شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام

شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام

شرایط انتخاب بازرسان شرکت

برای نظارت بر اعمال مدیران شرکت و اطلاع مجمع عمومی از اوضاع و احوال شرکت، به موجب ماده ۱۴۴ لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی عادی همه ساله بازرس یا بازرسین ی را برای این کار انتخاب می­ کند. که مدت مأموریت آنها یک سال است. و انتخاب مجدد آنها بلامانع است.

مجمع عمومی عادی در هر موقع می ­تواند بازرس یا بازرسان را عزل کند. به شرط آنکه جانشین آنها را نیز انتخاب نماید.

در اولین مجمع عمومی مؤسسین به شرحی که گذشت مجمع، تشکیل و یک یا چند بازرس با رعایت موارد زیر انتخاب می­ شوند. و اشخاصی که به سمت بازرس شرکت انتخاب می شوند. با امضای ذیل صورت جلسه قبولی خود را برای تصدی بازرسی شرکت اعلام می­ کنند.

چه اشخاصی نمی توانند به عنوان بازرس شرکت انتخاب شوند؟

الف) اشخاص شرایط انتخاب سمت بازرسی شرکت سهامی را ندارند:

۱. اشخاص مذکور در ماده ۱۱۱ قانون تجارت؛

۲. مدیران و مدیر عامل شرکت؛

۳. اقربای سیبی و نسبی مدیران و مدیر عامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم؛

۴. هرکس که خود با همسرش از اشخاص مذکور در بند ۲ موظفاً حقوق دریافت می­ دارد. (ماده ۱۴۷ ل.ا.ق.ت).

لزوم انتخاب بازرسان علی البدل شرکت

مجمع عمومی عادی باید یک یا چند بازرس علی البدل نیز انتخاب کند. تا در صورت معذوریت یا فوت یا استعفا یا سلب شرایط يا عدم قبول سمت توسط بازرس یا بازرسان اصلی جهت انجام وظایف بازرسی دعوت شوند (ماده ۱۴۶ ل.ا.ق.ت).

منظور از شرکت مختلط سهامی چیست؟
ادامه مطلب

شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام

نحوۀ انتخاب بازرس در شرکت­های سهامی عام

در حوزه­ هایی که وزارت اقتصاد اعلام می ­کند. وظایف بازرسی شرکت­ها را در شرکت­های سهامی عام اشخاصی می­ توانند ایفا کنند. که نام آنها در فهرست رسمی بازرسان شرکت­ ها درج شده باشد. طبق ماده ۱۴۵ ل.ا. قانون تجارت، انتخاب اولین بازرس یا بازرسان شرکت­ های سهامی عام در مجمع عمومی مؤسس و انتخاب اولین بازرس یا بازرسان شرکت­ های سهامی خاص طبق ماده ۲۰ قانون تجارت که شرایط آن را داشته باشند را به عمل می­ آید.

وظایف بازرسان شرکت های سهامی

طبق ماده ۱۴۸ ل.ا. قانون تجارت، بازرس یا بازرسان علاوه بر وظایفی که ذکر شد، مکلفند درباره صحت و درستی صورت دارایی و صورت حساب دوره عملکرد و حساب سود و زیان ترازنامه ای که مدیران برای تسلیم به مجمع عمومی تهیه می­ کنند. و همچنین درباره صحت مطالب و اطلاعاتی که مدیران در اختیار مجامع عمومی گذاشته اند اظهارنظر کنند. بازرسان باید اطمینان حاصل نمایند.  که حقوق صاحبان سهام در حدودی که قانون و اساسنامه شرکت تعیین کرده است به طور یکسان رعایت شده باشد.

نحوه برخورد و عملکرد بازرسان در هنگام مشاهده تخلف مدیران شرکت

شرایط رسیدگی به تخلفات مدیران شرکت توسط بازرسان به شرح ذیل می باشد.

بازرس یا بازرسان باید هرگونه تخلف يا تقصیری در امور شرکت از ناحیه مدیران و مدیر عامل مشاهده کنند. به اولین مجمع عمومی اطلاع دهند. و درصورتی که ضمن انجام مأموریت خود از وقوع جرمی مطلع شوند. باید به مرجع قضایی صلاحیت دار اعلام نموده و نیز جریان را به اولین مجمع عمومی گزارش دهند. (ماده ۱۵۰ و ۱۵۱ قانون تجارت و تبصره­های آن).

سهام انتفاعی و موسس چیست؟
ادامه مطلب

شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام

شرایط و مراحل تهیه گزارش بازرسان شرکت های سهامی

در صورتی که مدیران اطلاعاتی بر خلاف حقیقت در اختيار صاحبان سهام قرار دهند. بازرسان مکلفند که مجمع عمومی را از آن آگاه سازند. بازرس یا بازرسان موظفند با توجه به ماده قانونی فوق الذکر، گزارش جامعی راجع به وضع شرکت به مجمع عمومی عادی تسلیم کنند. گزارش بازرسان باید لااقل  10 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی عادی جهت مراجعه صاحبان سهام در مرکز شرکت آماده باشد.

  • در صورتی که شرکت، بازرسان متعدد داشته باشد. هر یک می­ توانند به تنهایی وظایف خود را انجام دهند. لیکن کلیه بازرسان باید گزارش واحدى تهيه کنند. در صورت وجود اختلاف نظر بین بازرسان موارد اختلاف با ذكر دلیل در گزارش باید قید شود.

امیدواریم که با مطالعه مطلب “شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام” برایتان مفید واقع شده باشد. در صورتیکه نیاز به اطلاعات بیشتر دارید. به مقاله وظایف قانونی بازرسان شرکت مراجعه فرمایید.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام