صفر تا صد هیات مدیره شرکت تعاونی
ماده ۳۹ – اداره امور شرکت طبق اساسنامه بر عهده هیأت مدیره ای مرکب از حداقل سه نفر عضو اصلی خواهد بود. که در مجمع عمومی عادی برای مدت سه سال از بین اعضای شرکت با رأی مخفی انتخاب می شوند. مجمع عمومی همزمان با انتخاب عده ۲ نفر عضو علی البدل هیات مدیره نیز با همان شرایط انتخاب خواهد نمود. تجدید انتخاب هر یک از اعضاء اصلی و علی البدل بلامانع است.
تبصره ۱ – در صورت استعفا – فوت – ترک عضویت و یا ممنوعیت قانونی که مانع از انجام وظیفه هر یک از اعضاء اصلی شود. یکی از اعضاء علی البدل برای بقیه مدت مقرر به جانشینی وی در جلسات هیأت مدیره دعوت می شود.
استعفای دسته جمعی هیأت مدیره
تبصره ۲- در صورت استعفای دسته جمعی صفر تا صد هیات مدیره شرکت تعاونی مجمع عمومی به تقاضای هر یک از اعضای مستعفی و یا اعضای علی البدل و یا بازرس یا بازرسان با یک پنجم اعضای شرکت یا وزارت تعاون و امور روستاها (یا) وزارت کار و امور اجتماعی در مورد شرکتهای تعاونی کارگری برای انتخاب هیأت مدیره جدید دعوت می شود.
حد نصاب تعداد اعضای هیات مدیره تعاونی
3 تبصره – در صورتی که به علل استعفا – فوت یا ممنوعیت قانونی – هیأت مدیره از اکثریت مقرر در اساسنامه برای اداره امور شرکت خارج گردد. مجمع عمومی عادی تعاونی بر اساس ماده ۲۶ این قانون دعوت خواهد شد تا نسبت به تکمیل اعضای هیأت مدیره اقدام کند.
انتخاب و تکمیل اعضای هیأت مدیره
تبصره 1- در فاصله مدت لازم برای انتخاب و تکمیل اعضای هیأت مدیره برای اداره امور جاری شرکت با نظر وزارت تعاون و امور روستاها دیا وزارت کار و امور اجتماعی در مورد شرکتهای تعاونی (کارگری برای جانشینی اشخاصی که به یکی از عقل فوق در هیأت مدیره شرکت نمی کنند. از میان اعضای شرکت تعداد لازم موقتاً انتخاب خواهد شد.
مسئولیت اعضای هیأت مدیره که بدین نحو موقتاً انتخاب می شوند. عیناً همان مسئولیت هایی است که برای هیات مدیره در این فصل پیش بینی شده است.
ماده ٤٠ – هیأت مدیره از بین خــود یـک رییس و یک نایب رئیس و یک منشی انتخاب خواهد کرد.
تبصره – خلاصه مذاکرات و تصمیمات هیأت مدیره در دفتری به نام دفتر صورت جلسات هیأت مدیره ثبت می گردد. و به امضای اعضای هیأت مدیره حاضر در هر جلسه می رسد.
نحوه اتخاذ تصمیم هیات مدیره
ماده ٤١ – تصمیمات صفر تا صد هیات مدیره شرکت تعاونی در جلساتی که با اکثریت اعضای هیأت مدیره به دعوت رییس یا نایب رییس یا مدیر عامل تشکیل می گردد اتخاذ می شود. برای اتخاذ تصمیم رأی اکثریت اعضای حاضر در جلسه ضروری است.
ماده ٤٢ – خدمات هیأت مدیره در شرکت افتخاری و بلاعوض است.
تبصره – هرگاه یکی از اعضای هیأت مدیره شرکت یا اتحادیه تعاونی علاوه بر وظایف خاص سمت خود عهده دار خدمات دیگری در شرکت گردد. میتواند با تصویب مجمع عمومی حق الزحمه مناسب دریافت دارد.
وظایف هیات مدیره شرکت در ورود و خروج اعضاء
ماده ٤٣ – نخستین هیات مدیره شرکت موظف است ظرف یک ماه از تاریخ جلسه مجمع مؤسس برای ثبت شرکت در مراجع ذیصلاحیت اقدام قانونی به عمل آورد.
