اساسنامه شرکت تعاونی مصرف

اساسنامه شرکت تعاونی مصرف

   

اساسنامه شركت تعاوني

تأمین نیاز مصرف‌کنندگان………….

در اجرای اصل یکصد و بیست و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، (( قانون اصلاح موادی از قانون بخش تعاونی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران)) در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ هفدهم اردیبهشت ماه یکهزاروسیصد و نود و سه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 31/02/1393 به تایید شورای نگهبان رسیده و طی نامه شماره 14499/31 مورخ 05/03/1393 ریاست مجلس شورای اسلامی واصل گردیده، با عنایت به این موضوع اساسنامه اصلاح شده جهت اجرای مفاد آن ابلاغ می‌گردد.

فصل اول:

ماده 1: نام: شرکت تعاوني مصرف  ………………………………………………….. و نوع آن توزيعي است که در اين اساسنامه به اختصار «تعاوني» ناميده مي‌شود.

ماده 2: اهداف تعاوني:

1-2- ترويج و تحکيم مشارکت، همکاري و تعاون عمومي.

2-2- تامين نيازهاي مشترک اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي اعضا و کمک به تحقق عدالت اجتماعي.

3-2- تامين نيازمندي‌هاي مصرفي و رفاهي اعضا

ماده 3: موضوع فعاليت:

3-1:  تهيه مواد اوليه كالاها و خدمات و وسايل و ابزار و ديگر نيازمنديهاي عمومي اعضا با رعايت قوانين و مقررات قانوني و فروش آن به صورت عمده و خرده.

3-2: ايجاد فروشگاه (مجازي وفيزیكي) در حوزه عمليات شركت و شعب يا دفاتر نمايندگي.

3-3: اخذ وام قرض الحسنه و ساير تسهيلات اعتباري از منابع بانكي و ديگر مؤسسات مالي اعتباري و اشخاص حقيقي و حقوقي ديگر و تأمين تنخواه لازم با انعقاد عقود اسلامي.

3-4: اخذ كمك و هداياي نقدي و غير نقدي از دولت، اشخاص حقيقي يا حقوقي.

3-5: توديع وجوه به حساب سپرده بلندمدت و كوتاه مدت در بانكها و مؤسسات اعتباري.

3-6: ارائه خدمات آموزشي مورد نياز كاركنان در زمينه‌هاي تعاوني، شغلي، فني ، تخصصي و نظاير آن در صورت لزوم با هماهنگي وزارت تعاون،کارورفاه اجتماعی و مراجع ذيربط ديگر و انتشار نشريات خبري در مورد فعاليت تعاوني و آشنا نمودن اعضا به اصول و آرمانهاي تعاوني.

3-7: همكاري با كارشناسان و بازرسان وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی  در انجام وظايف و اعمال اختيارات قانوني آن.

3-8: ايجاد درمانگاه، بيمارستان، داروخانه، مسجد، كتابخانه، باشگاههاي ورزشي و تفريحي، نانوايي، رستوران، استراحتگاههاي تابستاني و زمستاني، مهدكودك، و انجام ساير خدمات مندرج در ماده 79 قانون شركتهاي تعاوني مصوب 1350براي اعضا.

3-9: سرمايه گذاري و خريد سهام اتحاديه‌هاي تعاوني و يا ساير شركتها و مؤسسات عمومي تعاوني و يا خصوصي.

3-10: اعطاي كمكهاي نقدي و غيرنقدي به مؤسسات خيريه و آموزشي و درماني و عام المنفعه.

ماده 4: حوزه عمليات تعاوني …………………………………. مي‌باشد.

(نام روستا، شهر، شهرستان و استان نوشته شود)

ماده 5: مدت تعاوني از تاريخ ثبت نامحدود است.

 

ماده6: مرکز اصلي تعاوني ……………………………….. و نشاني آن:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….. است.

تبصره- مکان استقرار فروشگاه يا فروشگاه هاي شرکت تعاوني صرفاً در داخل فضاي اداري …….(سازمان ذيربط) محدود مي‌شود و استقرار در خارج از فضاي اداري سازمان منوط به کسب مجوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وتصویب مجمع عمومي مي باشد.

 

ماده 7: سرمايه اوليه تعاوني مبلغ ………………………… ريال است که به ……….. سهم …………… ريالي منقسم گرديده است؛ که مبلغ ………………………… ريال آن نقدا توسط اعضا پرداخت و مبلغ …………………ريال آن توسط (دستگاههاي موضوع ماده 17 قانون بخش تعاون) …………………تامين ومعادل……………………….. مابقي آن در تعهد اعضا مي‌باشد که مي‌بايست ظرف مدت …………………………  پرداخت شود.

