وظایف قانونی بازرس شرکت

وظایف قانونی بازرس شرکت

وظایف قانونی بازرس شرکت

بازرس شرکت چیست؟


شرکت سهامی باید حسابرس را برای بررسی یک سری از امور شرکت انتخاب کند.
هر شرکت سهامی دارای حسابرسانی است که وظیفه نظارت بر عملکرد مدیران شرکت و گزارش وضعیت آن به مجمع عمومی را بر عهده دارند. انتخاب بازرسان وظیفه اجباری شرکت است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد.
در صورتی که مجمع عمومی بازرس تعیین نکند، یا یک یا چند بازرس نتوانند گزارش دهند. یا از ارائه گزارش امتناع کنند، طبق ماده 153، ذی نفعان می توانند از رئیس دادگاه درخواست کنند تا بازرس یا بازرس را انتخاب کند.

بازرسان به تعداد مشخص شده در اساسنامه برای انجام وظایف محوله در هنگام انتخاب بازرس توسط مجمع عمومی. در این صورت رأی رئیس دیوان قابل تجدیدنظرخواهی نیست.

بازرس شرکت کیست؟

حسابرس یا بازرسان شرکت باید در مورد صحت فهرست دارایی ها، فهرست دوره عملکرد، حساب سود و زیان و بودجه تهیه شده توسط مدیران برای ارائه به مجمع عمومی و همچنین در مورد صحت مندرجات اظهار نظر کنند. 

اطلاعات ارائه شده توسط مدیران به مجمع عمومی و ارائه گزارش جامع از وضعیت شرکت به مجمع عمومی عادی.
بازرس یا بازرسان شرکت مسئول جبران خسارات وارده به شرکت و اشخاص ثالث به دلیل تخلفاتی که در انجام وظایف خود مرتکب می شوند طبق ضوابط عمومی مربوط به مسئولیت مدنی خواهند بود.


مهمترین وظایف بازرسان اصلی چیست؟

نظارت بر دفاتر و صورتحساب‌های مالی؛ نظارت بر عملکرد مدیران و اعضای هیئت مدیره. جرایم را در هیأت عمومی اعلام و به دادگاه ارجاع دهد. بازرسان علی البدل چه وظایفی دارند؟ مسئولیت مدنی ناشی از قصور در مورد بازرسان شرکت نیز صادق است.

 

وظایف بازرس قانونی در حقوق تجارت

بر اساس بند 148 لایحه اصلاحی قانون تجارت، بازرس یا بازرسان وظیفه دارند در مورد صحت حساب ها، صورت دارایی ها، صورت عملکرد، حساب سود و زیان و ترازنامه تهیه شده توسط مدیران جهت ارائه به مجمع عمومی بازرس حق تغییر مدارک و موارد ذکر شده در بالا را ندارد و وظیفه او فقط ممیزی است.


بازرس علی البدل به جای بازرس اصلی چگونه جایگزین می شود؟


در صورتی که بازرس اصلی به دلیل عذر نتواند وظایف مربوط به بازرسی را انجام دهد، پس از رفع عذر، وظایف بازرس علی البدل خاتمه می یابد. اگر بازرس اصلی فوت کند، استعفا دهد، شرایط لازم برای بازرسی را از دست بدهد یا شغل بازرسی را نپذیرد، وظایف بازرس جایگزین در پایان مدت تعیین شده برای بازرسی بازرس اصلی پایان می یابد.

 

حق الزحمه بازرسان


طبق ماده 155 ل. حق الزحمه حسابرس توسط مجمع عمومی عادی تعیین می شود. البته قانون نحوه تعیین دستمزد را مشخص نکرده است. طبیعتاً میزان حق الزحمه بازرس باید متناسب با حجم کار بازرس و درآمد شرکت باشد.

عزل و استعفای بازرس


مجمع عمومی عادی می‌تواند در هر زمانی بازرس را عزل کند، مشروط بر اینکه برای بازرس جانشین تعیین کند. (معلوم است که اگر مجمع عمومی عادی بازرس را عزل کند و جانشین تعیین نکند، هر ذی‌نفعی می‌تواند آن را لغو کند. بازرس). تصمیم مجمع عمومی البته در صورتی که مجمع عمومی قبل از صدور حکم ابطال بازرس جدیدی را انتخاب کند، دادگاه دعوای ابطال می کند.

بازرس نمی تواند به دلیل عزل خود مطالبه خسارت کند. (البته اگر ثابت شود که ضرر بازرس ناشی از عزل و اشتباه اعضای مجمع عمومی بوده و بین این ضرر و خطا رابطه وجود دارد، بازرس می تواند مطالبه جبران خسارت نماید). او ممکن است قبل از پایان دوره بازرسی استعفا دهد.

