سهام با نام عادی چیست؟

تعریف سهام با نام

در مورد مفهوم این نوع سهام اختلافی میان حقوقدانان به چشم نمی خورد. شاید ساده ترین و کامل ترین تعریف از سهام با نام عبارت از سهمی است که نام دارنده آن برروی برگ سهم نوشته شده باشد.

همیشه نام دارنده بر روی بر روی برگ سهام با نام منعکس نمی شود. بلکه بیشتر برگهای سهام با نام نمایانگر نام شخص معینی نبوده و تنها عبارت با نام بر روی سند درج می.گردد.

ویژگی‌ سهام بانام عادی

بعضی از مهمترین ویژگی‌ سهام بانام عادی برای سهامداران آن به شرح ذیل می باشند:

1- در صورت سود دهی شرکت، به صحبان سهام بانام عادی نیز سود تعلق می گیرد.
2- دارای حق رای در مجامع عمومی و فوق العاده می باشند.
3- صاحبان سهام با نام عادی حق تقدم در خرید سهام جدید دارند.
4- حق اطلاع از فعالیت‌ شرکت را دارند.
5- در هنگام انحلال و بعد از تسویه بدهی‌ شرکت، باقیمانده دارایی میان آن‌ها تقسیم می شود.
6- مالکیت بر شرکت، به میزان سهم خریداری‌ شده می باشد.
7- در صورت ورشکستگی و کمبود سرمایه، سهامداران مسئولیتی در قبال بدهی شرکت ندارند.
8- تاریخ سررسیدی ندارند. و ناشران این نوع از سهام، ملزم به باز خرید این اوراق نمی باشند.

در برگه سهام بانام چه چیزی باید درج شود؟

ابتدا باید اشاره کرد که در هر نوع ورقه سهامی برای اینکه اعتبار تجاری و قانونی آن حفظ شود، باید این موارد حتما درج شود؛ چه سهام با نام باشد و چه بی‌نام:

۱- نام شرکت و شماره ثبت آن در دفتر ثبت شرکت.

۲- مبلغ سرمایه ثبت‌شده و مقدار پرداخت‌شده آن.

۳- تعیین نوع سهم.

۴- مبلغ اسمی سهم و مقدار پرداخت‌شده آن به حروف و به اعداد.

۵- تعداد سهامی که هر ورقه نماینده آن است.

 

داد ستد برگه سهام بانام عادی

علت این شیوۀ صدور سهام با نام قابل توجیه به نظر می رسد. چرا که در صورت وجود نام شخص معینی بر روی برگـ ممکن است. در گذر زمان چندین بار دادوستد شده و بر خلاف ظاهر آن شخصی به جز نام مذکور در متن سند دارنده سهم .باشد. به همین جهت ذکر نام شخص معینی بر روی برگ سهم، همیشه کمکی به شناسایی آخرین دارنده سهم نمی نماید.

چگونه به صاحب اصلی برگه سهام بانام عادی پی بریم؟

حال ممکن است این پرسش پیش آید که در صورت واگذاری سهم از سوی دارنده نخستین که نامش بر روی سند قید شده و یا اصولاً صرف درج عبارت بانام به جای نام شخص خاص، چگونه به ویژه در هنگام واگذاری سهم می توان به هویت مالک آن پی برد؟

نحوه مطالبه مابقی مبلغ اسمی سهام
ادامه مطلب

هر چند دادوستد سهام بانام باید در دفتر ثبت سهام شرکت به ثبت برسد. و در نبود دفتر ثبت سهام، از آنجا که سهامدار جدید در مجامع عمومی شرکت نموده و نامش در صورت اسامی قید می شود. در نتیجه با ملاحظه صورتجلسات مجامع، دسترسی به هویت دارنده امکان پذیر است.

آیا ضمانت اجرائی صدور برگه سهام برای شرکت ها وجود دارد؟

همچنین از آنجا که برای واگذاری سهام، وجود برگ سهم صدور برگ شرط دانسته نشده است.  نیز ضمانت اجرای روشنی برای تکلیف شرکت به صدور سهم در قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷ پیش بینی نگردیده، به همین جهت بسیاری از شرکتها صدور برگ سهم را جدی نمی گیرند.

سهام با نام عادی چیست؟

معایب صدور سهام بانام عادی چیست؟

از معایب صدور سهام ،با نام صرف وقت برای مدیران شرکت در جهت ارائه دفتر ثبت سهام به واگذارنده و انتقال گیرنده جهت امضا در صورت عدم پرداخت کامل تعهد سهام وی و نیز نظارت بر صحت امضاهای ایشان است. همچنین مشکلات حقوقی ناشی از دسترس خارج شدن چنین دفتری به دلیل معدوم یا پنهان ساختن آن ایراد دیگر این سهام می باشد.