تبصره : وزارت‌خانه‌ها، سازمان‌ها، شرکت‌هاي دولتي و وابسته به دولت و تحت پوشش دولت، بانک‌ها، شهرداري‌ها، شوراهاي اسلامي کشوري، بنياد مستضعفان و ساير نهادهاي عمومي مي‌توانند از راه وام بدون بهره يا هر راه مشروع ديگر از قبيل مشارکت، مضاربه، مزارعه، مساقات، اجاره، اجاره به شرط تمليک، بيع شرط، فروش اقساطي و صلح اقدام به کمک در تامين يا افزايش سرمايه شرکت تعاوني نمايند بدون آنکه عضو مي‌باشند.

ماده 8 : هر يك از اعضای تعاوني باید حداقل معادل يك سوم مبلغ اسمي سهامي را كه خريداري نموده‌اند در موقع تاسيس تعاوني پرداخت كند .

تبصره : اعضا مكلفند ظرف مدتي كه مجمع عمومي عادي تعيين ميكند واز دو سال تجاوز نخواهد كرد مبلغ پرداخت نشده سهام خود را تاديه نمايد.

ماده 9: تعداد سهام اعضا برابر است مگر اينکه مجمع عمومي عادي تصويب نمايد که بعضي از اعضا سهم بيشتري خريداري نمايند. در هر حال حداکثر سهم خريداري هر عضو نبايد از سی درصد کل سهام تجاوز کند.

ماده 10: سهام تعاوني با نام و غيرقابل تقسيم است و انتقال آن‌ به اعضا يا متقاضيان عضويت واجد شرايط جديد با موافقت هيأت  مديره و با رعايت سقف موضوع ماده 9 مجاز مي‌باشد.

ماده 11: تعاوني ظرف مدت يک سال از تاريخ ثبت يا افزايش سرمايه، حسب مورد به هر يک از سهامداران به ميزان سهامي که خريداري کرده‌اند ورقه سهم صادر و تحويل خواهد نمود.

تبصره 1: ورقه سهام بايد متحدالشکل، چاپي و داراي شماره ترتيب بوده و نام تعاوني و شماره ثبت آن و مبلغ اسمي هر سهم و تعداد سهامي که هر ورقه نماينده آن است در آن درج و به امضاي مديرعامل و يک نفر از اعضاي هيأت  مديره که داراي امضاي مجاز است برسد، مادام که اوراق سهام صادر نشده تعاوني بايد به سهامداران گواهينامه موقت سهم که معرف تعداد، مبلغ اسمي و مبلغ پرداخت شده است، تحويل نمايد.

تبصره 2: نام و نشاني و تعداد سهم هر يک از سهامداران و موارد نقل و انتقال آن مي‌بايست در دفتر سهام تعاوني به ثبت برسد.

فصل دوم: مقررات مربوط به عضويت

ماده 12: عضويت در تعاوني منحصراً براي اشخاص حقيقي امکان‌پذير است.

الف: شرايط عمومي

  • تابعيت جمهوري اسلامي ايران.
  • عدم ممنوعيت قانوني و حجر.
  • عدم عضويت همزمان در تعاوني مشابه.
  • درخواست کتبي عضويت و تعهد رعايت مقررات اساسنامه و خريد حداقل یک سهم از سهام تعاوني.

ب: شرايط اختصاصي:

کليه کارکنان و کارگران رسمي، پيماني، قراردادي شاغل و بازنشسته در (سازمان، دستگاه یا ………………………….)

تبصره: احراز شرايط عضويت هر متقاضي به عهده هيأت مديره است، ضمن اينکه هيچگونه تبعيض يا محدوديتي براي عضو حائز شرايط نبايد وجود داشته باشد مگر به سبب عدم کفايت امکانات و ظرفيت تعاوني. هيأت مديره مکلف است در مواردي که متقاضيان فاقد هر يک از شرايط مذکور باشند، درخواست عضويت آنها را رد کند.

 

ماده 13: مسئوليت مالي اعضا در تعاوني محدود به ميزان سهم آنان مي‌باشد مگر آنکه در قرارداد ترتيب ديگري شرط شده باشد.

تبصره: مسئوليت دستگاه‌هاي عمومي تامين کننده سرمايه تعاوني (موضوع ماده 17 قانون بخش تعاون اقتصاد جمهوري اسلامي ايران) به ميزان سرمايه متعلق به آنان مي‌باشد مگر اينکه در قرارداد ترتيب ديگري شرط شده باشد.

ماده 14: کليه اعضا مکلفند به وظايف و مسئوليت‌هايي که در حدود قوانين و مقررات تعهد کرده‌اند، عمل کنند.

ماده 15: تعاوني مي‌تواند توسط هيأت  مديره طلب خود را از عضو با اخطار کتبي مطالبه نمايد و در صورت وصول نشدن و سپري شدن 30 روز از تاريخ اخطارنامه، از کل مطالبات وي از تعاوني و در صورت عدم تکافو از بهاي سهام وي برداشت کند و هر گاه مبالغ مذکور کفايت نکند تعاوني براي وصول مازاد طلب خود به بدهکار مراجعه خواهد کرد.