آئین نامه نحوه تشکیل مجامع عمومی
ادامه مطلب

 

اشخاصی که از انتخاب حسابرس و یا بازرس شرکت منع شده اند؟


بر اساس ماده 148 این لایحه، افراد زیر نمی توانند به سمت بازرس شرکت سهامی انتخاب شوند:
۱- اشخاص مذکور در ماده (۱۱۱) این قانون
۲- مدیران و مدیرعامل شرکت
3- اقارب سببی یا نسبی مدیران و مجریان تا درجه سه از درجه یک و دو
4- هرکس یا همسرش از اشخاص مذکور در بند (2) حقوق دریافت کند.

مسئولیت بازرسان


بازرس یا بازرسانی که دارای اختیارات و وظایف قانونی هستند نیز مسئولیت دارند. ماده 154 موارد زیر را مقرر می دارد:
«بازرس یا بازرسان مسئول جبران خسارات وارده به شرکت و اشخاص ثالث نسبت به تخلفاتی که در انجام وظایف خود مرتکب می شوند، طبق ضوابط عمومی مربوط به مسئولیت مدنی هستند.»

بدیهی است علاوه بر مسئولیت مدنی، چنانچه تخلف در انجام وظایف قانونی عمدی و همراه با وکالت یا مشارکت در امور کیفری توسط مدیر یا مدیران باشد، مسئولیت کیفری متوجه بازرس یا بازرسان نیز خواهد بود.

حسابرس یا حسابرسان، مانند مدیران، ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم به معاملاتی که با شرکت یا به هزینه شرکت انجام می شود علاقه مند نباشند.

طبیعتاً در قبال خساراتی که در این راستا رخ می دهد نیز پاسخگو خواهند بود.

انتخاب قانونی بازرس شرکت

انتخاب بازرس قانونی شرکت: توسط مجمع عمومی با رای کتبی و مخفی برای مدت 1 سال انتخاب می گردد. متشکل از 2 نفر که یکی عضو اصلی و دیگری عضو علی البدل می باشد.  بهتر است بازرسان کسانی باشند. که با امور مالی و حسابداری آشنایی داشته باشند.

وظایف قانونی بازرسان شرکت ها

بازرس یا بازرسان حق دخالت مستقیم در اداره امور تعاونی نداشته ولی می توانند بدون حق رای در جلسات هیات مدیره شرکت کند. و نظرات خود را نسبت به مسائل جاری تعاونی اظهار دارند. در صورتی که بازرس شرکت تشخیص دهد، که هیات مدیره یا مدیر عامل در انجام وظایف محوله مرتکب تخلیفاتی گردیده اند. و به تذکرات آنان ترتیب اثر نمیدهند باید موضوع را به مجمعدعمومی برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم لازم گزارش دهند.

مهمترین وظایف بازرس شرکت

نظارت بر کار مدیران تعاونی که باید طبق مصوبات مجامع و اساسنامه و قانون تعاون عمل نمایند. رسیدگی به شکایات اعضاء – نظارت مالی بر تعاونی از جمله (ترازنامه – دفتر و روزنامه کل – و دیگر دفاتر مالی تعاونی )- نظارت بر عملکرد ورود و خروج اعضاء، که از وظایف مدیران تعاونی می باشد .و نظارت بر کلیه فعالیت های شرکت.

وظايف بازرس شرکت تعاوني  

1- نظارت مستمر بر انطباق نحوه اداره امور تعاوني و عمليات و معاملات انجام شده با اساسنامه و قوانين و مقررات و دستورالعملهاي مربوطه.

2- رسيدگي به حسابها، دفاتر و اسناد و صورتهاي مالي شخصاٌ و يا در صورت لزوم با استفاده از كارشناس كه در اين صورت پرداخت هزينه كارشناس با تصويب مجمع عمومي بر عهده تعاوني خواهد بود.       

3- رسيدگي به شكايات اعضاء و ارائه گزارش به مجمع عمومي و مراجع ذيربط.

4- تذكركتبي تخلفات موجود در نحوه اداره امور شركت به هيأت مديره و مدير عامل و تقاضاي رفع نقص.

5- نظارت بر انجام حسابرسي و رسيدگي به گزارشهاي حسابرسي و گزارش نتيجه رسيدگي به مجمع عمومي تعاوني و مراجع ذيربط.

6-نظارت بر دعوت به موقع مجامع عمومی و ثبت مصوبات آن در دفتر مخصوص و نگهداری دفتر در محل مناسب

7-دعوت از مجامع عمومی در صورت لزوم و نظارت بر برگزاری مجامع تعاونی

8- نظارت بر تشکیل به موقع جلسات هیات مدیره به صورت مستمر در زمان قانونیو ثبت مصوبات آن در دفتر مخصوص صورتجلسات هیات مدیره

حد نصاب برگزاری مجمع عمومی عادی
ادامه مطلب

9- تعیین چهار چوب مشخص و مناسب جهت نظارت.

نحوه فعالیت بازرس در شرکت تعاونی

بازرس/ بازرسان حق دخالت مستقيم در اداره امور تعاوني را نداشته ولي ميتواند/ مي توانند بدون حق رأي در جلسات هيأت مديره شركت كند/ كنند. و نظرات خود را نسبت به مسائل جاري تعاوني اظهار دارد / دارند.

در صورتيكه هر يك از بازرسان تشخيص دهد كه هيأت مديره و يا مدير عامل در انجام وظايف محوله مرتكب تخلفاتي گرديده و به تذكرات ترتيب اثر نمي دهند مكلف است. از هيأت مديره تقاضاي برگزاري مجمع عمومي فوق العاده براي رسيدگي به گزارش خود را بنمايد.

وظایف بازرس شرکت سهامی خاص

در شرکت سهامی خاص وظایف بازرس در بسیاری از موارد آن به مانند وظایف بازرس شرکت تعاونی می باشد. فقط تنها فرق وظایف بازرسان شرکت سهامی خاص اینست که سهامدار شرکت نمی باشد. ولی در شرکت تعاونی می تواند سهامدار باشد.

نمونه گزارش بازرسان به هیات مدیره

هیات مدیره محترم شرکت ….

احتراما به آگاهی می رساند ما بازرسان شرکت در اجرای وظایف قانونی، از دفاتر،اسناد،مدارک مالی،واحدهای اداری و فروشگاه و انبار شرکت بازدید به عمل آورده و نحوه اداره امور تعاونی/شرکت را مورد رسیدگی قرار داده ایم. نتایج بررسی ها به شرح زیر اعلام می گردد. خواهشمند است دستور فرمایید. با رعایت قانون و مقررات مربوط، اساسنامه و دستورالعمل ها، مصوبات مجامع عمومی و اصول و موازین متداول حسابداری نسبت به رفع نواقص اقدام نموده و از نتیجه اینجانبان را مطلع فرمایید.

1-با توجه به حجم و نوع فعالیت شرکت تاکنون نسبت به تنظیم آیین نامه مالی و معاملاتی و اداری اقدام نگردیده است.

2- در چند ماه گذشته جلسات هیات مدیره در زمان مقرر (حداقل 2 بار در ماه) تشکیل نگردیده است.

3- ثبت دفاتر قانونی تا تاریخ تنظیم گزارش ….. روز تاخیر دارد.

4- تراز آزمایشی ماهانه و 3 ماهه از حسابها تهیه نشده است.

بازرس شرکت چه وظایفی دارد؟

دیگر وظایف بازرسان

 

5- در تحریر دفتر روزنامه و کل دقت کافی به عمل نیامده است. بعضی از صفحات قلم خوردگی دارند.

6- برخی از اسناد حسابداری فاقد امضاء مجاز، دستور پرداخت و ضملئم کمافی می باشد.

7- مصوبات مجمع عمومی و هیات مدیره در دفتر مخصوص ثبت نگردیده اند.

8- شرکت/تعاونی دفتر مخصوص ثبت سهام اعضاء را ندارد.

9- روش نگهداری وجوه نقد و اوراق بهادار صحیح بنظر نمی رسد. و از ایمنی کافی برخوردار نمی باشند.

10- در بررسی دسته چک جاری مشاهده گردیده چند فقره چک سفید امضاء شده نزد مسئول صدور چک می باشد. که این امر معایر با روش صحیح انجام کار می باشد.

11- کالای موجود  در انبار فاقد از پوشش بیمه ای مناسب و کافی برخوردار نیستند.

12- ورود و خروج کالا از انبار ضابطه صحیح و مشخصی ندارد.

13- اقدامات موثری جهت وصول مطالیات شرکت به عمل نیامده است. از جمله آقای ***  که مدت 15 ماه از زمان سررسید پرداخت نامبرده گذشته است.

 

تخفیف ویژه

 

هرگونه سفارش ثبت شرکت یا ثبت تغییرات(مجامع) شرکت دارید. به کارشناس ما شماره 09189414281 تماس حاصل فرمایید. لازم به ذکر است. این سایت به مدت 2 ماه تا تاریخ 1 مرداد تعرفه ثبت شرکت را به 2 میلیون و 200 هزار و تعرفه ثبت تغییرات شرکت هر صورتجلسه به مبلغ 900 هزار تومان تخفیف داده است. و آماده هرگونه سفارش ثبتی شرکت شما را دارد. باتشکر

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - وظایف قانونی بازرس شرکت