که در دیگر استانهای بزرگ به ثبت رسیده اند. در تهران هم دفتر و یا شعبه برای خود به ثبت رسانده اند.
تاسیس شرکت در تهران از لحاظ قانونی هیچ فرقی با سایر شهرستان ها ندارد.
فایل صوتی سفارش ثبت شرکت در موسسه تک نیک ثبت
تعریف شرکت تجاری
قانون تجارت، تعریفی از شرکت تجاری ارائه نموده و تنها به ذکر انواع شرکت و تعریف آنها بسنده نموده است، در قانون مدنی نیز شرکت به این صورت تعریف شده است که «شرکت، عبارتست از اجتماع حقوق مالكين متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه» (ماده ۵۷۱ ق.م).
شرکت تجاری عبارتست از سازمانی که بین دو یا چند نفر تشکیل می شود. که در آن هر یک سهمی به صورت نقد یا جنس یا کار خود را در بین می گذارند. تا مبادرت به عملیات تجارتی در تهران نموده و منافع و زبان های حاصله را بین خود تقسیم کنند».
انتخاب اسم برای شرکت
بحث تعیین نام شرکت ها، علاوه بر این که از جنبۀ کمی برخوردار است. (تکراری نبودن در کل کشور) جنبۀ کیفی هم دارد. و لازم است در تعیین نام به بحث تشابه اسامی و نام های ممنوع هم توجه شود. تعیین نام های مشابه ممكن است، منجر به تضییع حقوق شرکت های ثبت شدۀ قبلی و حق تقدم آنان شود. و زمینه های رقابت نامشروع تجاری را فراهم سازد. در راستای ایجاد وحدت رویه، در حال حاضر در ادارۀ ثبت شرکت ها، تعیین نام شرکت ها در تهران با رعایت دستورالعمل اجرایی تعیین نام اشخاص حقوقی صورت می گیرد.
نام های پیشنهادی برای شرکت
نام پیشنهادی برای شرکت ها در موارد زیر پذیرفته نمی شود:
1- نام هایی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارند؛
۲- نام هایی که در آن از اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه استفاده شده باشد؛
۳- نام هایی که مخالف موازین شرعی، نظم عمومی و یا شامل واژه هایی بی معنا یا الفاظ قبيحه و مستهجن و خلاف اخلاق حسنه باشند؛
٤- نام یا نام اختصاری یا حروفی که رسما متعلق به دولت باشد از قبیل ایران، کشور، ناجا، نزاجا، مگر با ارائه مجوز مقام صلاحیتدار دولتی؛
5- هنگامی که در یک نام پیشنهادی، ترکیبی از دو واژه فارسی، تداعی کننده یک واژه بیگانه باشد، امکان ثبت آن وجود ندارد.
ثبت شرکت در تهران
ثبت موضوع فعالیت شرکت در تهران
برای ثبت شرکت در تهران، موضوع آن باید از طرف سهامداران یا شرکا مشخص گردد. موضوع شرکت (صرف نظر از اینکه نباید نامشروع و برخلاف قانون باشد.) باید عملی و جالب و متضمن منافعی برای شرکا باشد.
موضوع شرکت از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا که شخص حقوقی فقط درباره موضوعاتی می تواند عمل کند. که در موضوع شرکت تصریح شده باشد. به این جهت اصولا، کلیه شرکت ها موضوع شرکت را وسیع تعریف می کنند. تا بتوانند کلیه اموری را که لازم باشد انجام دهند. به هر حال تعیین موضوع شرکت بسته به نظر شرکا است. و حدود عملیات شرکت در تهران را تعیین می کنند.
سرمایه شرکت چیست؟
هر شرکتی که در تهران تأسیس می گردد، باید برای انجام کار و فعالیت خود سرمایه ای داشته باشد، سرمایه شرکت ها از طرف شرکا و سهامداران آن تأمین می شود، سرمایه شرکت ها اصولا به وجه رایج کشور تعیین می شود.
