ثبت طرح صنعتی در سال 1400
ثبت طرح صنعتی یکی از خلاقانه ترین امور در صنعت محسوب می گردد. که بر گرفته از خیال یک متخصص است. در ابتدا جهت توضیح و شفافیت کلیت موضوع ثبت طرح صنعتی” مطالبی درباره ثبت طرح صنعتی را به طور اجمالی مطرح می نماییم. و در ادامه” مطالب تکمیلی را برای بیشتر آشنا شدن شما عزیزان با ثبت طرح صنعتی گرد آوری کرده ایم.
اما با توجه به اینکه در این مقاله سعی شده است. که به شفاف ترین و کامل ترین شکل ممکن تمام مطالب بیان شود. اما در صورت وجود هر گونه ابهام و یا سوالی شما می توانید. با شماره ی 09921082079 – 09189414281 تماس حاصل کرده و از کارشناسان حقوقی ثبت شرکت تک نیک مشاوره دریافت کنید.
مزایای ثبت طرح صنعتی
رقابت یکی از مهم ترین مسائل مطرح در دنیای امروزی است. که یکی از دلایل آن گسترش تکنولوژی است. که باعث ایجاد رقابت شدید در بازار و مهمتر از همه امتیاز خاص استفاده شرکت ها از طرح و ایده های نو می باشد. که بهتر است. در این شرایط اگر طرحی داشته باشیم. که در شکل و فرم ظاهری یک محصول نوآوری داشته باشد.
منطقی و درست ترین کار ثبت سریع طرح است. که با این کار در واقع یک تیر دو نشان خواهید زد. اول اینکه جلوی هرگونه کپی برداری و سو استفاده از آن گرفته در ثانی شما حق امتیاز استفاده از این طرح به صورت قانونی از آن خود می کنید.
برای این کار تنها کافیست به سایت اداره ی مالکیت معنوی مراجعه نمایید. و اظهارنامه مشخصی که برای این کار ایجاد شده را پرکنید. و به همراه چند نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی که معرف طرح نوآورانه ی تان است را به مرجع ثبت تحویل دهید. و بعد از طی شدن مراحل و کارشناسی ها برای استعلام از متفاوت بودن طرح و تکراری نبودن طرح” مدارک را کامل و هزینه ها را پرداخت نمایید.
در آخر پس از گرفتن شماره ثبت و انتشار آگهی در روزنامه رسمی (زیر نظر وزارت دادگستری)” سند تصدیق را از اداره ثبت طرح صنعتی دریافت می کنیم. بعد از آن دیگر خیال خودتات را بابت کپی نشدن طرح تان راحت می کنید.
تعریف طرح صنعتی
بهترین تعریفی که می توان برای طرح صنعتی ارائه کرد. این است که در ویژگی های ظاهری یک کالا تغییراتی ایجاد شود و که این ویژگی ها درشکل و نوع طراحی و نقش و نگاری که در آن کالا می تواند باشد وجود دارد.
برای شروع بهتر است سری به قانون زده تا ببینیم ماده ی 20 قانون ثبت اختراعات چگونه درباره طرح صنعتی سخن گفته است. در قانونی که سال ۱۳۸۶ تصویب شده” آمده است.
“هرگونه ترکیب خطوط یا رنگ ها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط” رنگ ها و یا بدون آن” بهگونهای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. در یک طرح صنعتی تنها دسترسی به یک نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری مشمول حمایت از این قانون نمیباشد.
در این ماده ی قانونی تعریفی که درباره ی طرح صنعتی ارائه می شود. بسیار جامع و کامل است و منطبق با قوانین بسیاری از کشور ها در این زمینه است.
طبق قانونی که توضیح داده شد. می توان دو نکته را دریافت کرد که بسیار حائز اهمیت می باشد.”
نوآوری در طرح صنعتی چیست؟
- زمانی که یک طرح صنعتی را ارائه می دهید. باید حتما در طرح صنعتیمان هم یک نوآوری با ترکیب رنگ و خطوط وجود داشته باشد. و اینکه حتما کاربرد عملی برای آن زمینه نیز وجود داشته باشد.” به عبارت دیگر اگر طرحمان نوآوری داشته باشد ولی هیچ کاربرد عملی نداشته یا غیرقابل استفاده باشد. علنا یک تئوری ساده بی استفاده ا ی بیش نبوده است. و نمی توان آن را به صورت طرح صنعتی ثبت کرد.
- و با توجه به همان ماده ی قانونی نکته ای دیگر این است. که طرح شما حتما باید خلاقیت و نوآوری که ایجاد کرده اید. را در ظاهر خود داشته باشد. یعنی نوآوری الزاما باید ظاهری باشد. ” و خاطر نشان می کنم. که اگر نوآوری شما فقط در کارکرد فنی یک دستگاه باشد آن را نمی توان به ثبت رساند. این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد. در یک مثال ساده اگر خودکاری طراحی کنیم. که نوشتن را سریع تر می کند. ولی در ظاهر با باقی خودکارها هیچ تفاوتی نداشته باشد. نمی توانیم آن را به ثبت برسانیم. پس این مسئله کاملا روشن شد که طرح صنعتی شما اگر خواستار ثبت است.” باید نکته ای را دریابد که این ایجاد تغییر آن هم در ظاهر هم نوآوری محسوب شود.
-
طرح صنعتی ثبت
تمام این توضیحات و اشاره مواد قانونی تنها به این معناست. که قانون در طرح صنعتی فقط به جنبه های ظاهری و زیبایی شناختی توجه داشته است.
درست است که به جهت به روز بودن هر شرکتی هم که برای همسو سازی با بازار” سود حاصله ی بیشتر در قبال هزینه های کمتر و سهولت در حمل و نقل که مسائل مهمی است.
هم در بازار تولیدی هم در بازار اقتصادی و هر کدام از این شرکت ها به دنبال تغییرات محصولات یا حتی تولید محصول جدید هستند. هم به فکر بحث زیبایی شناختی محصول است که به هر حال بتواند از این طریق به ثبت آن دست پیدا کند. و هم دنبال کارایی بیشتربرای آن می گردد. زیرا که کارایی بیشتر محصول به جنبه بازار ومشتریان آن محصول نیز توجه دارد.
اما در قانون بخش دوم دیده نشده است، پس اگر می خواهید طرحی را ثبت صنعتی کنید باید به فکر تغییرات ظاهری آن باشید. و نه کارکرد بهتر آن محصول.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت طرح صنعتی
- مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح (نظیر فتوکپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده برای اشخاص حقیقی و آگهی تاسیس شرکت و آخرین تغییرات جهت شخصیت حقوقی)
-چنانچه طرح صنعتی 2 بعدی باشد، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه - چنانچه طرح صنعتی 3 بعدی باشد، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
-درخواست کتبی(به صورت اسکن شده و الصاق آن در پرونده الکترونیکی) مبنی بر عدم ذکر نام طراح، چنانچه طراح نخواهد بود. اسم وی ذکر شود.
* رسید مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه و در صورتی که اظهارنامه شامل 2 یا چند طرح صنعتی است. رسید مربوط به پرداخت هزینه های اضافی - مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز کاری از آن تاریخ تسلیم شود.
-مدارک نمایندگی، در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید. - شرایط و مشخصات فنی تصاویر ارسالی
- سایر تصاویر حداکثر A4 باشد. و حتما بصورت عمودی اسکن شود.
- در تصویر ارسالی طرح باید در یک زمینه ساده، به نحوی که قابل رویت باشد قرار گیرد.
- تصویر کالا بصورت رنگی باشد و حداکثر حجم آن KB500 باشد.
ثبت طرح صنعتی مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است. که از طریق سامانه ی اینترنتی به نشانی http://www.iripo.ssaa.ir انجام می گیرد. شایان ذکر است، متقاضیان محترم علاوه بر ثبت اظهارنامه طرح صنعتی، می توانند سایر درخواست های خود را نظیر ویرایش اظهارنامه طرح صنعتی و چاپ و پیگیری اظهارنامه از طریق همین سامانه اعلام نمایند. و از تصمیم اداره مطلع شوند.
مراحل ثبت طرح صنعتی
- آماده نمودن مدارکی که در بالا ذکر شد.
- ورود به سامانه http://www.iripo.ssaa.ir و تکمیل مراحل خواسته شده
این مراحل عبارتست از:
1-مشخصات مالک، نماینده قانونی، دریافت کننده ابلاغ، مشخصات طرح و ….
2- بارگذاری ضمائم اظهارنامه(مدارک مثبت هویت(حقیقی/حقوقی)، تصویر کالا،وکالتنامه)
3-بازبینی اطلاعات و ضمائم
4-پرداخت هزینه و دریافت شماره اظهارنامه (پرداخت هزینه به منزله تایید و ثبت نهایی اظهارنامه تلقی شده، و استرداد هزینه و تغییر اطلاعات و ضمائم امکان پذیر نمی باشد).
5-پس از دریافت شماره اظهارنامه چنانچه تقاضای ثبت طرح صنعتی مورد پذیرش مرجع ثبت قرار گیرد. مراتب به صورت پست الکترونیکی (ایمیل/جمیل) و یا پیامک به متقاضی اعلام می گردد. و وی باید ظرف 30 روز پس از تاریخ اعلام، جهت پرداخت هزینه های مربوط به ثبت طرح صنعتی از طریق سامانه به پرداخت هزینه اقدام نماید. در صورت عدم پرداخت هزینه در مهلت مقرر، اظهارنامه کان لم یکن تلقی می گردد. این مهلت برای متقاضیان مقیم خارج 60 روز است.
6- درج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی.
7-در انتها آگهی رسمی روزنامه را ا ز طریق سامانه به اداره ارجاع دهید.
قابل توجه است،مدت اعتبار طرح صنعتی پنج سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن خواهد بود. این مدت را می توان برای دو دوره پنج ساله متوالی دیگر پس از پرداخت هزینه مربوط تمدید نمود. پس از انقضاء هر دوره که از پایان دوره شروع می شود یک مهلت 6 ماهه برای پرداخت هزینه تمدید می گردد. و همچنین جریمه تاخیر در نظر گرفته خواهد شد.
مشخصات فنی تصاویر ارسالی طرح صنعتی
- اندازه تصاویر حداکثر A4 باشد.
- تصاویر با فرمتJPEG ارسال گردند.
- تصاویر ارسالی باید در یک زمینه ساده و تک رنگ و قابل رویت باشند.
- تصاویر باید به صورت عمودی اسکن شوند.
- حداکثر حجم تصاویر ارسالی ۵۰۰ کیلو بایت می باشد.
- تصاویر به صورت رنگی و با وضوح مناسب باشند.
- از ارائه تصویر طرح در نمای تکراری خودداری شود.
- تصاویر تمامی کالاها، به هر رنگی که باشند از روشن تا تیره، باید در زمینهای به رنگ خاکستری روشن یا سفید عکاسی و ارسال شوند. به عنوان مثال: کالایی با رنگ بسیار روشن و نزدیک به سفید، باید در زمینهای به رنگ خاکستری روشن عکاسی شود.
- تصاویر ارسالی باید فقط شامل کالای مورد تقاضا و اجزای آن باشد. و جسم یا شخص دیگری در اطراف و پسزمینۀ کالا دیده نشود.
- حاشیه ی تصاویر ارسالی نباید زیاد باشند.
- نیازی به نوشتن توضیحاتی مانند: نمای بالا، نمای روبرو و …. در تصاویر نیست.
قوانین ثبت طرح صنعتی
در قانون ثبت طرح صنعتی، اختراعات و علائم تجاری مصوب سال ۱۳۸۶، در تعریف طرح صنعتی، آمده است: هرگونه ترکیب خطوط یا رنگها و هرگونه شکل سهبعدی با خطوط، رنگها و یا بدون آن، بهگونهای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. در یک طرح صنعتی تنها دسترسی به یک نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری مشمول حمایت از این قانون نمیباشد.
همچنین در ماده ۲۱ این قانون آمده است که: طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است، که جدید و یا اصیل باشد. طرح صنعتی زمانی جدید است که ازطریق انتشار به طور محسوس و یا ازطریق استفاده به هرنحو دیگر
قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه یا برحسب مورد قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ نقطهای از جهان برای عموم افشا نشده باشد.
مزایای ثبت طرح صنعتی
- جلوگیری از تقلب و کپی برداری طرح توسط افراد دیگر
- امکان فروش طرح صنعتی خود
- افزایش اعتبار شرکت و فروش بیشتر محصول
- بهره مندی از مزایایی همچون استفاده از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان و امکان تاسیس شرکت دانش بنیان
- معروفیت محصول در بازار کار و افزایش قیمت آن
- بهبود برند
زمان لازم برای ثبت طرح های صنعتی
ثبت طرح صنعتی ممکن است تا حدود شش ماه طول بکشد. که کوتاه یا زیاد شدن زمان بستگی به عوامل مختلفی همچون :
- نوع طرح ارائه شده
- تعداد افرادی که در صف انتظار برای بررسی اظهارنامه ثبت طرح صنعتی هستند.
- تعداد افرادی که نسبت به روند بررسی آن اعتراضی داشته اند.
** افرادی که کار ثبت را انجام می دهند، نیز در این موضوع تاثیر دارند. به عنوان مثال افرادی که در این زمینه تجربه و اطلاعات لازم را دارند بهتر می توانند فرایندها و مراحل ثبت را انجام دهند.
طرح های صنعتی که قانون از آنها حمایت نمی کنند.
طرحهایی که به طور کلی در بسیاری از کشورها قابل ثبت نیستند. شامل موارد زیر هستند:
۱. طرحهایی که الزمات جدید بودن، اصل بودن و یا شخصیت فردی را رعایت نکرده باشند.
۲. طرحهای حاوی نماد رسمی یا نشان های رسمی کشور باشند. مانند پرچم کشورها
۳. طرحهایی که بر خلاف نظم عمومی یا اخلاق حسنه هستند.
باید بخاطر داشت که برخی کشورها، صنایع دستی را به عنوان طرح صنعتی حمایت نمیکنند.
4-
زیرا قانون ثبت طرح های صنعتی این کشورها مقرر میکند. که محصولی که طرح مذکور برای آن بکار میرود، کالای تولیدی است. یا اینکه آن را میتوان با لوازم یا ابزارهای صنعتی مجدداً تولید کرد.
مطالب مرتبط:
تعریف شرکت تعاونی مراحل ثبت شرکت تعاونی مدارک مورد نیاز تاسیس تعاونی هیات مدیره - مجمع -بازرسان - مدیرعامل
مراحل تاسیس تعاونی هیات موسس مجمع عمومی آگهی دعوت هیات مدیره مدیرعامل بازرسان اداره تعاون شهرستان
تعریف شرکت با مسئولیت محدود شرایط ثبت شرکت مسئولیت محدود مدارک لازم جهت ثبت شرکت با مسئولیت محدود
شرایط ثبت موسسه غیر تجاری شرایط ثبت موسسه حقوقی مدارک لازم جهت ثبت موسسه حقوقی مراتب ثبت مؤسسات غیر تجاری
تعرفه و هزینه ثبت شرکت و ثبت تغییرات(مجامع) و کلیه جزئیات تعرفه هر چه تعداد که مجامع دارید
تغییرات در مدیران و بازرسان و انواع مجامع عمومی و همچنین تغییرات در اساسنامه و نحوه برگزاری مجامع
مزایای شرکت دانش بنیان و امتیازات این نوع شرکتهای وبهتر است در چه نوع شرکتی ثبت گردد.
شرکت تاسیسات ساختمانی ، موضوع فعالیت شرکت های تاسیساتی، شرکت تاسیساتی در قالب سهامی خاص ...
شرکت تعاونی تک نیک با هدف تسهیل در امور اداری شرکتها و موسسات، حسابداری و مالیاتی و مشاوره کسب و کار فعالیت خود را از سال 94 آغاز نموده است. ثبت تک نیک همواره کوشیده است خدمات خود را به بهترین شکل ممکن در سریعترین زمان به انجام برساند و مشاوری امین برای مدیران و کارآفرینان عزیز کشورمان باشد.
آدرس :
ایلام، شهرستان دهلران، منطقه 3 ، خیابان خبرنگار ، پلاک 7
تلفن: 09184220933 — 09189414281