موسسات غیرتجاری چیست؟
تعريف و ثبت موسسات
تشکیلات و موسسات غیر تجاری مؤسساتی میباشند. که جهت مقاصد غیر تجاری از قبیل امور علمی و ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل میشوند. تشکیل دهندگان آن ممکن است. قصد انتفاع داشته و یا نداشته باشند.
تشکیلات و مؤسسات غیر تجاری
تشکیلات و مؤسسات فوق از تاریخ ثبت شخصیت حقوقی پیدا می نمایند. می توانند عناوینی از قبیل ،انجمن ،بنگاه کانون و امثال آن را اتخاذ نمایند (مستنبط از ماده ۵۸۴ ق.ت ماده ۱ آئین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و مؤسسات غیر تجاری مصوب سال 1337 ).
به موجب ماده ۲ آئین نامه مذکور مؤسسات غیر تجاری به دو قسمت میشوند:
– مؤسساتی که مقصود از تشکیل آن جلب منافع و تقسیم آن بین اعضاء خود نباشد.
-مؤسساتی که مقصود از تشکیل آن ممکن است. جلب منافع و تقسیم منافع مزبور بین اعضاء خود یا غیر باشد مانند کانونهای فنی و حقوقی و غیره .
حداقل شرکاء در مؤسسات
حداقل شرکاء در مؤسسات فوق به نظر میرسد با توجه به نحوه و تصمیم کار نباید از دو نفر کمتر باشد. و قید سرمایه به هر میزان مجاز است. مؤسسات غیر تجاری مانند شرکتهای تجاری باید در تهران در اداره ثبت شرکتها و در شهرستانها در دایره ثبت شرکتهای اداره ثبت مرکز اصلی مؤسسه به ثبت برسند . جهت ثبت آن کلیه اقدامات تأسیس شرکتها به همراه رعایت مواد آئین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و مؤسسات غیر تجاری که در سال ۱۳۳۷ به تصویب رسیده است ضروری میباشد.
جهت ثبت تشکیلات غیرتجاری تسلیم اظهار نامه ( فرم چاپی تقاضانامه ثبت مؤسسه) به همراه ضمائم لازم در دو نسخه که دارای تاریخ و امضاء بوده و حاوی نکات ذیل میباشد، الزامی است:
-اسم و اقامتگاه و تابعیت و موضوع مؤسسه و مراکز و شعب آن.
-اسم و اقامتگاه و شهرت اشخاصی که برای اداره کردن مؤسسات و تشکیلات معین شده اند.
-اسم و اقامتگاه و تابعیت وکیل در صورتی که اظهار نامه به وسیله وکیل تنظیم شده باشد.
– تاریخ ثبت و محل و شماره ثبت و نام کشوری که مؤسسه در آن به ثبت رسیده در صورتی که مؤسسات یا تشکیلات مذکور در خارج از ایران به ثبت رسیده باشند.
-تعیین ضمائم اظهارنامه.
ضمائم اظهار نامه شامل: نسخه اصلی یا رونوشت وکالت نامه ( در صورت تقاضا توسط وکیل)، رونوشت گواهی شده تصدیق کشوری که مؤسسه در آنجا به ثبت رسیده به همراه ترجمه مصدق فارسی آن، دو نسخه اساسنامه و امضاء تمام صفحات آن توسط شركاء، صورت مجلس مجمع عمومی مؤسس مبنی بر انتخاب هیأت مدیره و معرفی صاحبان امضاء (دو نسخه ) رسید پرداخت حق الثبت و فتوکپی شناسنامه شرکاء ، میباشد.
لازم به تذکر است .که چنانچه مؤسسه غیر تجاری در اداره ثبت شرکتها توسط کارشناس مربوطه غیرانتفاعی تشخیص داده شود . اجازه نامه نیروی انتظامی محل مؤسسه نیز جهت ثبت ضروری میباشد.( مستنبط از مواد ۵ و ۶ آئین نامه مذکور) و چنانچه مؤسسه، غیر تجاری انتفاعی باشد. موضوع مؤسسه با مدارک تحصیلی و تخصص مؤسسین تطبیق داده شده. سپس دستور ثبت صادر میگردد.
اساسنامه مؤسسات غیر تجاری میتواند مانند اساسنامه شرکت با مسؤولیت محدود باشد. و در آن مواردی مانند موضوع مؤسسه ارگان اداره کننده (هیأت مدیره) و ارگان تصمیم گیرنده (مجامع عمومی) و اختیارات آنها نحوه انتقال سهام، تغییرات در اساسنامه و انحلال و تصفیه مؤسسه آورده می شود. .
وظایف مجمع عمومی عادی در موسسات
به این ترتیب مؤسسه دارای مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده خواهد بود. که وظایف مجمع عمومی عادی به شرح زیر میباشد:
1- استماع گزارش مدیران راجع به امور مالی و ترازنامه و حساب سود و زبان سالیانه مؤسسه و تصویب آن.
2- انتخاب هیأت مدیره و عند اللزوم بازرس یا بازرسان .
۳- پیشنهاد سود قابل تقسیم از طرف هیأت مدیره و تصویب آن.
4- تعیین خط مشی آینده مؤسسه و اخذ تصمیم درباره آن.
تصمیمات در مجمع عمومی عمومی عادی میتواند بر اساس ماده (۱۰۶ ق.ت) با اکثریت لااقل نصف سرمایه و در دعوت دوم با اکثریت عددی شرکاء اتخاذ شود.
وظایف مجمع عمومی فوق العاده
مجمع عمومی فوق العاده دارای وظایفی به شرح ذیل است:
1-افزایش سرمایه.
2- کاهش سرمایه.
3- تغییرات در اساسنامه ( شامل حذف و اصلاح و نیز ورود شریک یا شرکاء جدید).
4-انحلال مؤسسه و تصفیه آن.
تصمیمات در مجمع عمومی فوق العاده میتواند با رعایت ماده (۱۱۱ ق.ت) با اکثریت عددی شرکایی که لااقل سه چهارم سرمایه را داشته باشند اتخاذ گردد.
هیأت مدیره مؤسسه میتواند در مجمع عمومی عادی از بین شرکاء یا خارج از آن انتخاب گردد (مستفاد از ماده ۱۰۴ ق.ت). و مدیران میتوانند برای مدت محدود یا نامحدود معین شوند. و دارای اختیارات تام نیز میباشند مگر اینکه اساسنامه ترتیب دیگری را مقرر داشته باشد.
بالاخره جلسات هیأت مدیره با حضور اکثریت اعضاء مؤسسه رسمیت پیدا نموده و تصمیمات هیأت مدیره با اکثریت آراء دارای مناط اعتبار خواهد بود.
در صورتی که تقاضای ثبت مورد قبول واقع شود. مراتب در دفتر مخصوصی ثبت و ورقه ای حاکی از تصدیق ثبت به تقاضا کننده داده میشود؛ علاوه بر آن خلاصه مراتب در روز نامه رسمی یا یکی از روزنامه های کثیرالانتشار با هزینه متقاضی منتشر میگردد ( مستنبط از ماده ۸ آئین نامه).
تقاضای ثبت مؤسسات غیر تجاری به صورت فرمهای چاپی در اداره ثبت شرکتها موجود می باشد.
تغییرات در اساسنامه مؤسسه
تغییرات در اساسنامه مؤسسه مطابق مقررات قید شده در اساسنامه و با تصمیم مجمع عمومی فوق العاده خواهد بود. و باید کلیه تغییرات در آن و یا اشخاصی که حق امضاء دارند و یا اقامتگاه قانونی آنها ظرف یک ماه به اداره ثبت شرکتها اطلاع داد ع داده شود. و تا زمانی که اطلاع داده نشده استناد به تغییرات در مقابل اشخاص ثالث کان لم یکن میباشد.
حق الثبت تشکیلات و مؤسسات غیر تجاری با توجه به میزان سرمایه بوده و به قرار زیر است.
بدون سرمایه 6000 ریال
سرمایه تا ۲ میلیون ریال 500/7 ریال
از ۲ تا ۱۰ میلیون ریال 250/11 ریال
از ۱۰ تا ۱۰۰ میلیون ریال 000/15 ریال
از ۱۰۰ میلیون ریال به بالا 000/30 ریال