سرمایه غیر نقدی شرکت چیست؟
سرمایه شرکت ها اصولا به وجه رایج کشور که مرکز آن تهران است تعیین می شود. منتهی شرکا می توانند برای تأمین سرمایه شرکت حصه خود را به صورت نقدی یعنی به پول یا به صورت غیر نقدى مشخص کنند. در صورتی که مقداری از سرمایه شرکت آورده غیر نقدی باشد. (اعم از اموال منقول مثل خودرو، کاميون و غيره و اموال غير منقول مثل زمین و ملک) ارائه تقویم نامه (ارزیابی قیمت) توسط کارشناس رسمی دادگستری تهران ضروری است. یعنی ابتدا آن مال باید به وسیله کارشناس رسمی دادگستری منطقه ای که در تهران ارزیابی و قیمت گذاری شود. تا قیمت و ارزش آن مشخص شود. و سپس به عنوان سرمایه شرکت قيد شود. و در صورتی که اموال غیرمنقول جزء سرمایه شرکت قرار گیرد ارائه سند مالکیت آن به اداره ثبت شرکت ها ضروری می باشد.
کارشناسان تیم تک نیک ثبت، آماده ارائه مشاوره تخصصی رایگان به شما عزیزان کارفرما و مدیران شرکت ها که در تهران شرکت ثبت کردید، می باشند. کافیست به شماره 09189414281 تماس حاصل فرمایید.
تعیین تابعیت شرکت
در حقوق ایران ماده 591 قانون تجارت در زمینۀ تابعیت شرکت مقرر می دارد: «اشخاص حقوقی تابعیت مملکتی را دارند که اقامتگاه آنها در آن مملکت است». همچنین مادۀ ۱ قانون ثبت شرکتها مصوب ۱۳۱۰ اعلام داشته است: «هر شرکتی که در ایران تشکیل و مرکز اصلی آن در ایران باشد، شرکت ایرانی محسوب می شود». لازم به ذکر است افرادی که قصد تاسیس شرکت در تهران و یا سایر شهرستان ها دارید. تابعیت شرکت لازم است که فقط ایران نوشته شود.
اقامتگاه قانونی شرکت در تهران
در مادۀ 590 قانون تجارت مقرر شده است که: «اقامتگاه شخص حقوقی محلی است که اداره شخص حقوقی در آنجاست». مادۀ ۱۰۰۲ قانون مدنی هم اقامتگاه اشخاص حقوقی را «مرکز عملیات» آنها دانسته است.
یکی از مواردی که حتماً باید در اساسنامه و اظهارنامه ثبت شرکت در تهران مشخص شود. مرکز اصلی شرکت یا همان اقامتگاه شرکت است. تعیین نکردن مرکز اصلی شرکت جزو موارد نقص مدارک است. و در صورتی که رفع نشود، ادارات ثبت شرکت ها از ثبت شرکت در تهران و یا سایر شهرستان ها خودداری می کنند. مرکز اصلی شرکت یکی از مواردی است که در آگهی تأسیس شرکت قید می شود. و در روزنامه رسمی هم منتشر می گردد.
شمارۀ ثبت و شناسۀ ملی شرکت تجاری
. به موجب بند دوم مادۀ ۲۲۰ قانون تجارت: «هر شرکت تجارتی ایرانی مذکور در این قانون و هر شرکت خارجی که بر طبق قانون ثبت شرکتها مصوب خرداد ماه ۱۳۱۰ مکلف به ثبت است، باید در کلیه اسناد و صورت حسابها و اعلانات و نشریات خطی یا چاپی خود در تهران و یا کل ایران تصریح نماید. که در تحت چه نمره در ایران به ثبت رسیده و الا محکوم به جزای نقدی از دویست تا دو هزار ریال خواهد شد.