ماده 16: خروج عضو از تعاوني، اختياري است و نمي‌توان آن را منع کرد.

تبصره: در صورتي که خروج اختياري عضو موجب ضرري براي تعاوني باشد وي ملزم به جبران است.

ماده 17: در موارد زير عضو از تعاوني اخراج مي‌شود:

  • از دست دادن هر يک از شرايط عمومي و اختصاصي عضويت مقرر در اين اساسنامه به استناد گزارش مکتوب مراجع ذي‌ربط.
  • عدم رعايت مقررات اساسنامه و ساير تعهدات قانوني پس از دو اخطار کتبي توسط هيأت مديره به فاصله 15 روز و گذشتن 15 روز از تاريخ اخطار دوم.
  • ارتکاب اعمالي که موجب زيان مادي تعاوني شود و وي نتواند ظرف مدت يک سال آن را جبران نمايد يا انجام اعمالي که به حيثيت و اعتبار تعاوني لطمه وارد کند و يا با آن رقابت ناسالم نمايد.

تبصره: تشخيص موارد فوق بنا به پيشنهاد هيأت  مديره يا بازرسان و تصويب مجمع عمومي عادي خواهد بود.

ماده 18: در صورت لغو عضويت به سبب فوت، استعفا، انحلال و اخراج، ارزش سهام وي بر اساس قيمت روز محاسبه و پس از منظور نمودن ساير مطالبات وي به ديون تعاوني تبديل مي‌شود و پس از کسر بدهي وي به تعاوني، به او يا ورثه‌اش ظرف مدت سه ماه پرداخت و تسويه حساب خواهد شد.

تبصره: در صورتي که ورثه تقاضا نمايد که سهم عضو متوفي از عين اموال تعاوني پرداخت شود و تراضي و مصالحه ممکن نباشد، چنانچه عين قابل واگذاري بوده و به تشخيص هيأت  مديره موجب اخلال و ضرر فاحش به اعضا و تعاوني نگردد آن قسمت از اموال تسليم ورثه مي‌شود.

ماده 19: در صورت فوت عضو، ورثه‌ وي که واجد شرايط عضويت با رعايت تبصره ماده 11 اين اساسنامه باشند، عضو شناخته مي‌شوند و در صورت تعدد بايستي ما به التفاوت افزايش سهم ناشي از تعدد سهم خود را به تعاوني بپردازند اما اگر کتباً اعلام نمايند که مايل به عضويت در تعاوني نيستند و يا هيچکدام واجد شرايط نباشند عضويت لغو مي‌گردد.

تبصره: اگر تعدد ورثه بيش از ظرفيت تعاوني باشد يک يا چند نفر به تعداد مورد نياز تعاوني با توافق ساير وراث و به تشخيص هيأت  مديره، عضو تعاوني شناخته مي‌شوند.

فصل سوم: ارکان تعاوني

ماده 20: ارکان تعاوني عبارتست از:

  • مجمع عمومي
  • هيأت مديره
  • بازرس يا بازرسان

1- مجمع عمومي

ماده 21- مجامع عمومي شرکت تعاونی به دو صورت تشکيل خواهد شد: مجمع عمومي عادي، مجمع عمومي فوق‌العاده.

تبصره 1: چگونگي تشكيل مجمع عمومي وساير مقررات مربوطه مطابق آيين نامه تشكيل مجامع عمومي (موضوع تبصره (3) ماده (33) قانون بخش تعاوني)) خواهد بود.

تبصره 2: دعوت از مجامع عمومی و اعلام تصمیمات آنها از طریق روزنامه‌ کثیرالانتشار.انجام می گردد. (دعوت از مجامع عمومی و اعلام تصمیمات آنها  از طریق روزنامه‌های کثیرالانتشار، پست سفارشی یا دیگر روشهای قابل اثبات صورت گیرد.)

2- هيأت  مديره

ماده 22 اداره امور تعاونی، بر عهده هیأت‌ مدیره‌ای مرکب ازسه.نفر( سه/پنج/ هفت ) عضو اصلی ودو.نفر (به ترتیب دو/ سه / چهار ) عضو علی‌البدل است که از بین اعضا برای مدت سه سال انتخاب می‌شوند. انتخاب اعضای اصلی و علی‌البدل در یک نوبت به عمل می‌آید و دارندگان اکثریت نسبی آراء بعد از اعضای اصلی به ترتیب اعضای علی‌البدل محسوب می‌شوند. انتخاب بیش از دو دوره متوالی با انتخاب حداقل دو سوم اعضای حاضر در مجمع عمومی بلامانع است.

تبصره1 : هیأت‌مدیره در اولین جلسه از میان خود یک نفر را به عنوان رئیس هیأت‌مدیره، یک نفر را به عنوان نائب رئیس و یک یا دو نفر را به عنوان منشی انتخاب می‌کند.

تبصره2: در صورت استعفا، فوت، ممنوعیت قانونی و یا غیبت غیرموجه مکرر هر یک از اعضای اصلی هیأت مدیره، یکی از اعضای علی‌البدل، به ترتیب آراء بیشتر برای بقیه مدت مقرر، جانشین وی در هیأت‌ مدیره می‌‌گردد. غیبت غیرموجه مکرر به مواردی اطلاق می‌شود که عضو هیأت مدیره، علیرغم اطلاع از دعوت، بدون اجازه قبلی و یا عذر موجه حداقل در چهار جلسه متوالی و یا هشت جلسه غیر متوالی طی یکسال در جلسات هیأت مدیره حاضر نشود.

تبصره 3 : در صورت استعفای دسته جمعی هیأت مدیره و قبولی آن توسط مجمع عمومی فوق‌العاده، مجمع عمومی عادی بنا به دعوت هیأت مدیره مستعفی و یا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای انتخاب هیأت مدیره جدید تشکیل خواهد شد.

تبصره4 : در مواردی که هیأت مدیره از اکثریت مقرر خارج شود، در فاصله مدت لازم برای انتخاب و تکمیل اعضای هیأت مدیره، به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اختیار داده می‌شود که به منظور اداره امور جاری تعاونی، برای جانشینی اشخاصی که به هر دلیل در جلسات هیأت مدیره شرکت نمی‌کنند از میان اعضای تعاونی، تعداد لازم را موقتاً حداکثر برای مدت پنج ماه انتصاب نماید.

تبصره5 : اعضای هیأت‌ مدیره می‌توانند با تصویب مجمع عمومی حقوق و مزایا دریافت نمایند. در صورتی که عضو هیأت‌ مدیره از محل دیگری حقوق می‌گیرد در تعاونی مربوط صرفاً حق جلسه و پاداش دریافت می‌کند. حداقل و حداکثر حقوق و مزایای هیأت ‌مدیره و پاداش آنان و موارد استثنا به موجب دستورالعملی است که به تأیید مجمع عمومی می‌رسد.

تبصره 6: هرگونه تغيير در ترکيب اعضای هيأت مديره و مديرعامل شرکت مستلزم اخذ تأييديه قبلي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.

ماده32: پس از انقضاي مدت ماموريت هيأت  مديره در صورتي که هيأت  مديره جديد انتخاب نشده باشد هيأت  مديره موجود تا انتخاب و قبولي هيأت  مديره جديد کماکان به وظايف خود در تعاوني ادامه داده و مسئوليت اداره امور تعاوني را بر عهده خواهد داشت.

ماده 42: هیأت مدیره مکلف است بلافاصله بعد از انتخاب، برای اداره امور و اجرای تصمیمات مجمع عمومی و هیأت مدیره، فرد واجد شرایطی را از بین اعضای تعاونی و یا خارج از آن برای مدت سه سال به عنوان مدیرعامل انتخاب کند. نصب و عزل و قبول استعفای مدیرعامل و نظارت بر عملکرد و تعیین حدود اختیارات، وظایف و میزان حقوق و مزایای وی بر عهده هیأت مدیره می‌باشد و انتخاب مجدد مدیرعامل بلامانع است.

تبصره: انتخاب مدیر عامل برای مدت3 سال، مانع ازعزل وی در اثنای این مدت نخواهدبود.

ماده 25: جلسات هيأت مديره حداقل هر دو هفته يکبار بنا به دعوت رئيس يا نايب رئيس هيأت مديره و يا مديرعامل يا اکثريت هيأت مديره با حضور بيش از نصف اعضاي اصلي هيأت مديره تشکيل و رسميت مي‌يابد و براي اتخاذ تصميم راي اکثريت اعضای حاضر در جلسه ضروري است. تصميمات هيأت مديره در دفتري به نام دفتر صورت جلسات هيأت مديره ثبت مي‌گردد و به امضاي اعضاي حاضر در جلسه مي‌رسد.

تبصره: جلسه فوق‌العاده هيأت مديره با دعوت کتبي رئيس يا نائب رئيس هيأت مديره يا مديرعامل و در صورت عدم دعوت کتبي آنان با دعوت کتبي اکثريت اعضاي هيأت مديره تشکيل مي‌گردد.

ماده 26: هيأت  مديره جز در مواردي که به موجب اساسنامه اتخاذ تصميم درباره آنها در صلاحيت مجامع عمومي قرار داده شده، در ساير موارد و براي تحقق اهداف، موضوع و عمليات تعاوني با رعايت قوانين و مقررات
بخش تعاوني و اساسنامه و مصوبات مجامع عمومي و رعايت صرفه و صلاح تعاوني و اعضا، داراي اختيارات لازم جهت اداره امور تعاوني بوده و منجمله عهده‌دار وظايف ذيل است:

