.

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

 هدف از این بحث ارائه اطلاعاتی در زمینه نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص و قوانین و مقررات آن برای شرکت سهامی خاص  و شرکت سهامی عام در سال 1400 می باشد.  

قبل از اینکه به تعریف نقل و انتقال سهام و قوانین و مقررات مربوط به آن بپردازیم. لازم است تا قبل از اینکه به بحث اصلی رو بگیم، در مورد شرکت سهامی خاص اطلاعاتی داشته باشید. 

 

و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص - نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص
راهنمای نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

شرکت سهامی خاص به سه بخش تقسیم می شود: 1- مجمع عمومی  2- هیئت مدیره  3- بازرسان

جهت کسب اطلاع از کلیه قوانین این نوع شرکت به مقاله جامع راهنمای گام به گام ثبت شرکت سهامی خاص مراجعه فرمایید.

شرایط اعضای هیات مدیره شرکت سهامی خاص

 شرایط هیات مدیره در شرکت سهامی خاص :

   این افراد حتماً باید سهامدار شرکت باشند.

 هیئت مدیره برای مدت ۲ سال  انتخاب می‌شوند.

 هیئت مدیره حداقل باید سه نفر باشند.

 اعضای هیئت مدیره  فردی را خارج  شرکت  و یا از بین اعضای هیئت مدیره و یا سهامداران به عنوان مدیرعامل  برای مدت دو سال انتخاب می نمایند.

 حداقل سن اعضای هیئت مدیره  نباید تر از ۱۸ سال باشند.

 

  شرایط بازرسان در شرکت سهامی خاص

 بازرسان در این نوع  شرکت  نباید باشند.

 تعداد اعضای بازرسان دو نفر می باشند که یک نفر به عنوان بازرس اصلی و یکنفر به عنوان بازرس علی البدل انتخاب می‌شوند.

 بازرسان هر شرکت سهامی خاص برای مدت یک سال مالی انتخاب می گردند.

 بازرسان نباید نسبت فامیلی با اعضا  هیئت مدیره داشته باشند.

 حداقل سن  بازرسان در  این نوع شرکت  ۱۸ سال می باشد.

 

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

مجامع عمومی شرکت سهامی خاص

برای  تغییرات در این نوع شرکت  سه نوع صورتجلسه گرفته می شود:

 یکی مجمع عمومی عادی و دومی مجمع عمومی و فوق العاده وسومی صورتجلسه هیئت مدیره

رایجترین تغییرات در مجمع عمومی عادی به شرح ذیل می باشد:  دستورات جلسه از جمله:  انتخاب  هیئت مدیره، انتخاب  بازرسان شرکت،  تصویب صورت های مالی شرکت و انتخاب  روزنامه کثیرالانتشار جهت با آگهی های  شرکت.  این موارد گفته شده از رایج‌ترین تغییرات در مجمع عمومی عادی میباشند. لازم به ذکر است دیگری هم در مجمع عمومی عادی می‌گیرد. که ما در این مقاله رایج ترین های آن را برایتان گفتیم.

 در مجمع عمومی فوق العاده سهامی خاص تغییراتی از جمله:  تغییر نام شرکت،  افزایش یا کاهش موضوع فعالیت شرکت،  تغییرات سرمایه از جمله افزایش سرمایه و یا کاهش سرمایه،

 نقل و انتقال سهام، کاهش یا افزایش تعداد اعضای مدیره، انحلال شرکت، تغییر آدرس شرکت در یک محل ،  تصویب اساسنامه شرکت صورت می گیرد. این موارد از رایج‌ترین تغییرات در مجمع عمومی فوق العاده شرکت سهامی خاص  میباشند.

 

تعریف سهم یا سهام شرکت سهامی خاص

سهم قسمتی از سرمایه شرکت سهامی ( اعم از سهامی خاص و سهامی عام ) و حق و حقوق صاحبان آن است. که تعیین کننده میزان تعهدات و عضویت آنها نیز می باشد. دارنده سهام می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد.

تعریف ورقه سهم شرکت های سهامی

به سند قابل معامله ای گفته می شود که نشان دهنده تعداد سهامی است. که صاحب آن در شرکت سهامی دارد. که باید شامل نام و نام خانوادگی میزان و تعداد سهام،ارزش سهام به ریال،نام شرکت و محل امضای صاحبان امضاء های مجاز شرکت باشد.

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

انواع سهام شرکت سهامی خاص

در شرکتهای سهامی خاص دو نوع سهام وجود دارد. : سهام با نام  و  سهام بی نام  می باشد:

  • سهام بی نام
  •  سهمی که در ورقه آن اشاره ای به مشخصات صاحب سهم  نشده و تنها ارزش آن قید شده است.
  •  

 سهام بی نام چیست

  • همه سهام شرکت سهامی خاص و سهامی عام می توانند فقط از نوع سهام با نام باشند. ولی تمام سهام شرکت های سهامی نمی تواند از نوع سهام بی نام  باشد. زیرا اعضای هیات مدیره شرکت های سهامی ” اعم از سهامی خاص و با مسئولیت محدود” مکلفند به تعداد مقرر در اساسنامه و یا به تعدادی که در مجمع عمومی فوق العاده شرکت تعیین می شود. دارای سهام وثیقه باشند که این سهام مطابق با ماده ۱۱۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت” حتما باید با نام باشد و همانطور که از نام آن مشخص است. چنین سهامی” وثیقه عملکرد مدیران شرکت محسوب می شود و برای جبران خسارت ناشی از تقصیرات احتمالی مدیران شرکت در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است که این نوع سهام غیر قابل انتقال بوده و تا زمانی که مفاصا حساب دوران تصدی مدیران در شرکت ارائه نشود. در صندوق شرکت به عنوان وثیقه و ضمانت باقی بماند.
  •  

در چه شرکت هایی سهام بی نام صادر نمی گردد

  • برخی از شرکت های سهامی عام” برای اینکه حقوق صاحبان سهام بیشتر مراعات شود. نمی توانند هیچگونه سهام بی نامی داشته باشند. مانند” بانک ها – شرکت های بیمه – انبارهای عمومی و شرکتهای هواپیمایی
  • سهام با نام : سهمی که در ورقه آن علاوه بر ارزش اسمی” مشخصات کامل صاحب سهم نیز قید شده باشد.
  •  

ویژگی های سهام با نام شرکت سهامی خاص

  • مطابق ماده ۴۰ لایحه اصلاحی قانون تجارت” نقل و انتقال سهام با نام ” بایستی در دفتر سهام شرکت ثبت شود. و انتقال دهنده یا وکیل یا نماینده قانونی او باید انتقال را در دفتر ثبت سهام امضاء نماید.
  • در مواردی که تمامی مبلغ اسمی  سهام با نام  پرداخت نشده باشد و شخص دارنده تصمیم به انتقال آن را داشته باشد.” باید نشانی کامل انتقال گیرنده نیز در دفتر ثبت سهام شرکت قید شده و به امضای انتقال گیرنده / وکیل / نماینده قانونی وی برسد.
  • اگر نقل و انتقال  سهام با نام  با ماده لایحه اصلاحی قانون تجارت و اساسنامه شرکت منافات داشته باشد.” از نظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار بوده و در نتیجه صاحب این نوع سهم از بعضی از مهمترین حقوق خود محروم گردیده است. و در چنین مواردی ست که سهامداران شرکت و همچنین خود شرکت مشکلات مهمی روبرو خواهند شد.
  • اگر در بین سهامداران شرکت ” اشخاص صغیر یا محجور وجود داشته باشد” برای اینکه حقوق آنها بهتر حفظ شود. باید سهام شان حتما از نوع سهام با نام باشد.
  •  
دستورالعمل ثبت انحلال شرکت
ادامه مطلب

  • تعریف سهام ممتاز 

  • سهام ممتاز علاوه بر اینکه در قانون تجارت ایران پذیرفته شده است” برخلاف دو نوع سهام با نام و بی نام دارای تعریف در مفاد این قانون نیز می باشد. سهام ممتاز سهامی است که با رعایت مقررات قانون تجارت” دارای مزایای خاصی می باشد.

 

مزایای سهام ممتاز در شرکت سهامی خاص

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

  • دریافت سود بیشتر مالکان سهام ممتاز نسبت به دارندگان سهام عادی
  • اولویت دریافت سود دارندگان سهام ممتاز نسبت به دارندگان سهام عادی چه در شرایط عادی ثبت شرکت و همچنین در شرایط بحرانی شرکت مانند ورشکستگی و یا انحلال
  • امتیاز بیشتر دارندگان سهام ممتاز در زمان تقسیم دارایی های شرکت
  • در برخی موارد امتیاز حق رای دو برابر(بغیر از شرکت تعاونی) در مجامع فوق العاده و عادی برای تصمیمات مهم شرکت.
  •  

ویژگی سهام ممتاز شرکت

  1. سهام ممتاز در دو حالت می تواند برای شرکت در نظر گرفته شود. حالت اول : هنگام تنظیم و تصویب اساسنامه شرکت توسط مجمع عمومی موسسین که در اساسنامه شرکت و همچنین در روزنامه رسمیثبت شرکت و روزنامه کثیرالانتشار مربوط به آگهی های شرکت قابل مشاهده خواهد بود. حالت دوم : پس از ثبت شرکت” در مجمع عمومی فوق العاده تصمیم گیری های لازم برای سهام ممتاز انجام می شود و تصویب می گردد. که این موضوع در روزنامه رسمی ثبت تغییرات و روزنامه کثیرالانتشار مربوط به آگهی های شرکت قابل مشاهده باشد.
  2. امتیازات مربوط به سهام ممتاز و نحوه و تشریفات مربوط به استفاده از امتیازات مربوط به سهام ممتاز ” باید به صورت کاملا واضح قید شود.
  3. هر گونه تغییری در امتیازات وابسته به سهام ممتاز باید یا به تصویب مجمع عمومی فوق العاده شرکت برسد و یا باید به توافق افرادی برسد که 51 درصد سهام ممتاز داشته باشند.
  4. در شرکت های سهامی عامی که در بورس پذیرفته شده اند.” معمولا سهام ممتاز وجود ندارد. و اکثر سهام شرکت های سهامی عام پذیرفته شده در بورس” از نوع سهام با نام و عادی است.

تعداد سهام ممتاز یک شرکت چقدر است؟

  1. بنا به تبصره ۲ ماده ۲۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت” فقط بخشی از سهام شرکت می تواند از نوع سهام ممتاز باشد. واضح است که اگر برای تمام سهام یک شرکت” امتیازات را به صورت یکسان در نظر بگیریم” چنین سهامی چون مزیت خاصی ندارد.” اساسا به کار بردن کلمه ممتاز برای آن بی معنی خواهد بود.

 

مدت زمان اعتبار سهام ممتاز در شرکت

با توجه به موارد ذکر شده در بالا، اختصاص سهام ممتاز به صاحب آن در اکثر موارد جنبه فردی دارد. با فوت شخص و یا انتقال آن، امتیازات مربوط به آن از بین می رود. و اینگونه سهام به سهام عادی تبدیل می شوند. که معمولا این موارد در اساسنامه شرکت یا در صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده ای که سهام ممتاز را تصویب می نماید ذکر می گردد.

 

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

شرایط الزامی اوراق سهام شرکت سهامی خاص

در ورقه سهام نکات زیر باید قید شود:

  • نام شرکت و شماره ثبت آن 
  • مبلغ سرمایه ثبت شده و مقدار پرداخت شده آن
  • تعیین نوع سهم
  • مبلغ اسمی و مقدار پرداخت شد. آن به حروف و به اعداد
  • تعداد سهامی که هر ورقه نشان دهنده آن است.

حال که متوجه مفهوم سهم و انواع آن در شرکتهای سهامی شدیم بهتر است بدانیم که نحوه  نقل و انتقال آن چگونه است.

و انتقال سهام شرکت سهامی خاص چگونه صورت می گیرد؟ 850x500 - نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص
نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص چگونه صورت می گیرد؟

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص چگونه صورت میگیرد؟

   همانطوریکه در فوق گفته شد برای نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص باید مجمع عمومی فوق العاده گرفته شود.

 در صورتی که  نقل و انتقال سهام در این نوع شرکت  اعضای هیئت مدیره  صورت گیرد.  باید علاوه بر مجمع عمومی فوق العاده،

 لازم است که مجمع عمومی عادی  و صورتجلسه هیئت مدیره گرفته شود.

 پس از تنظیم صورتجلسه انتقال سهام  و آن در  سامانه ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری لازم است که نسخه از هم این صورتجلسه را  پس از امضا و مهر شرکت  به اداره امور مالیاتی شهرستان جهت اخذ مفاصا حساب مالیاتی ارسال نمایید.

وظایف مجمع موسس شرکت سهامی عام
ادامه مطلب

  پس از اخذ حساب مالیاتی از اداره امور مالیاتی شهرستان،  لازم است که کپی برابر با اصل شده  صفحه اول شناسنامه و کارت ملی عضو جدید همراه با صورتجلسه نقل و انتقال سهام پیوست گردد.

  گفتیم که در صورتیکه این ورود و خروج، از اعضای  هیئت مدیره باشند، لازم است که مجمع عمومی عادی و صورتجلسه هیئت مدیره تنظیم گردد.  و وارد سامانه شوند.

 

هزینه نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

 همانطوری که در فوق گفته شد. شما باید سه تا صورت جلسه را تنظیم کنید.

 در صورتی که نقل و انتقال سهام  شرکت خودتان را به تیم تک نیک ثبت بدهید.  تیم ما برای شما ۳ تا صورتجلسه تنظیم میکنیم. بابت هر صورتجلسه ۳۰۰ هزار تومان از شما دریافت خواهیم کرد.

 علاوه بر هزینه  ثبت صورتجلسات، هزینه‌های دیگری هم هست،  که لازم است برای شما عزیزان شرح دهیم.

»  هزینه مفاصا حساب مالیاتی حدوداً ۴۰ هزار تومان می باشد.

»  هزینه پست   صورتجلسات تقریبا ۴۵ هزار می باشد.

»  هزینه روزنامه رسمی مجامع به این صورت است که جلسه هیئت مدیره حدوداً 600 هزار تومان و مجمع عمومی عادی 600 هزار تومان می باشند. که باید به حساب روزنامه رسمی کشور واریز گردد.

 لازم به ذکر است که صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده با دستور جلسه نقل و انتقال سهام نیازی به انجام روزنامه رسمی نمی باشد.

 جمع کل هزینه هایی که باید برای نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص را انجام دهید.  یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان می باشد.

پس در صورتیکه شما  شرکت سهامی خاص دارید. و تصمیم بر نقل و انتقال سهام را دارید. در کل باید ۳ تا صورتجلسه بگیرید

 

 مالیات نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص

بنا به مقررات تبصره 2 الحاقی ماده 143 قانون مالیاتهای مستقیم از تاریخ 1381/1/1، نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکتهای سهامی که خارج از بورس انجام می شود. و همچنین سهم الشرکه شرکا در سایر شرکتها مشمول مالیات مقطوع به میزان چهار درصد (4%) ارزش اسمی آنهاست.

 انتقال دهندگان سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام مکلفند. قبل از انتقال ”  مالیات مربوطه را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور  واریز و بابت نقل و انتقالات فوق الذکر که قبل از تاریخ 1381/1/1 انجام شده است عمومیت نخواهد داشت. ادارات ثبت یا دفاتر اسناد رسمی مکلفند قبل از ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال ” گواهی پرداخت مالیات نقل و انتقال را از اداره امور مالیاتی مربوطه دریافت و ضمن درج شماره و تاریخ آن در دفتر ثبت و سند انتقال ” گواهی ذکر شده را ضمیمه پرونده مربوط نمایند.

 

 دو نکته اساسی در نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص

1) مطالبی که در این مقاله ارائه شد مربوط به نقل و انتقال شرکتهایی است که خارج از بازار بورس فعالیت دارند زیرا شرکتهای عضو بازار بورس روش خاص خود را دارند.

2) با توجه به ماده 21 لایحه اصلاحی قانون تجارت ، شرکتهای سهامی خاص نمی توانند سهام خود را برای پذیره نویسی یا فروش در بورس اوراق بهادار یا توسط بانکها عرضه کنند یا هر نوع اطلاعیه و آگهی تبلیغاتی برای فروش سهام خود داشته باشند.

نکات فوق الذکر برای نقل و انتقال شرکتهای سهامی خاص است. که خارج از بازار بورس و یا فرابورس فعالیت داشته و نقل و انتقال سهام آنها مشروط به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهام می باشد .

 

مراحل نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

  • داشتن کد اقتصادی
  • تنظیم صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده
  • تکمیل فرم نقل و انتقال سهام اداره دارایی
  • مراجعه واگذار کنندگان سهام و گیرندگان سهام به حوزه مالیاتی مشخص شده شرکت همراه با یک نسخه صورتجلسه و فرم نقل و انتقال و مدارک هویتی
  • پرداخت مالیات سهام انتقال یافته
  • دریافت برگه مفاصا حساب مالیاتی
  • وارد کردن اطلاعات مربوط به جلسه مجمع عمومی فوق العاده و اعضای هیات مدیره و سهامدارن در سامانه اداره ثبت شرکتها
  • ارسال یک نسخه صورتجلسه و فرم مفاصا حساب مالیاتی و مدارک هویتی به اداره ثبت شرکتها (لازم به ذکر است. که تغییرات مربوط به نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی خاص در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار آگهی نمی شوند. به این دلیل که اشخاص خارج از شرکت نباید از میزان سهام صاحبان آن در شرکتهای سهامی خاص مطلع شوند.

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

به شما پیشنهاد می کنیم که با تماس با شماره های 09184220933 و 09189414281 با مشاور ما  ارتباط برقرار نمایید.

ثبت شرکت خود را با آسودگی خاطر به تک نیکی ها بسپارید.

ثبت سفارش در سایت تک نیک

شرکت تعاونی تک نیک با هدف تسهیل در امور اداری شرکتها و موسسات، حسابداری و مالیاتی و مشاوره کسب و کار فعالیت خود را از سال 94 آغاز نموده است. ثبت تک نیک همواره کوشیده است خدمات خود را به بهترین شکل ممکن در سریعترین زمان به انجام برساند و مشاوری امین برای مدیران و کارآفرینان عزیز کشورمان باشد.

آدرس :

ایلام، شهرستان دهلران، منطقه 3 ، خیابان خبرنگار ، پلاک 7 

تلفن: 09184220933  — 09189414281

         

مطالب مرتبط

فهرست