از لحاظ موضوعی اختصاص شناسه ملی شامل تمام اشخاص حقوقی اعم از ثبت شده در واحدهای ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری، ایجاد شده توسط قانون یا ثبت شده توسط سایر مراجع و شرکت ها و مؤسساتی که قبلاً در تهران و سیا در سایر شهرستان ها ثبت شده اند می شود.
ثبت الکترونیکی شرکت ها
در اجرای تکالیف قانونی بند «ب» ماده ۱۲ قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد و بند ۳ ماده ۳۷ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 48 قانون برنامه پنجم توسعه با هدف حذف مراجعات حضوری متقاضیان خدمت و ارائه خدمات به نحو الکترونیک، فرایند ثبت تأسیس و تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری به صورت الکترونیکی و طبق بخشنامه مربوط انجام خواهد شد. آدرس سایت ثبت شرکت ها در تهران: https://irsherkat.ssaa.ir/ .
مدیر یا مدیران شرکت
شرکتها نیز مانند سایر اشخاص حقوقی، برای اداره امور و تحقق بخشیدن به اهداف خود نیاز به مدیر و گرداننده دارند؛ سمت مدیران شرکت ها، به وسیله هیئت مدیره شرکت تعیین می شود. و خود اعضای هیئت مدیره نیز با رأی گیری از سهامداران شرکت انتخاب می شوند. هیئت مدیره شرکت اداره امور شرکت را به عهده دارد. و تصمیمات مهم در خصوص اداره شرکت منجمله تعيين مدير عامل و سایر امور شرکت را به عهده دارد، هیئت مدیره در اولین جلسه خود یک نفر را از بین خود یا خارج از شرکت به عنوان رئیس و یک نفر را به عنوان نائب رئيس هیئت مدیره انتخاب میکنند. از وظایف مهم هیئت مدیره، تعیین دارندگان حق امضای اسناد رسمی و عادی شرکت (مثل حق امضای چکها، سفته ها، قراردادها و غيره) از طرف شرکت می باشد.
اهمیت و فواید ثبت شرکت در تهران
ثبت شرکت در تهران، علاوه بر اینکه وسیله ای است که دولت مقررات شرکتهای تجارتی را کنترل می نماید، فواید مهم دیگری دارد. که از لحاظ شرکای شرکت و مراجعین آن دارای اهمیت بسیار است و آنها مختصراً عبارتند از:
۱. هرگاه شرکت در تهران و یا سایر شهرستان ها به ثبت برسد، قراردادهای منعقده بین شرکای رسمی بوده و بعدها هیچ یک نمی توانند مانند اسناد غیررسمی از وجود شرکتنامه و اساسنامه و سایر تصمیماتی که به ثبت می رسد. اظهار بی اطلاعی نموده و یا به ایراداتی که درباره اسناد غیر رسمی ممکن است وارد نمود استناد نمایند.
۲. ثبت شرکت از لحاظ معامله کنندگان با شرکت در درجه ای از اهمیت است که بدون مراجعه با آن اغلب نمی توانند معامله کنند. زیرا کسی که قرارداد مهمی با شرکت در تهران منعقد می نماید. یا معامله مهمی انجام می دهد. باید بداند که سرمایه شرکت تا چه اندازه است و اختیار مدیران شرکت تا چه حد بوده و بالاخره قدرت و توانایی این شخصیت حقوقی به چه میزان است. مواد مهم و لازم هر شرکت در جراید کثیر الانتشار آگهی می شود. تا همه از آن مستحضر باشند، علاوه بر آن، به نحوی که در اغلب ممالک معمول است هر شخص خارجی (خارج از شرکت) ولو اینکه ظاهرا ذی نفع نباشد. می تواند به پرونده هایی که برای ثبت شرکت در تهران تشکیل شده مراجعه و از محتویات آن اطلاع حاصل کند.