  • 1- دعوت مجمع عمومي (عادي- فوق‌العاده).
  • 2- اجراي اساسنامه و تصميمات مجامع عمومي و ساير مقررات مربوط.
  • 3- نصب و عزل و قبول استعفاي مديرعامل و نظارت بر عمليات وي و تعیین حدود وظايف و اختيارات و ميزان حقوق و مزاياي مدير عامل.
  • 4- قبول درخواست عضويت و اخذ تصميم نسبت به انتقال سهام اعضا به يکديگر و اخراج عضو طبق مقررات اساسنامه و دريافت استعفاي هر يک از اعضاي هيأت مديره.
  • 5- تهيه و تنظيم طرح‌ها و برنامه‌ها و بودجه و ساير پيشنهادات و ارايه به مجمع عمومي جهت
    اتخاذ تصميم.
  • 6- تهيه وتنظيم دستورالعمل‌هاي داخلي تعاوني و تقديم آن به مجمع عمومي براي تصويب.
  • 7- پيشنهاد آيين‌نامه حداقل و حداکثر حقوق و مزاياي هيأت مديره و پاداش ایشان که بايد در چارچوب ضوابط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باشد، جهت تصويب مجمع عمومي عادي.
  • 8- تعيين نماينده يا وکيل در دادگاه‌ها و مراجع قانوني و ساير سازمان‌ها با حق توکيل غير.
  • 9- تعيين نماينده از بين اعضاي تعاوني براي حضور در جلسات مجامع عمومي شرکت‌ها و اتحاديه‌هاي تعاوني که تعاوني در آنها مشارکت دارد.
  • 10- تعيين و معرفي صاحبان امضاي مجاز (يک يا دو نفر از اعضاي هيأت مديره به اتفاق مديرعامل) براي قراردادها و اسناد تعهدآور تعاوني.
  • 11- نظارت بر مخارج جاري شرکت تعاونی و رسيدگي به حساب‌ها و ارائه به بازرس/ بازرسان و تسليم به موقع گزارش مالي و ترازنامه به مجمع عمومي.
  • 12- انجام ساير وظايف و تکاليفي که به موجب اين اساسنامه مستقيماً و يا به اعتبار تصدي اداره امور تعاوني بر عهده هيأت مديره گذارده شده است.

ماده 27: هيأت مديره نماينده قانوني تعاوني است و مي‌تواند مستقيماً و يا با وکالت با حق توکيل، اين نمايندگي را در دادگاه‌ها و مراجع قانوني و ساير سازمان‌ها اعمال کند مسئوليت هيأت مديره در مقابل تعاوني مسئوليت وکيل است در مقابل موکل.

ماده 28: معاملات تعاوني با هريک از اعضای هيأت مديره، مديرعامل، بازرس/ بازرسان تابع آيين‌نامه‌اي خواهد بود که در چارچوب دستورالعمل‌های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تنظیم شده و به تصويب مجمع عمومي عادي تعاوني مي‌رسد.

ماده 29: هيأت مديره وظايف خود را به صورت جمعي انجام مي‌دهد و هيچ يک از اعضاي هيأت مديره حق ندارد از اختيارات هيأت مدیره، منفرداً استفاده کند مگر در موارد خاص که وکالت يا نمايندگي کتبي از طرف
هيأت مديره داشته باشد. هيأت مديره مي‌تواند قسمتي از اختيارات خود را با اکثريت سه چهارم آرا به مديرعامل تفويض کند.

ماده 30: تحويل و تحول و انتقال مسئوليت از هيأت مديره سابق به هيأت مديره بعدي بايد بلافاصله بعد از تاريخ قبولي سمت هيأت مديره و تأييد صحت انتخابات توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت گيرد و کليه اوراق و اسناد و دفاتر و حساب‌ها و موجودي‌هاي تعاوني به هيأت مديره جديد تحويل و پس از ثبت تغييرات در اداره ثبت شرکت‌ها، ترتيب معرفي امضاهاي مجاز داده شود.

تبصره: شروع تصدي مشروط به اين است که در صورت «عدم فوت يا قبول استعفا يا برکناري» هيأت مديره قبلي، مدت ماموريت آنها خاتمه يافته باشد. بعد از قانوني شدن شروع تصدي، تا زماني که ترتيب معرفي امضاهاي مجاز داده نشده هيأت  مديره جديد مي‌تواند اختيارات محدودي را به هيأت  مديره قبلي تفويض کند و در هر حال هر اقدام بايد با تصميم هيأت مديره جديد باشد.

ماده 31: مراتب نقل و انتقال بايد در صورت مجلس منعکس و به امضاي اکثريت اعضاي هيأت مديره سابق و اعضاي هيأت  مديره جديد و بازرس/ بازرسان شرکت برسد. صورت ‌مجلس مذکور بايد جزو اسناد شرکت نگهداري شود.

تبصره : در صورتي که اعضاي هيأت مديره تعاونی قبلي اقدام به تحويل ننمايند به عنوان متصرف غير مجاز در اموال غير و خيانت در امانت تحت تعقيب قرار مي‌گيرند.

ماده 32: استعفاي هريک از اعضاي هيأت  مديره تا تعيين عضو جديد و قبولي سمت آن، رافع مسئوليت نسبت به وظايفي که به وي محول شده است را نخواهد بود.

ماده 33- هیچ یک از اعضای هیأت مدیره یا بازرس/ بازرسان/ مدیرعامل تعاونی نمی‌تواند سمت هیأت مدیره، بازرسی/ بازرسان یا مدیریت عامل شرکت تعاونی دیگری را با موضوع فعالیت مشابه قبول کند.

ماده 34:. هیأت مدیره مکلف است حداکثر ظرف سه روز از تاریخ برگزاری مجمع، سه نسخه مصدق ازصورتجلسه تنظیمی و مدارک و مستندات مربوطه را به همراه آگهی دعوت مجمع عمومی [و در صورتیکه مجمع برگزار شده نوبت دوم یا سوم بوده، آگهی دعوت نوبت‌های قبلی و صورتجلسه مربوطه] را جهت بررسی و تطبیق با مقررات به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تسلیم کند.

ماده 35: اعضای هیأت‌مدیره، مدیرعامل و بازرسان باید واجد شرایط زیر باشند:

1ـ ایمان و تعهد به اسلام (در تعاونی‌های متشکل از اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی، شرط وثاقت و امانت(

2ـ نداشتن منع قانونی و محجور نبودن

3ـ عدم عضویت در گروههای محارب و عدم ارتکاب جرائم علیه امنیت کشور و عدم محکومیت به جعل اسناد

4ـ عدم سابقه محکومیت به ارتشاء، اختلاس، کلاهبرداری، خیانت در امانت، تدلیس، تصرف غیرقانونی در اموال دولتی و ورشکستگی به تقصیر.

3-بازرسي

ماده 36: مجمع عمومي عادي یک  نفر از اشخاص حقيقي يا حقوقي را  براي مدت يک‌ سال مالي به عنوان بازرس/  بازرسان انتخاب مي‌کند، انتخاب مجدد آنان بلامانع است.

(تعداد بازرسان باید عدد فرد باشد. یک یا سه نفر)

تبصره 1: در صورت فوت يا ممنوعيت قانوني و يا استعفاي بازرس/ هريک از بازرسان اصلي، هيأت مديره مکلف است ظرف ده روز بازرس/ بازرسان علي‌البدل را به ترتيب آراء بيشتر براي بقيه مدت دعوت نمايد.

تبصره 2: حق‌الزحمه و پاداش بازرسان با تصويب مجمع عمومي تعيين مي‌گردد.

تبصره 3: تا زماني که بازرس/ بازرسان جديد انتخاب و قبولي سمت نکرده‌اند بازرس/ بازرسان قبلي کماکان مسئوليت بازرسي را به عهده دارند.

ماده 37: وظايف بازرسان تعاوني به شرح زير است:

  • نظارت مستمر بر انطباق نحوه اداره امور تعاوني و عمليات و معاملات انجام شده با اساسنامه و قوانين و مقررات و دستورالعمل‌هاي مربوطه.
  • رسيدگي به حساب‌ها، دفاتر، اسناد و صورت‌هاي مالي شخصاً، و يا در صورت لزوم با استفاده از کارشناس که در اين صورت پرداخت هزينه کارشناس با تصويب مجمع عمومي بر عهده تعاوني خواهد بود.
  • رسيدگي به شکايات اعضا و ارايه گزارش به مجمع عمومي و مراجع ذي‌ربط.
  • تذکر کتبي تخلفات موجود در نحوه اداره امور شرکت به هيأت مديره و مديرعامل و تقاضاي رفع نقص.
  • نظارت بر انجام حسابرسي و رسيدگي به گزارش‌هاي حسابرسي و گزارش نتيجه رسيدگي به مجمع عمومي تعاوني و مراجع ذي‌ربط.

تبصره1: بازرس يا بازرسان موظفند گزارش جامعي راجع به وضع تعاوني به مجمع عمومي عادي تسليم کنند. گزارش بازرس بايد لااقل 10 روز قبل از تشکيل مجمع عمومي عادي جهت مراجعه صاحبان سهام در مرکز تعاوني آماده باشد. در صورتي که تعاوني بازرسان متعدد داشته باشد هريک مي‌توانند به تنهايي وظايف خود را انجام دهند. ليکن کليه بازرسان بايد گزارش واحدي تهيه کنند در صورت وجود اختلاف نظر بين بازرسان موارد اختلاف با ذکر دليل در گزارش ذکر خواهد شد.

تبصره 2: بازرس/ بازرسان حق دخالت مستقيم در اداره امور تعاوني را نداشته ولي مي‌تواند/ مي‌توانند بدون حق راي در جلسات هيأت  مديره شرکت کند/ کنند و نظرات خود را نسبت به مسائل جاري تعاوني اظهار دارد/ دارند.