مزایای سهام بانام عادی چیست؟

در مقابل سهام با نام دارای مزایایی است که شناسایی آسان سهامداران و پرهیز از ورود به دعاوی حقوقی ناشی از گم شدن یا سرقت برگه های سهام ام که ناگزیر شرکت نیز یکی از طرف های چنین دعاوی خواهد بود،

از یک سو و نیز امکان تعهد بخشی از سرمایه شرکت در صورتی که سهام آن با نام باشد. از سوی دیگر از آن جمله این مزایا می باشد. افزون بر مزیتهای گفته شده و بر خلاف سهام بی نام امتیاز دیگر سهام با نام آن است که حتی در صورتی که برگ سهم بانام از سوی شرکت صادر نشود. همچنان دادوستد و واگذاری چنین سهامی از طریق دفتر ثبت سهام ممکن است. در حالی که در نبود برگ سهم بی نام امکان واگذاری چنین سهامی وجود ندارد.

سهام ممتاز چیست؟

سهام ممتاز، نسبت به سهام بانام عادی از امتیازاتی ویژه و از پیش تعیین‌شده برخوردار می باشند. در حقیقت این سهام نوعی گواهی مالکیت است که به صاحب آن حق و حقوقی مشخص و ثابت را از دارایی‌ شرکت سهامی تخصیص می‌دهد. سهام ممتاز قابل انتقال می باشد. در واقع پرداخت سود، برای صاحب سهام ممتاز، نسبت به سهام بانام عادی اولویت دارد. و باید کامل پرداخت گردد.

سهام ها به چند دسته تقسیم می شوند؟

قبل از اینکه بدانید سهام با نام عادی و بی‌ نام چیست؟ و هر یک چه مزیت‌هایی را دارند، لازم است یادآور شویم که به‌صورت کلی سهام شرکتها به 3 دسته تقسیم می گردند.

  • سهام با نام
  • سهام بی‌نام
  • سهام ممتاز
تعریف و ویژگی انواع سهم چیست؟
ادامه مطلب

سهام با نام همان‌طور که از اسمش پیداست، سهامی است که به‌صورت مخصوص برای فردی خاص تعریف‌شده و به نام وی است. در برگه سهام با نام معمولاً اسم مالک آن درج شده و یا بر روی آن عبارت “با نام” نوشته شده است.  با نام بودن آن البته شرایط خاص دیگری را نیز برای این نوع از سهم‌های بورسی به دنبال دارد.

۱۰ نکته مهم درباره سهام با نام عادی و بی نام

برخی از مهمترین نکات مربوط به سهام های بانام عادی و بی نام را به خاطر بسپارید:

۱) انتقال سهام با نام عادی لازم است که در دفتر مخصوص ثبت سهام شرکت به ثبت برسد.

۲) صاحب سهام با نام عادی باید انتقال را راسا یا توسط وکیل در دفتر ثبت شرکت تصدیق نماید.

۳) انتقال سهام بانام عادی بدون رعایت تشریفات اداره ثبت شرکت ها و تصدیق، فاقد ارزش و اعتبار است.

۴) لازم است که در مقررات اساسنامه در خصوص نحوه انتقال نیز درج گردد.

۵) ممکن است صاحبان سهام بانام عادی قدیمی، دارای حق تقدم در خرید داشته باشند.

۶) نقل و انتقال سهام بی نام نیازمند رعایت هیچگونه تشریفاتی نمی باشد.

۷) نقل و انتقال سهام بی نام بصورت قبض بعمل می آید.

۸) در صورت تجویز اساسنامه، تبدیل سهام بانام عادی و بی نام به یکدیگر جایز می باشد.

۹) رعایت مهلتی به میزان حداقل شش ماه برای تبدیل سهام بی نام به بانام الزامی می باشد.

۱۰) عدم تبدیل سهام بی نام به بانام عادی، موجب باطل شدن آنها می گردد. و سهام جدید در مرکز اصلی شرکت به نام ایشان بصورت ودیعه قرار خواهد گرفت.

مالیات سهام با نام شرکت سهامی

مالیات سهام با نام بر اساس قوانین مالیات 4 درصد از مبلغ نقل و انتقال است. در صورتی که همه یا تعدادی از دارندگان سهام با نام تصمیم به نقل و انتقال سهام خود به دیگری را کنند. باید از مبلغ انتقال شده 4 در صد به اداره مالیات محل پرداخت کنند.

برای مثال اگر شخصی که دارنده 60 سهم با نام 10.000 ریالی در شرکت باشد، ارزش ریالی سهام آن 500.000 ریال هست.  اگر بخواهد سهام خود را منتقل کند. باید  4 درصد از این مبلغ را پرداخت کند.  گواهی نقل و انتقال سهام را دریافت نماید.  مراتب را در اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری طی نسخه ای از صورتجلسه ثبت آگهی کند.

تذکر در صورتی که تعهد سهامدار به پرداخت مبلغ تعهد سهام انجام شده ،باشد امضای انتقال دهنده به تنهایی کفایت می کند.

سهام با نام عادی چیست؟

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست