وظایف مدیران شرکت سهامی

. اگر چه بر خلاف بسیاری از دیگر نظام های حقوقی مقررات ویژه یا بخش خاصی در قانون اصلاح قانون تجارت به تکالیف مدیران شرکتهای سهامی اختصاص داده نشده، با این حال وظایف مدیران شرکت سهامی را میتوان در مقررات پراکنده این قانون یافت نمود.

وظایف مدیران در شرکت سهامی خاص

شرکت سهامی خاص: از موارد مورد اشاره را  اختیارات و وظایف مدیران شرکت سهامی خاص می‌توان به اعلام صورت دارایی شرکت هر شش ماه یکبار به بازرسان شرکت، سپردن سهام تضمینی به شرکت، اعلام قبولی خود به عنوان مدیران شرکت سهامی، تشکیل مجمع عمومی و دعوت از سهام داران شرکت در مواردی که شرکت وارد ضرر شده است، اشاره کرد.

اداره امور شرکت توسط مدیران شرکت سهامی

شاید اداره امور شرکت در چارچوب مقررات قانونی مفاد اساسنامه و مصوبات مجامع عمومی را بتوان تکلیف محوری مدیران به شمار آورد. البته در صورت مخالفت مصوبه مجمع با مقررات قانونی و قواعد حقوقی، مثلاً نقض اصل برابری سهامداران، مدیران تکلیفی به انجام مصوبه مورد نظر ندارند. به دیگر سخن، وظایف مدیران شرکت سهامی به عنوان نماینده منافع و حقوق جمعی سهامداران، حفظ و پاسداری از حقوق شرکت است. بدون آنکه این ملاحظه موجب تخطی آنان از مقررات قانون تجارت و سایر قوانین و نیز مقررات اساسنامه و یا مصوبات مجامع گردد.

وظایف اساسی و جزئی مدیران شرکت

هم چنین پرهیز از تعارض منافع آن گونه که در مواد ۱۲۹ تا ۱۳۳ انعکاس یافته را می توان وظیفه اساسی دیگر مدیران دانست.  وظایف جزئی و احصاء شده مانند تکلیف به دعوت از مجامع عمومی و تهیه صورتهای مالی شرکت را باید در زمره وظایف دارای ضمانت اجرای مدنی و در شرایطی کیفری برای مدیران محسوب داشت.

وظایف کلی مدیران شرکت

درواقع هدف از اداره شرکت سهامی و وظایف جزئی وابسته به آن در راستای تلاش در جهت انجام موضوع فعالیت شرکت و افزایش سوددهی و ارتقاء جایگاه شرکت معنی می یابد. با ملاحظه مقررات ،قانونی تکالیف جزئی مدیران را که در راستای وظایف اصلی بالا باید رعایت شود میتوان به شرح ذیل خلاصه نمود:

دعوت از مجامع عمومی شرکت

 الف) دعوت از مجامع عمومی همان گونه که دیده شد، این تکلیف را رئیس هیات مدیره از سوی مدیران انجام میدهد. عمدتاً این دعوت عبارت است از دعوت از مجمع عمومی سالیانه و دعوت از مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده و دعوت از مجامع عمومی طبق مادۀ ۹۵ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷  ب منظور نمودن یک بیستم سود خالص شرکت به عنوان اندوخته قانونی تا زمانی که این اندوخته به یک دهم کل سرمایه شرکت برسد.

شرایط ثبت شرکت بازرگانی
ادامه مطلب

پیشنهاد کاهش یا افزایش سرمایه شرکت

ب – در صورت ضرورت ارائه پیشنهاد کاهش یا افزایش سرمایه، ضمن ارائه گزارش توجیهی به مجمع عمومی فوق العاده.

تعیین و تقسیم سود سهامداران

ت)-  نحوه تعیین و تقسیم سود حداکثر تا هشت ماه پس از تصمیم گیری مجمع عمومی به تقسیم آن، مشروط بر آنکه . مجمع در خصوص نحوه تقسيم اتخاذ تصمیم نـ نکرده باشد.

تهیه صورتهای مالی

ث – تهیه صورتهای مالی جهت ارائه به بازرسان برای تقدیم به مجمع عمومی سالیانه. برخلاف حقوق موضوعه ایران که اصطلاحات ناظر به تکالیف مدیران شناسایی و تعریف نشده، در حقوق انگلیس وظایف مدیران با عناوین مشخص که دارای ریشه در رویه قضایی هستند، دسته بندی گردیده اند. که عمدۀ آنها عبارت اند از: وظایف امانی وظیفه مراقبت و مهارت.

مدیر عامل شرکت سهامی

مدیر عامل شرکت سهامی در حدود اختیاراتی که هیات مدیره به او داده، نماینده شرکت محسوب می گردد. مثلا اگر شرکت اجازه معامله تا سقف 300 میلیون تومان به مدیر عامل شرکت سهامی داده باشد، انجام معامله به مبلغ 400 میلیون ریال شرکت را نسبت به مبلغ اضافی مسئول نمی کند. در برابر ثالث مدیر عامل مسئولیت دارد.

اختیارات و  وظایف هیات مدیره شرکت سهامی

1- انتخاب مدیر عامل جهت اداره شرکت
2- انتخاب کسانی که جهت عقد قرارداد‌ها صاحب امضا می باشند.
3- ارائه نظر در خصوص انتخاب مدیران اجرایی شرکت.
4- نظارت بر فعالیت‌ها و عملکرد مدیرعامل.
5- شرکت در جلسات مجمع عمومی و عادی.
6- دعوت از سایر شرکا و سهامداران جهت شرکت در مجامع عمومی
7- بررسی گزارش‌ مالی شرکت.
8-  تصویب و بررسی بودجه شرکت.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست