نظارت بر تصفیه شرکت

نظارت بر تصفیه

آیا برای دوره تصفیه وجود بازرس ضرورت دارد؟

بازرسی و نظارت بر روند و مدیران ،تصفیه از ماهیتی همانند بازرسی و کنترل شرکت در دوره فعالیت برخوردار است. وجود نهاد کنترل کننده و تعیین بازرس برای دوره فعالیت شرکت از چنان اهمیت و ضرورتی برخوردار است که بدون وجود شرکت بی اثر و غیر قابل استناد به شمار می رود. گزارش بازرس ،قانونی تصمیمات مجمع عمومی سالیانه دربارهٔ صورتهای مالی در پاسخ به این پرسش که آیا برای دوره تصفیه نیز وجود بازرس یا ناظر ضروری است یا خیر ؟ باید گفت که با بررسی تنها دو مقرره قانونی حاکم بر نظارت بر تصفیه در می یابیم که انتخاب بازرس قانونی برای این مرحله اختیاری می باشد.

انتخاب بازرس برای دوره تصفیه شرکت در اساسنامه

ماده ۲۱۸ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷ مقرر می دارد.

در صورتی که به موجب اساسنامه شرکت یا تصمیم مجمع عمومی صاحبان سهام برای دورۀ تصفیه یک یا چند ناظر معین شده باشد. ناظر باید به عملیات مدیران تصفیه رسیدگی کرده گزارش خود را به مجمع عمومی عادی صاحبان سهام تسلیم کند.

پیشنهاد میکنم به مقاله وظایف و اختیارات مدیر تصفیه در قانون تجارت مراجعه فرمایید.

اختیاری بودن بازرس یا ناظر را برای دوره تصفیه

اگرچه مادۀ بالا به گونه ای در برگیرنده گرایش به الزامی نبودن پیش بینی ناظر برای دوره تصفیه است. با این حال از مقرره مزبور به روشنی چنین برداشتی بر نمی آید. هدف این مقرره بیشتر تعیین تکلیف نظارت بر عملکرد مدیران تصفیه است. با این وجود، مقرره بعدی اگرچه در مقام تعیین مرجع دعوت کننده از مجامع عمومی است، به روشنی بیشتری اختیاری بودن بازرس یا ناظر را برای دوره تصفیه به تصویر می کشد.

موارد دعوت به برگزاری مجمع در دوره تصفیه

در مدت تصفیه دعوت مجامع عمومی در کلیه موارد به عهده مدیران تصفیه است. هرگاه مدیران تصفیه به این تکلیف عمل نکنند. ناظر مكلف به دعوت مجمع عمومی خواهد بود. و در صورتی که ناظر نیز به تکلیف خود عمل نکند. یا ناظر پیش بینی یا معین نشده باشد. دادگاه به تقاضای هر ذی نفع حکم به تشکیل مجمع عمومی خواهد داد.

تشکیل مجمع عمومی مؤسسین شرکت سهامی عام
ادامه مطلب

نظارت بر تصفیه شرکت

ضرورت وجود بازرس و ناظر در دوره تصفیه شرکت

عبارت در صورتی که ناظر نیز … پیش بینی یا معین نشده باشد. به روشنی به وصف اختیاری بودن بازرس یا ناظر برای دورۀ تصفیه اشاره دارد.  چنین رویکردی با این پرسش و ایراد روبرو می شود. که آیا در پیش گرفتن دیدگاه دوگانه برای دوره های فعالیت و تصفیه – انحلال از توجیه برخوردار می باشد؟

در پاسخ باید گفت که به دلیل ارتباط عملیات تصفیه با حقوق گروه های مختلف اجتماعی به ویژه بستانکاران و نیز خرده سهامداران و عدم امکان یا سختی جبران زیانهای احتمالی وارده بر ایشان به ویژه  با از میان رفتن شخصیت حقوقی شرکت پس از اعلام پایان کار ،تصفیه نظارت بر عملکرد شرکت و مدیران در این دوره ضرورت و اهمیتی بیش از زمان فعالیت می یابد.

بنابر این ضرورت دارد قانون گذار ضمن الزامی نمودن تعیین بازرس برای دوره تصفیه شرایط انتخاب و مسئولیت های خاص و متناسب با این دوره ر مقررات بازرس دوره حیات شرکت را بر ناظر دورۀ تصفیه نیز گسترش می داد.

جهت کسب اطلاع از انحلال شرکت ها به مقاله انحلال شرکت با مسئولیت محدود مراجعه فرمایید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست