هیات مدیره موظف و غیر موظف شرکت

اعضای موظف هیئت مدیره

مدیرانی هستند که ضمن عضویت در هیات مدیره در سمت مدیران اجرایی تمام وقت شرکت زیر نظر مدیر عامل مشغول به کارند.  و در مکاتبات رسمی شرکت نیز از آنان با عناوینی مانند (مدیر مالی و عضو هیئت مدیره مدیر تولید و عضو هیئت مدیره) و غیره نام برده میشود. این گونه مدیران در استخدام شرکت بوده و براساس شرایط تعیین شده در قراردادهای استخدامی شان حقوق و مزایا دریافت می دارند.

مقاله نحوه تنظیم و ثبت صورتجلسه هیات مدیره جامع می باشد. پیشنهاد می کنم مظابعه کنید.

 اعضای غیر موظف هیئت مدیره

مدیرانی هستند که تنها در هیئت مدیره شرکت عضویت دارند. و فاقد سمت و مسئولیت اجرایی در شرکت اند.  به این مدیران براساس ساعات حضورشان در جلسات هیات مدیره تنها حق حضور در جلسه پرداخت میشود. اما نکته شایان توجه در تعین ساختار هیئت مدیره در اصلاحیه قانون تجارت این است که در هیچ یک از مواد آن به ترتیب و شرایط موظف و غیر موظف بودن اعضای هیات مدیره اشاره ای نشده و تنها در ماده ۱۳۴ در اشاره به چگونگی تعیین حق حضور مدیران غیر موظف در جلسات هیئت مدیره از این مدیران نام برده شده است.

نسبت اعضای موظف به اعضای غیر موظف 

رفع این کاستی در اصلاحیه قانون تجارت در دستورالعمل حاکمیت شرکتی مورد توجه بوده و در ماده ۴ آن مقرر شده است.

اکثریت اعضای هیئت مدیره باید غیر موظف باشند.  و تعداد اعضای مستقل هیئت مدیره نباید کمتر از ۲۰ درصد تعداد کل اعضای هیئت مدیره باشد.

و در تبصره ۳ همین ماده درباره اعضای موظف افزوده شده است. موظف شدن اعضای هیات مدیره ضمن رعایت شرایط این ماده صرفاً پس از تصویب هیات مدیره امکان پذیر خواهد بود. و مدیر ذی نفع در این تصمیم گیری حق رأی ندارد.

وجود حداقل یک نفر حسابدار موظف در هیات مدیره

هم چنین به موجب تبصره ۵ این ماده مقرر شده است. در ترکیب هیات مدیره باید حداقل یک عضو غیر موظف حضور داشته باشد. که دارای تحصیلات مالی حسابداری مدیریت مالی، اقتصاد و مدیریت با گرایش مالی) و تجربه مرتبط باشد.

شیوه تشكيل و اداره جلسات هیات مدیره
ادامه مطلب

هیات مدیره موظف و غیر موظف شرکت

اعضای موظف چه شرایطی را دارد؟

و در ادامه در تبصره ۶ به محدودیتهای کاری اعضای موظف اشاره شده است: اعضای موظف هیات مدیره نمیتوانند در شرکتی ،دیگر، مدیر عامل یا عضو موظف هیئت مدیره باشند. هیچ یک از اعضای هیئت مدیره نباید اصالتاً اعضای موظف هیات مدیره نمیتوانند در شرکتی دیگر، مدیرعامل یا عضو موظف هیئت مدیره باشند.  هیچ یک از اعضای هیئت مدیره نباید اصالتاً یا به نمایندگی از شخص حقوقی هم زمان در بیش از ۳ شرکت به عنوان عضو غیر موظف هیات مدیره انتخاب شوند. اعضای هیئت مدیره باید در این خصوص اقرار نامه ای را نیز به کمیته انتصابات ارائه نمایند. و سرانجام در ماده ۱۴ در مورد شیوه رأی گیری برای تعیین سمت اعضای هیئت مدیره آمده است: در تعیین سمت اعضای هیئت مدیره عضو ذی نفع نباید در رأی گیری شرکت کند.

مقاله شرایط هیات مدیره شرکت سهامی خاص مرتبط با  این موضوع است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست