شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکتهای تعاونی
شرایط اعضاء در تشکیل شرکت تعاونی
برای تاسیس تعاونی حداقل 7 نفر عضو لازم می باشد. که این حداقل اغضاء شرایطی از جمله: حداقل سن 18 سال برای خانم ها و کارت پایان خدمت برای آقایان لازم می باشد. حداکثر سن هم در قانون 55 سال مشخص کرده است. که ادارات تعاون این مورد را بصورت سختگیرانه عمل نمی کنند. و شده است که بالای 65 سال هم قابل قبول بوده و شرکت ثبت شده است.
کارمند دولت نمی تواند مدیر و یا بازرس شرکت شوند.
ثبت شرکت تعاونی
پس از تشکیل شرکت تعاونی، میتوان نسبت به ثبت آن اقدام نمود. لازمه وجود قانونی تعاونی ثبت آن است. اولین هیأت مدیره شرکت تعاونی پس از اعلام قبولی ظرف یک ماه از تاریخ برگزاری اولین جلسه مجمع عمومی عادی، مکلفند با انجام تشریفات مقرر نسبت به ثبت تعاونی اقدام نمایند. (تبصره ماده 51 قانون اقتصاد بخش تعاونی جمهوری اسلامی ایران). برای این منظور در نخستین جلسه پس از انتخاب مدیر عامل به یکی از اعضاء یا به مدیر عامل با حق توكيل غير وکالت میدهد، تا برای ثبت شرکت تعاونی اقدامات لازم را انجام دهد.
شرایط ثبت شرکت تعاونی
برای تاسیس شرکت تعاونی حداقل 7 نفر عضو لازم است.
برای ثبت هر شرکت تعاونی، نخست لازم است اقدامات انجام شده برای تشکیل آن، از لحاظ انطباق با مقررات به تأیید وزارت تعاون برسد. و برای آن «مجوز ثبت» صادر شود. مجوز حاکی از تأیید وزارت تعاون بر مطابقت اقدامات انجام شده برای تشکیل تعاونی با مقررات مربوط است.
دریافت مجوز تاسیس تعاونی از اداره تعاون محل
برای اخذ مجوز ثبت، اولین هیأت مدیره با وکیل وی، مدارک مورد نیاز ثبت تعاونی را به وزارت تعاون تسلیم و صدور آن را درخواست کند. وزارت تعاون پس از بررسی مدارک، در صورت تأیید اقدامات انجام شده، مجوز ثبت را صادر می کند.
شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکت تعاونی
ضرورت و فایده مجوز تشکیل تعاونی
مجوز ثبت یکی از مدارکی است که باید برای ثبت تعاونی به مرجع ثبت شرکتها تسلیم شود، نیاز به اخذ مجوز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حاکی از اهمیت و موقعیت و نقشی است که تعاونی ها در نظام اقتصادی کشور دارند. از طرف دیگر، این امر امکان بهرهمندی تعاونی ها را از تسهیلاتی که دولت در اختیار آنها قرار می دهد، فراهم می سازد.
مدارک ثبت شرکت تعاونی
به موجب ماده 51 قانون اقتصاد بخش تعاونی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۷۰: «شرکتها و اتحادیه های تعاونی با رعایت این قانون پس از تهیه طرح و تصویب آن به کیفیتی که در آیین نامه اجرایی مشخص خواهد شد. باید مدارک زیر را برای تشکیل و ثبت ارائه دهند:
۱- صورتجلسه تشکیل مجمع مؤسس و اولین مجمع عمومی و اسامی اعضاء و هیأت مدیره منتخب و بازرسان.
۲- اساسنامه مصوب مجمع عمومی.
۳- درخواست کتبی ثبت.
٤- طرح پیشنهادی و ارائه مجوز وزارت تعاون.
5- رسید پرداخت مقدار لازم التأدیه سرمایه،
6- مدارک دعوت موضوع بند ۲ ماده ۳۲. در ماده ۲۱ آن قانون نیز مقرر شده است: «هر تعاونی وقتی ثبت و تشکیل می شود. که حداقل یک سوم سرمایه آن تأدیه و در صورتی که به صورت نقدی و جنسی باشد تقویم و تسلیم شده باشد».
مجوز ثبت شرکت تعاونی بر عهده چه ارگانی می باشد؟
وزرات تعاون مجوز ثبت به همراه اسناد و مدارک مورد نیاز را به ادارۀ کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری در تهران و ادارۀ ثبت در شهرستانها ارسال می کند تا نسبت به ثبت تعاونی اقدام شود.
شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکت تعاونی
آیا اداره ثبت شرکت ها هر آنچه وزارت تعاون تایید می کند باید ثبت شود؟
اداره ثبت شرکتها موظف است پس از دریافت اسناد و مدارک لازم اقدام به ثبت تعاونیها نماید (ماده ٥٢). نکته ای که در خصوص این ماده ذکر آن ضروری است. این است که آیا اداره ثبت شرکتها پس از تأیید وزارت تعاون و دریافت مدارک تکلیفی به کنترل نظارت شکلی این مدارک دارد. یا مکلف است هر آنچه را که توسط وزارت تعاون تأیید شده است، بپذیرد؟ در پاسخ میتوان گفت که با عنایت به تکلیف کلی اداره ثبت شرکتها به رعایت و اجرای قوانین و مقررات، چنانچه از لحاظ شکلی مدارک ناقص باشد و ضوابط رعایت نشده باشد، تا زمان رفع نواقص تکلیفی به ثبت شرکت تعاونی ندارد.
مرجع ثبت پس از ثبت تعاونی و انتشار آگهی آن، باید رونوشتی از آگهی ثبت و اساس نامۀ ممهور به مهر خود را به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (ادارۀ کل با ادارۀ تعاون) ارسال کند.
جهت تکمیل اطلاعات ثبت و تمدارک تاسیس تعاونی به مقاله راهنمای تشکیل شرکت تعاونی مراجعه فرمایید.