۳. همانطور که اشاره شد، ثبت شرکت رسیدگی است که متصدیان امر انجام می دهند. تا معلوم شود آیا برای به وجود آوردن این شخصیت حقوقی دقت های لازمه شده و مقررات رعایت گردیده است یا خیر؟
وظایف اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری
طبق ماده ۲ طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکت ها اداره کل ثبت شرکت ها و مؤسسات غیر تجاری دارای وظایف زیر خواهد بود:
الف) ثبت شرکت های تجاری و مؤسسات غیر تجارتی ایرانی حوزه تهران و تغییرات بعدی آن.
ب) ثبت دفتر تجارتی و تغییرات بعدی آن.
ج) پلمپ دفاتر تجارتی و غیر تجارتی حوزه تهران.
د) ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی در ایران و تغییرات بعدی آن.
ه) ثبت موسسات خارجی در تهران و یا کل ایران.
و) تعیین نام شرکت ای خارجی و مؤسسات غیر تجارتی در شرف ثبت سراسر کشور.
کارشناسان تیم تک نیک ثبت، آماده ارائه مشاوره تخصصی رایگان به شما عزیزان کارفرما و مدیران شرکت ها که در تهران شرکت ثبت کردید، می باشند. کافیست به شماره 09189414281 تماس حاصل فرمایید.
تنظیم شرکتنامه شرکت
شرکت نامه، قرارداد تشکیل شرکت است. و تفاوت آن با اساسنامه این است که شرکت نامه عقد شرکت بوده و قصد و رضای شرکا را برای تشکیل شرکت طبق اصول و شرایطی که در آن پیش بینی می شود اعلام می دارد. در شرکتنامه کلیه مشخصات شرکت ثبت شده در آن باید باشد.
تنظیم تقاضانامه شرکت
طبق ماده ۳ نظام نامه قانون تجارت مصوب 15/11/1311، ثبت شرکت، به موجب تقاضانامه ای که در دو نسخه تنظیم می شود. تقاضای ثبت شرکت در تهران باید از طرف مسئولان امور شرکت یعنی مدیران شرکت به عمل آید. درواقع همان تقاضانامه ثبت شرکت بوده که باید در دو نسخه مطابق مندرجات مذکور در ماده ۷ ل.ا.ق. ت تنظیم شده و به امضای کلیه مؤسسین شرکت برسد.
لزوم تنظیم اظهارنامه
در مورد شرکت های سهامی خاص و عام، اداره ثبت شرکت ها در اجرای مواد ۶ و ۲۰ ل.ا. قانون تجارت اظهارنامه ای را به صورت اوراق چاپی تهیه کرده که درواقع همان تقاضانامه ثبت شرکت بوده که باید در دو نسخه مطابق مندرجات مذکور در ماده ۷ ل.ا.ق. ت تنظیم شده و به امضای کلیه مؤسسین شرکت برسد ت شرکت نیز نمونه چاپی از طرف اداره ثبت شرکت ها تهیه و در اختیار متقاضیان گذاشته می شود.
تنظیم اساسنامه شرکت
اساسنامه شرکتها دربرگیرنده نحوه اداره شرکت و اساس تشکیلات و عمل شرکت را معین می کند. اساسنامه شرکت را نمی توان بر اساس قرارداد تشریح نمود، زیرا در قرارداد رضایت کلیه طرفین قرارداد برای تصویب یا تغییر آن لازم است در صورتی که قانون تجارت، تصویب اساسنامه را به اکثریت تجویز می کند.
تشکیل مجمع عمومی مؤسسین
پس از گذشتن مهلتی که برای پذیره نویسی معین شده است. و یا در صورتی که مدت تمدید شده باشد. بعد از انقضای مدت تمدید شده، مؤسسین حداکثر تا یک ماه به تعهدات پذیره نویسان رسیدگی و پس از احراز اینکه تمام سرمایه شرکت صحيحاً تعهد گردیده و اقلا سی و پنج درصد آن پرداخت شده است. تعداد سهام هر یک از تعهد کنندگان را تعیین و اعلام و مجمع عمومی مؤسس را دعوت خواهند نمود (ماده ۱۶ ل.ا.ق.ت).