ماده ٤٤ – استخدام و اخراج کارکنان شرکت بر اساس مقرراتی است که از طرف مجمع عمومی تصویب می شود. و اخذ تضمین از مدیر عامل و سایر کارکنان شرکت بر اساس مصوبات مجمع عمومی همچنین قبول درخواست عضویت و اخذ تصمیم نسبت به انتقال سهام اعضاء به یکدیگر و اخراج عضو طبق مقررات این قانون و نظارت بر مخارج جاری و رسیدگی به حسابهای شرکت و تسلیم به موقع گزارش و ترازنامه سالانه شرکت به بازرسان و مجمع عمومی و تعیین نماینده برای حضور در جلسات مجامع عمومی شرکتها و اتحادیه هایی که شرکت در آن عضویت دارد از اختیارات هیأت مدیره است.
تبصره – هیأت مدیره حق اخراج عضوی را که به هر عنوان از جانب مجمع عمومی وظیفه با مأموریتی به وی محول شده است ندارد. و اتخاذ تصمیم در اینگونه موارد با مجمع عمومی عادی شرکت است.
انتخاب مدیر عامل شرکت
ماده ٤٥ – صفر تا صد هیات مدیره شرکت تعاونی میتواند برای انجام امور شرکت فرد واجد صلاحیتی را از بین اعضای شرکت غیر از اعضای هیأت مدیره و بازرسان و یا از خارج به صورت موظف و به عنوان مدیر عامل منصوب کند. که زیر نظر مستقیم آن هیأت طبق اساسنامه شرکت و در حدود مصوبات مجمع عمومی انجام وظیفه نماید. وظایف مدیر عامل طبق آیین نامه ای خواهد بود که بنا به پیشنهاد هیأت مدیره به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید.
مسئولیت هیأت مدیره در مقابل شرکت
ماده ٤٦- هیأت مدیره نماینده قانونی شرکت است. و میتوانند مستقيماً و یا با وکالت با حق توکیل این نمایندگی را در دادگاه ها و مراجع قانونی و سایر سازمانها اعمال کند. مسئولیت هیأت مدیره در مقابل شرکت مسئولیت وکیل در مقابل موکل است.
حق امضای هیات مدیره شرکت تعاونی
ماده ٤٧ – کلیه قراردادها و استاد تعهد آور شرکت به استثنای مواردی که هیأت مدیره به منظور اداره امور جاری شرکت ترتیب خاصی داده باشد. پس از تصویب هیأت مدیره با دو امضای مجاز شرکت معتبر خواهد بود.
فعالیت جمعی هئیت مدیره در تعاونی و مسئولیت های آن
ماده ٤٨ – هیأت مدیره وظایف خود را به صورت جمعی انجام می دهد. هیچیک از اعضای هیات مدیره شرکت تعاونی حق ندارد. از اختیارات هیأت منفردا استفاده کند. مگر در موارد خاص با داشتن وکالت با نمایندگی از طرف هیأت مدیره
ماده ٤٩ – اعضای هیأت مدیره مشترکاً مسئول جبران هر گونه زیانی هستند. که در نتیجه اعمال آنان و یا عدم رعایت این قانون به شرکت وارد شود.
ماده ۵۰ – پس از انقضای مدت مأموریت هیأت مدیره در صورتی که انتخاب هیأت مدیره جدید انجام نشده باشد. هیأت مدیره سابق تا انتخاب وقبولی هیأت مدیره جدید کماکان وظایف محوله را انجام داده و مسئولیت اداره امور شرکت را بر عهده خواهند داشت.
عضویت همزمان مدیران در شرکت های تعاونی با موضوع مشترک
ماده ۵۱ – هیچیک از اعضای هیأت مدیره یا بازرسان و یا مدیر عامل یک شرکت تعاونی نمی تواند عضویت هیأت مدیره یا مدیریت عامل و یا سمت بازرس شرکت تعاونی دیگری از همان نوع را قبول کند.
ماده ۵۲ – انتخاب اتباع بیگانه به سمت عضو هیأت مدیره یا مدیر عامل یا بازرس شرکت تعاونی در حدود مقررات جاری کشور بلامانع خواهد بود.
ماده ۵۳ – محجور یا ورشکسته به تقصیر و کسی که به علت ارتکاب به جنایت یا یکی از جنحه های مؤثر سابقه محکومیت دارد. نمی تواند سمت عضویت در هیأت مدیره و بازرس و مدیر عامل شرکت را داشته باشد.