ماهیت و فایده کاهش سرمایه شرکت
کاهش تساوی حقوق صاحبان سهام
گفتیم که سرمایه شرکت تضمین طلب طلبکاران از شرکت است. و به همین دلیل شرکا نمی توانند از آن برداشت کنند؛ اما کاهش سرمایه با حفظ حقوق طلبکاران مجاز است، مشروط بر آنکه در این کاهش تساوی حقوق صاحبان سهام نیز رعایت شود. کاهش سرمایه هم در فرضی که شرکت به سبب زیان در شرایط نامطلوبی قرار دارد مفید است.
و هم در فرضی که شرکت سودده است. هرگاه شرکت به سبب ،زیان قسمتی از سرمایه اش را از دست بدهد. تا این ضرر جبران نشود، تقسیم سود میان شرکا امکان پذیر نخواهد بود. البته قبل از تقسیم سود باید مبلغی نیز به عنوان اندوخته الزاماً کنار گذاشته شود.
با کاهش سرمایه شرکت به حد دارایی واقعی آن شرکا میتوانند در صورت سوددهی شرکت سود حاصل را بین خود تقسیم کنند؛ چه لازم نیست مانند فرض ذکر شده منتظر جبران کمبود سرمایه ناشی از زیان بمانند گاه کاهش سرمایه به سبب زیان الزامی است.
که شرایط آن در ماده ۱۴۱ لایحه قانونی ۱۳۴۷ آمده است .هر گاه شرکت از لحاظ مالی در وضعیت مطلوبی باشد. کاهش سرمایه کمتر مورد پیدا میکند؛ ولی اگر هم سرمایه کاهش یابد بی فایده نخواهد بود در واقع ممکن است دارایی شرکت کافی باشد. در حالی که هنوز قسمتی از مبلغ اسمی سهام پرداخت نشده است؛ در این صورت اگر شرکت صاحبان سهام را وادار کند.
کاهش سرمایه معادل مبلغ پرداخت نشده سهام
این مبلغ را بپردازند بی فایده خواهد بود؛ در حالی که کاهش سرمایه معادل مبلغ پرداخت نشده سهام موجب میشود. بدهی شرکا به شرکت از میان برود. در حقوق فرانسه فایده عمده دیگری نیز برای کاهش سرمایه متصور است. اگر در اساسنامه شرکت سهامی خاصی پیش بینی شده باشد.
که انتقال سهام میسر نیست .مگر در صورت موافقت شرکت با ورود منتقل الیهی که شریک مایل به خروج معرفی میکند. و شرکت با ورود منتقل الیه مذکور موافقت نکند. میتواند سهام شریک مایل به خروج را خود خریداری نماید.
و بعداً آنها را به دیگری منتقل کند. یا سرمایه خود را به میزان مبلغ سهام خریداری شده کاهش دهد. (ماده ۲۴-L۲۲۸ .ق. ت. در حقوق ما چنین فایده ای برای کاهش سرمایه متصور نیست؛ چه خرید سهام به وسیله خود شرکت ممنوع است (ماده ۱۹۸ لایحه قانونی 1347).