انواع شرکت ها بر اساس نوع فعالیت
انواع شرکت ها بر اساس نوع فعالیت در ایران
همانطور که گفتیم، اگرچه قوانین ثبت شرکت در اکثر کشورها بسیار مشابه است، اما تفاوت های جزئی نیز وجود دارد. به همین دلیل ابتدا با توجه به تعریفی که از کلمه شرکت داریم شما را با انواع شرکت ها در ایران آشنا می کنیم.
شرکت های مدنی
شرکت های مدنی شخصیت حقوقی ندارند. بنابراین نیازی به ثبت آنها در اداره ثبت شرکتها نیست. این شرکت ها در واقع از طریق مشارکت بین دو یا چند نفر به منظور کسب درآمد از یک فعالیت مشترک شکل می گیرند.
به عنوان مثال، اگر یک سوپرمارکت را با یکی از آشنایان خود راه اندازی کنید و درآمد را بین خود تقسیم کنید، در واقع شرکتی را تاسیس کرده اید. با این تفاوت که این شرکت شخصیت حقوقی ندارد و نیازی به ثبت نخواهد داشت.
شرکت های مدنی نیز انواع مختلفی دارند:
• یک شرکت قراردادی یا داوطلبانه که با توافق بین صاحبان یک ملک واحد (مانند سوپرمارکت یا حتی خرید ملک) تشکیل شده است.
• مشارکت قهری که بدون اراده طرفین شکل می گیرد (مانند ارث و ازدواج).
شرکت های دولتی
شرکت دولتی شرکتی است که بیش از نیمی از سرمایه آن متعلق به دولت است. بر اساس قانون محاسبات عمومی، این شرکت ها فقط به موجب قانون ایجاد یا سلب مالکیت می شوند.
شرکت هلدینگ
حتما نام هلدینگ را بارها شنیده اید. شرکت هلدینگ یک شرکت مادر است که چندین شرکت دیگر را به عنوان شرکت های تابعه کنترل می کند. یعنی شرکتی که دارای حداکثر سهام سایر شرکت ها بوده و مالک اصلی آنها محسوب می شود و جز کنترل آنها به هیچ فعالیت تجاری یا خدماتی دیگری نمی پردازد.
شرکت های چند ملیتی
این شرکت ها از مرزها عبور کرده اند و حداقل در یک کشور دیگر (به جز کشور اصلی که در آن ثبت شده اند) فعالیت می کنند. شرکت های چند ملیتی باید حداقل 25 درصد از درآمد خود را از عملیات خارجی به دست آورند.
انواع شرکت های چند ملیتی
این شرکت ها به دو دسته اصلی ملی و فراملی تقسیم می شوند.
یک شرکت ملی چند ملیتی، شرکتی است که دفتر مرکزی آن در کشور اصلی است. اما یک شرکت چند ملیتی بین المللی یا فراملیتی دارای دو یا چند شرکت مادر با ملیت های مختلف است.
شرکت های خصوصی یا غیردولتی
شرکت های خصوصی یا غیردولتی در واقع شرکت هایی هستند که باید بیشتر در مورد آنها بدانید. زیرا تمامی شرکت های تجاری یا تجاری غیردولتی و خصوصی محسوب می شوند.
هدف اصلی این شرکت ها افزایش سودآوری است و البته انواع مختلفی دارند. در زیر شما را با دسته بندی های اصلی شرکت های خصوصی آشنا کرده و سپس تک تک آنها را توضیح می دهیم.