مجمع عمومی مؤسس با رعایت مقررات قانون تجارت تشکیل می شود.
وظایف مجمع عمومی مؤسس
طبق ماده ۷۴ ل.ا. قانون تجارت، وظایف مجمع عمومی مؤسس به شرح زیر است:
۱. رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن و همچنین احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تأدیه مبالغ لازم.
۲، تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم اصلاح آن.
۳. انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت.
- تعیین روزنامه کثیر الانتشاری که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
تبصره – گزارش مؤسسین باید، حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی مؤسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعيين شده است برای مراجعه پذیره نویسان سهام آماده باشد.
مراحل تأسیس و ثبت شرکت
به موجب ماده 20 ق.الف. قانون تجارت برای تاسیس و ثبت شرکت تسلیم اظهارنامه ضمیمه مدارک ذیل به مرجع ثبت شرکتها کافی است:
۱. اساسنامه شرکت که باید به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد.
۲. اظهارنامه مشعر بر تعهد کلیه سهام و گواهینامه بانکی حاکی از تأدیه قسمت نقدی آن که نباید کمتر از سی و پنج درصد کل سهام باشد. اظهارنامه مذکور باید به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد. هر گاه تمام یا قسمتی از سرمایه به صورت غیر نقد باشد. باید تمام آن تأدیه گردیده و صورت تقویم آن به تفکیک در اظهارنامه منعکس شده باشد. و در صورتی که سهام ممتازه وجود داشته باشد. باید شرح امتیازات و موجبات آن در اظهارنامه منعکس شده باشد.
۳. انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت باید در صورت جلسهای قید و به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد.
۴. قبول سمت مدیریت و بازرسی با رعایت قسمت اخیر ماده ۱۷ قانون تجارت.
- ذکر نام روزنامه کثیر الانتشار (که ترجیحا در استان تهران و از گروه کم هزینه باشد.) که هر گونه آگهی راجع به شرکت تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
۶. سایر قیود و شرایطی که طبق قانون تجارت، برای تشکیل و ثبت شرکتهای سهامی عام مقرر است در مورد شرکت لازم الرعایه نخواهد بود.
ارکان اصلی مدیریت کسب و کار
طبق قانون تجارت ایران ارکان اصلی اداره یک شرکت عبارتند از:
۱. مجامع عمومی؛
۲. هیئت مدیره؛
۳. مدیر عامل؛
۴. بازرس.
مدیرعامل شرکت
شرکت های سهامی به وسیله هیئت مدیره اداره می شوند. ولی معلوم است که برای امور تجارت، باید یک نفر متصدی عمل باشد. و مراجعین به شرکت نمی توانند به تمام افراد هیئت مدیره رجوع نمایند و هر گاه مجتمعاً بخواهند. به کلیه کارها رسیدگی نمایند. باعث کندی کار و از دست دادن منفعت خواهد بود. بنابراین یکی از آنها یا (از خارج) به سمت مدیر عامل انتخاب می شود. که اختیار خرید و فروش و یا حق امضای اوراق تجارتی را خواهد داشت.
شرایط لازم برای انتخاب مدیرعامل
طبق ماده ۱۲۶ ل.ا. قانون تجارت، اشخاص مذکور در ماده ۱۱۱ ل.ا. قانون تجارت، نمی توانند به مدیریت عامل شرکت انتخاب شوند. و همچنین هیچ کس نمی تواند در عین حال مدیریت عامل بیش از یک شرکت را داشته باشد. تصمیمات و اقدامات مدیر عاملی که برخلاف این موارد انتخاب شده است. در مقابل صاحبان سهام و اشخاص ثالث معتبر و مسئولیت های سمت مديريت عامل شامل حال او خواهد شد.
هرکس بر خلاف قانون، به مدیریت عامل انتخاب شود. یا پس از انتخاب مشمول ماده مذکور گردد. دادگاه شهرستان تهران به تقاضای هر ذی نفع حكم عزل او را صادر خواهد کرد. و چنین حکمی قطعی خواهد بود (مواد ۱۲۷ و ۱۲۸ ل.ا. قانون تجارت).
بازرس یا بازرسان شرکت
برای نظارت بر اعمال مدیران شرکت و اطلاع مجمع عمومی از اوضاع و احوال شرکت، به موجب ماده ۱۴۴ لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی عادی همه ساله بازرس یا بازرسینی را برای این کار انتخاب میکند که مدت مأموریت آنها یک سال است و انتخاب مجدد آنها بلامانع است.
مجمع عمومی عادی در هر موقع میتواند بازرس یا بازرسان را عزل کند به شرط آنکه جانشین آنها را نیز انتخاب نماید.
در اولین مجمع عمومی مؤسسین به شرحی که گذشت مجمع، تشکیل و یک یا چند بازرس با رعایت موارد زیر انتخاب میشوند و اشخاصی که به سمت بازرس شرکت انتخاب می شوند با امضای ذیل صورت جلسه قبولی خود را برای تصدی بازرسی شرکت اعلام می کنند:
کارشناسان تیم تک نیک ثبت، آماده ارائه مشاوره تخصصی رایگان به شما عزیزان کارفرما و مدیران شرکت ها که در تهران شرکت ثبت کردید، می باشند. کافیست به شماره 09189414281 تماس حاصل فرمایید.
انواع شرکتهای تجاری در ایران
طبق ماده 20 قانون تجارت، شرکت های تجارتی هفت نوع هستند:
۱) شرکت سهامی؛
۲) شرکت با مسئولیت محدود؛
۳) شرکت تضامنی؛
۴) شرکت مختلط غیرسهامی؛
۵) شرکت مختلط سهامی؛
۶) شرکت نسبی؛
۷) شرکت تعاونی تولید و مصرف.
در فصول بعد به مقررات مربوط به هر یک از این شرکتها خواهیم پرداخت.
شرکت سهامی عام
تاسیس شرکت سهامی عام در تهران در دو مرحله صورت میگیرد:
۱- مرحله پذیره نویسی از عموم مردم جهت مشارکت در شرکت سهامی و فروش سهام به مردم جهت تکمیل شدن سرمایه شرکت؛
۲- مرحله بعد از پذیره نویسی و تأسیس و ثبت نهایی شرکت. در هر یک این دو مرحله برای مرجع ثبت شرکتها وظایفی پیش بینی شده است.
قبل از شروع پذیرنویسی، مؤسسین لازم است ابتا، در اجرای ماده ۲۵ قانون بازار اوراق بهادار مصوب 1/9/1384 به سازمان بورس و اوراق بهادار واقع در تهران مراجعه نمایند. و موافقت آن سازمان را با ثبت شرکت و پذیره نویسی کسب نمایند. سپس مدارک زیر و را به ثبت شرکت ها ارایه دهند. و برای پذیره نویسی از آن اداره اجازه کسب نمایند.
ثبت شرکت سهامی خاص
مهمترین تفاوت شرکت سهامی عام و خاص که بر روند ثبت آنها تأثیر گذار است. این است که شرکت سهامی خاص نمی تواند سهام خود را پذیره نویسی یا برای فروش در بورس اوراق بهادار یا توسط بانکهای استان تهران عرضه نماید. یا به انتشار آگهی، اطلاعیه یا هر نوع اقدام تبلیغاتی برای فروش سهام خود مبادرت ورزد و تمام سرمایه شرکت باید بوسیله خود موسسین تامین می شود. لذا مرحله اول که مربوط به اجازۀ پذیره نویسی از سوی مرجع ثبت شرکتها است، در خصوص شرکتهای سهامی خاص صدق نمیکند.
مدارک لازم جهت ثبت شرکت سهامی خاص در تهران
مدارک لازم جهت ثبت شرکت سهامی خاص عبارتند از:
۱- دو نسخه اظهار نامه؛
۲- دو نسخه اساسنامه؛
۳- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین و هیئت مدیره؛
٤- ارائه کپی برابر با اصل شناسنامه موسسین و بازرسان؛
5- ارائه گواهی بانکی مربوط به پرداخت حداقل 35% سرمایه شرکت؛ چنانچه سرمایه شرکت بصورت غير نقد باشد، لازم است فهرست اموال تهیه شود و توسط کارشناس رسمی دادگستری به ریال تقویم گردد و این فهرست با سایر مدارک تسلیم شود؛
6- در صورتی که موضوع نیاز به اخذ مجوز داشته باشد ارائه مجوز الزامی است.
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود: بر خلاف شرکت سهامی در شرکت با مسئولیت محدود سرمایه به سهام تقسیم نمی شود. بلکه هر یک از شرکاء سهم الشرکه ای دارند نه مجموع آن سرمایه شرکت را تشکیل می دهد. امکان تشکیل شرکت با دو نفر و مسئولیت محدود شرکاء و قواعد ساده این شرکت باعث گردیده که فعالان اقتصادی به تأسیس چنین شرکتی روی آورند، به نحوی که در حال حاضر، در بین تمام شرکت های تجاری بیشترین تعداد شرکت ثبت شده شرکت با مسئولیت محدود است.
مدارک ثبت شرکت با مسئولیت محدود در تهران
برای ثبت این شرکت لازم است، مدارک زیر به اداره ثبت شرکتهای استان تهران داده شود: ۱- دو نسخه تقاضانامه؛ ۲- دو نسخه شرکتنامه؛ ۳- دو نسخه اساسنامه؛ ٤۔ دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین؛ 5 فتوکپی شناسنامه شرکا و مدیران؛ 6 اخذ و ارائه مجوز در صورت نیاز؛ ۷- در صورتی که سهم الشركه غیر نقدی باشد ارایۀ تقویم نامه و امضای آن توسط کلیه شرکاء ضروری است.
شرکت تضامنی چیست؟
شرکت تضامنی احکام شرکت تضامنی که نوع قوی شرکت شخص است در مواد 116 الى 140 ق.ت آمده است. مدارک لازم جهت ثبت شرکت تضامنی همان مدارک مربوط به ثبت شرکت با مسئولیت محدود میباشد. در شرکتهای شخص پس از انحلال و تصفیه، اگر مازاد دینی وجود داشته باشد، شرکا ضامن تائید آن میباشند و بهمین دلیل است که اسم آنها را شرکا ضامن گفتهاند. در شرکت تضامنی طلبکاران شرکت میتوانند مازاد دین را بنحو صد در صد از هر یک از شرکا شرکت وصول کنند.
شرکت نسبی یعنی چه؟
شرکت نسبی: شرکت نسبی مانند شرکت تضامنی است با این تفاوت که در شرکت تضامنی شرکا در مقابل طلبکاران متضامنا مسئول پرداخت قروض شرکت هستند ولی در شرکت نسبی هر یک از شرکا به نسبت سرمایهای که در شرکت داشته مسئول تادیه قروض شرکت است؛ مثلا، شرکتی که به بین دو نفر به نسبت ٤٠ درصد و 60 درصد تشکیل میشود، اگر بدهی شرکت بیش از سرمایه آن باشد، نسبت به باقیمانده طلب، شریک اول نسبت به ٤٠ درصد و شریک دوم نسبت به ۱۰ درصد مسئولند. در اسم شرکت عبارت شرکت نسبی و لااقل اسم یکی از شرکا باید قید شود.
شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی
شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی: این دو نوع شرکت عملاً متروک هستند. و در اداره ثبت شرکت ها بخصوص تهران تعداد انگشت شماری از آنها یافت می شود، از این رو اسناد مدارک لازم برای تأسیس آنها و رویۀ مرجع ثبت شرکتها هم مشخص نیست.
شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکتهای تعاونی
پس از تشکیل شرکت تعاونی در تهران، می توان نسبت به ثبت آن اقدام نمود. لازمه وجود قانونی تعاونی ثبت آن است. اولین هیأت مدیره شرکت تعاونی پس از اعلام قبولی ظرف یک ماه از تاریخ برگزاری اولین جلسه مجمع عمومی عادی، مکلفند با انجام تشریفات مقرر نسبت به ثبت تعاونی اقدام نمایند. (تبصره ماده 51 قانون اقتصاد بخش تعاونی جمهوری اسلامی ایران). برای این منظور در نخستین جلسه پس از انتخاب مدیر عامل به یکی از اعضاء یا به مدیر عامل با حق توكيل غير وکالت می دهد. تا برای ثبت تعاونی اقدامات لازم را انجام دهد.
نخستین اقدام در ثبت شرکت تعاونی در تهران
برای ثبت هر شرکت تعاونی، نخست لازم است اقدامات انجام شده برای تشکیل آن، از لحاظ انطباق با مقررات به تأیید وزارت تعاون تهران برسد. و برای آن «مجوز ثبت» صادر شود. مجوز حاکی از تأیید وزارت تعاون بر مطابقت اقدامات انجام شده برای تشکیل تعاونی با مقررات مربوط است. برای اخذ مجوز ثبت، اولین هیأت مدیره با وکیل وی، مدارک مورد نیاز ثبت تعاونی در تهران را به وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی تسلیم و صدور آن را درخواست کند.
وزارت تعاون (منظور اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی تهران) پس از بررسی مدارک، در صورت تأیید اقدامات انجام شده، مجوز ثبت را صادر می کند. مجوز ثبت یکی از مدارکی است که باید برای ثبت تعاونی به مرجع ثبت شرکتها تسلیم شود، نیاز به اخذ مجوز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حاکی از اهمیت و موقعیت و نقشی است. که تعاونی ها در نظام اقتصادی کشور دارند. از طرف دیگر، این امر امکان بهرهمندی تعاونی ها را از تسهیلاتی که دولت در اختیار آنها قرار می دهد، فراهم می سازد.
ثبت موسسه غیر تجاری
علاوه بر شرکتها که به امور تجاری اشتغال دارند، قانون گذار، نهاد حقوقی خاصی را که دارای شخصیت حقوقی می باشد، جهت انجام اموری که جنبه غیر تجاری دارد از قبیل کارهای علمی، فرهنگی و ادبی یا امور خیریه یا خدماتی پیش بینی نموده است.
انواع مؤسسه کدامند؟
طبق ماده ۲ آیین نامه فوق الذکر تشکیلات و مؤسسات مزبور از لحاظ انطباق با مقررات به دو قسمت می شوند:
الف) مؤسساتی که مقصود از تشکیل آن جلب منافع و تقسیم آن بین اعضای خود نباشد. مانند مؤسسات خیریه.
ب) مؤسساتی که مقصود از تشکیل آن ممکن است جلب منافع مادی و تقسیم منافع مزبور بين اعضای خود یا غیر باشد. مانند کانون های فنی و حقوقی و غیره.
مؤسسات عمومی دولتی و غیردولتی
نوع دیگر از مؤسسات که جنبه عمومی داشته و متعلق به اشخاص نمی باشند، مؤسسات عمومی هستند. که این قبیل مؤسسات خود به دو دسته تقسیم می شوند:
مؤسسات عمومی دولتی و غیر دولتی
الف) مؤسسه عمومی دولتی طبق ماده ۳ قانون محاسبات عمومی کشور عبارت است از: واحد سازمانی مشخصی است که به موجب قانون ایجاد و زیر نظر یکی از قوای سه گانه اداره می شود. و عنوان وزارتخانه ندارد.
ب) طبق ماده ۵ قانون مذکور، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، واحدهای سازمانی مشخصی هستند که با اجازه قانون، به منظور انجام وظایف و خدماتی که جنبه عمومی دارد. تشکیل شده و یا می شود.