ماده 38: در صورتي که هريک از بازرسان تشخيص دهد که هيأت  مديره و يا مديرعامل در انجام وظايف محوله مرتکب تخلفاتي گرديده است و به تذاکرات ترتيب اثر نمي‌دهد مکلف است از هيأت مديره تقاضاي برگزاري مجمع عمومي فوق‌العاده براي رسيدگي به گزارش خود را بنمايد.

ماده 39: بازرس يا بازرسان نسبت به تخلفاتي که در انجام وظايف خود مرتکب مي‌شوند طبق قوانین عمومي مربوط به مسئوليت مدني مسئولند.

فصل چهارم: مقررات مالي

ماده 40- ابتدای سال مالی تعاونی اول فروردین ماه و انتهای آن آخراسفند ماه همان سال / سال بعد خواهد بود به استثنای سال اول تأسیس که از تاریخ تشکیل تا پایان اسفندماه همان سال است

ماده 41: هيأت مديره موظف است نسخه‌اي از گزارش‌ها، صورت‌هاي مالي تا پايان دوره از قبيل ترازنامه و حساب‌هاي عملکرد و سود و زيان، پيشنهاد نحوه تقسيم سود خالص و بودجه پيشنهادي سال بعد را پس از آماده شدن حداکثر تا 30 روز قبل از تاريخ تشکيل جلسه مجمع عمومي عادي سالانه براي رسيدگي بازرس/ بازرسان تسليم نموده و علاوه بر آن هر سه ماه يک‌بار تراز آزمايشي حساب‌هاي تعاوني را همراه با تجزيه تحليل فعاليت سه ماهه تعاوني تهيه و در اختيار بازرس/ بازرسان قرار دهد و نسخه‌اي از آنها را نيز به وزارت تعاون،کارورفاه اجتماعی و اعضا ارسال دارد.

ماده 42: هريک از اعضا در صورت مشاهده نقص يا تخلف در اداره امور تعاوني گزارش و يا شکايت خود را به بازرس يا بازرسان اعلام نمايد و در صورت عدم اخذ نتيجه و باقي بودن به شکايت با وزارت تعاون، کارورفاه اجتماعی مکاتبه کند. هيأت مديره مکلف به اجراي نظر وزارت مزبور که به طور کتبي و رسمي ابلاغ مي‌شود خواهد بود. مديران تعاوني موظفند با کارشناسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و حسابرس يا حسابرسان رسمي همکاري بنمايند و کليه اسناد و مدارک مورد نياز را در اختيارشان قرار دهند.

ماده 43: در تهيه و تنظيم اسناد حسابداري و دفاتر قانوني و صورت‌هاي مالي،‌ رعايت اصول، موازين، استانداردها و روش‌هاي متداول حسابداري کشور و ساير قوانين و مقررات جاري الزامي است.

ماده 44: هدايا و کمک‌هاي بلاعوض در صورتي که از طرف اعطا کننده براي مصرف خاصي تعيين نشده باشد، چه نقد و چه غيرنقد در يکي از حساب‌هاي دائمي ترازنامه منعکس شده و قابل تقسيم بين اعضا نمي‌باشد.

ماده 45:  افتتاح هر نوع حساب نزد بانک‌ها و موسسات اعتباري داراي مجوز پس از تصويب هيأت مديره با امضاهاي مجاز معرفي شده از طرف هيأت مديره امکان‌پذير خواهد بود.

 

ماده 6:‌ سود خالص تعاوني در هر سال مالي به ترتيب زير تقسيم مي‌شود:

  • از حداقل پنج درصد به بالا با تصويب مجمع عمومي عادي، به عنوان ذخيره قانوني منظور مي‌شود.
  • حداکثر پنج درصد از سود خالص به عنوان اندوخته احتياطي به پيشنهاد هيأت مديره و تصويب مجمع عمومي عادي به حساب مربوطه منظور مي‌گردد و نحوه مصرف آن با تصويب مجمع عمومي عادي است.
  • درصدي از سود جهت پاداش به اعضا، کارکنان، مديران و بازرسان به پيشنهاد هيأت مديره و تصويب مجمع عمومي عادي تخصيص داده مي‌شود.
  • از وجوه باقي‌مانده سود خالص،50درصد به تناسب سهام و50درصد ديگر به ميزان خريد (مازاد برگشتي)  هريک از اعضا تقسيم مي‌گردد.

تبصره 1: ذخيره قانوني تا زماني که مبلغ کل ذخيره حاصل از درآمدهاي مذکور به ميزان يک چهارم معدل سرمايه سه سال اخير تعاوني نرسيده باشد الزامي است.

تبصره 2: تعاوني مي‌تواند با تصويب مجمع عمومي عادي تا حداکثر يک دوم ذخيره قانوني را جهت افزايش سرمايه خود به کار برد، استفاده مجدد از باقي‌مانده آن جهت افزايش سرمايه مجاز نيست.

تبصره 3: هيأت مديره مي‌تواند از محل اندوخته احتياطي با تصويب مجمع عمومي عادي مبلغي را براي انجام امور خيريه و عام‌المنفعه تخصيص دهد.

فصل پنجم: مقررات عمومي

ماده 47: هريک از دستگاه‌ها، شرکت‌ها و مؤسسات موضوع ماده 17 قانون بخش تعاوني که بدون عضويت، در تعاوني مشارکت يا سرمايه‌گذاري کرده باشد مي‌توانند نماينده‌اي براي  نظارت در تعاوني و حضور در جلسات مجمع عمومي و هيأت  مديره به عنوان ناظر داشته باشند.

ماده 48: انحلال، ادغام يا تغيير موادي از اساسنامه تعاوني که مغاير شروط و قراردادهاي منعقده با منابع تامين‌کننده اعتبار و کمک مالي و امکانات مختلف و سرمايه‌گذاري و مشارکت باشد موکول به موافقت مراجع قانونی مذکور خواهد بود.

ماده 49: در صورتي که مجمع عمومي فوق‌العاده هر نوع تغييري را در مفاد اساسنامه تصويب کند تنها در صورت تأييد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (از جهت انطباق با قوانين بخش تعاوني) معتبر خواهد بود.

ماده 50: شرکت موظف است همواره كالاهاي مورد نياز اعضای خود را از منابع دست اول و اتحاديه مربوطه در شرايط مساوي تهيه نمايد.

ماده 51: فروش اعتباري كالا به اعضا مطابق آيين نامه‌اي خواهد بود كه به پيشنهاد هيأت مديره وتصويب مجمع عمومي رسيده است .

ماده 52: شرکت موظف است آمار و اطلاعات در خواستي سازمان متبوع اعضا را تهيه و ارائه نمايد.

ماده 53: توقف فعاليت و يا انحلال اختياري شرکت موکول به طي مراحل قانوني و تعيين تکليف نحوه بازپرداخت انواع سپرده‌هاي واعلام قبلي و مکتوب به وزارت تعاون، کارورفاه اجتماعی و کسب موافقت دستگاه بهره بردار آن انجام مي‌شود.

ماده 54:  ترتيبات انحلال و ورشکستگي شرکت در چارچوب قوانين و مقررات ذي‌ربط به نحوي انجام مي‌شود که پرداخت سپرده‌ها و استرداد کليه اموال و منابع عمومي دولت و بانک‌ها در اولويت قرار گيرد.

ماده55: در صورت بروز اختلاف بین تعاونی و اعضای آن و یا بین تعاونی و سایر شرکتهای تعاونی با موضوع فعالیت مشابه، موضوع اختلاف برای داوری به اتحادیه مربوطه (به صورت کدخدا منشی) یا مرکزداوری اتاق تعاون ارجاع خواهد شد و چنانچه بین تعاونی و اتحادیه مربوطه اختلافی بروز نماید، موضوع اختلاف به مرکز داوری اتاق تعاون جهت داوری ارجاع شود.

تبصره1: درصورت بروز اختلاف بین تعاونی وسایر تعاونی هایی که موضوع فعالیت آنها مشابه نباشد مرکز داوری اتاق تعاون مرجع داوری خواهد بود.

تبصره2: به منظور داوری در امور حرفه‌ای بین اشخاص حقوقی بخش تعاونی با یکدیگر و یا با سایر اشخاص حقیقی و حقوقی و نیز بین هر شخص حقوقی بخش تعاونی با اعضایش موضوع از طریق مرکز داوری اتاق تعاون انجام پذیرد.

تبصره 3: حل اختلاف و داوری در محدوده امور مربوط به تعاونی‌ها مطابق آیین‌نامه داوری ابلاغی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اصلاحات بعدن آن صورت می‌گیرد.

ماده 56: تعاوني صرفاً در قالب وظايف مرتبط با تعاوني‌هاي مصرف در چارچوب قوانين بخش تعاوني فعاليت
مي نمايد و در مواردي که در اين اساسنامه پيش‌بيني و يا عنوان نشده است موظف به رعايت مفاد قوانين مرتبط با تعاوني‌هاي مصرف  موضوعه در آينده خواهد بود.

اين اساسنامه در 56 ماده و33 تبصره در مجمع عمومي عادی مورخ …………….. به تصويب رسيد. و آنچه در آن پیش‌بینی نشده تابع قانون بخش تعاونی اقتصادی جمهوری اسلامی و قانون شرکتهای تعاونی (در مواردی که به قوت خود باقی است) آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های قانونی و قراردادهای منعقده بین شرکت و اعضا و یا موسسات طرف قرارداد می‌باشد.

 

هیات رئیسه مجمع:

رئیس                                                                 نایب رئیس                                                          منشی

 

ناظران:

 

1-                                                         2-                                                         3-                                                         4-

 

تعاونی تولیدی و توزیعی
ادامه مطلب
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - اساسنامه شرکت تعاونی مصرف