عملی کردن کاهش سرمایه
سرمایه شرکت
از خصایص عمده سرمایه شرکت، ثابت بودن آن است؛ سرمایه شرکت که در اساسنامه ذکر میشود، تضمین طلب طلبکاران شرکت است و این سرمایه برای طلب آنها حفظ میشود. اما ثابت بودن سرمایه به این معنا نیست که مبلغ آنرا نمیتوان کاهش داد،
زمان حیات یک شرکت ممکن است شرایطی پیش آید که شرکت مجبور به کاهش سرمایه شود. کاهش سرمایه بندرت اتفاق میافتد و قانون در مواد ۱۴۱ و ۱۸۹ الی ۱۹۸ لایحه قانونی به آن پرداخته است. البته کاهش سرمایه باید با حفظ حقوق طلبکاران باشد و موجب تضییع حقوق آنها نشود و تساوی حقوق سهامداران شرکت رعایت شود.
شرایط و موعد کاهش سرمایه
کاهش سرمایه تنها زمانی عملی می شود. که ۲ ماه از تاریخ انتشار آخرین آگهی ماده ۱۹۳ بگذرد و تفاوتی نمی نماید. که آگهی ابتدا در روزنامه رسمی منتشر شود. یا کثیرالانتشار. اگر کسی اعتراض نکند. یا اینکه اعتراض به کاهش سرمایه به حکم قطعی دادگاه رد و اعلام شود، امکان کاهش سرمایه وجود دارد.
روش های کاهش اجباری سرمایه
همان طور که گفتیم، قانون گذار در تبصره ماده ۱۸۹ لایحه قانونی ۱۳۴۷ کاهش اجباری سرمایه را به دو طریق پیشبینی کرده است.
- از طریق کاهش تعداد سهام،
- از طریق کاهش مبلغ اسمی آن
کاهش اختیاری سرمایه
اما در مورد کاهش اختیاری سرمایه تنها یک طریق را مجاز شمرده است و آن کاهش بهای اسمی سهام به نسبت متساوی و رد مبلغ کاهش یافته هر سهم به صاحب آن است .در فرض اخیر هیئت مدیره شرکت باید مراتب را طی اطلاعیه ای به اطلاع کلیه صاحبان سهم برساند.
اطلاعیه کاهش سرمایه به صاحبان سهام شرکت
اطلاعیه شرکت باید در روزنامه کثیر الانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن نشر می گردد. منتشر شود. و برای صاحبان سهام با نام توسط پست سفارشی ارسال گردد (ماده ۱۹۶ لایحه قانونی 1347).
۱) نام و نشانی مرکز اصلی شرکت
۲ )مبلغ سرمایه شرکت قبل از اتخاذ تصمیم در مورد کاهش سرمایه
۳) مبلغی که هر سهم به آن میزان کاهش می یابد یا بهای اسمی هر سهم پس از کاهش
۴ )نحوه پرداخت و مهلتی که برای بازپرداخت مبلغ کاهش یافته هر سهم در نظر گرفته شده و محلی که در آن این بازپرداخت انجام می گیرد (ماده ۱۹۷ لایحه قانونی ۱۳۴۷).
کاهش اختیاری سرمایه در شرکت سهامی
کاهش اختیاری سرمایه در شرکت سهامی خاص رعایت حداقل سرمایه تشکیل شرکت یعنی 100 هزار تومان برای شرکت سهامی خاص و سرمایه شرکت از حداقل مقرر در ماده پنج این قانون کمتر نشود. کاهش اختیاری سرمایه از طریق کاهش بهای اسمی سهام به نسبت متساوی و رد مبلغ کاهش یافته هر سهم به سهم به صاحب آن انجام می گیرد.
نمونه صورتجلسه کاهش سرمایه در شرکتهای سهامی خاص
نمونه صورتجلسه کاهش سرمایه در شرکتهای سهامی خاص
نام شرکت:………………………………………………………………….. شماره ثبت شرکت: …………………………………………… سرمایه ثبت شده: ………………………………………….
جلسه مجمع عمومی فوق العاده شرکت …………………………………………………………………………………………………. سهامی خاص ثبت شده به شماره ………………………………………………………. در ساعت ………………………………. مورخ ……………………………………… با حضور کلیه / اکثریت سهامداران محل قانونی شرکت تشکیل گردید.
نمونه صورتجلسات شرکت سهامی خاص
خانم / آقای ………………. سمت رئیس جلسه
خانم / آقای………………………………………. به سمت ناظر رئیس………………………..
خانم / آقای ……………………………………………………………………………………… به سمت ناظر جلسه
خانم / آقای……………………………………………………………………………………………….. به سمت منشی جلسه انتخاب شدند.
ب) پیشنهاد هیئت مدیره و گزارش بازرس قانونی شرکت در خصوص کاهش سرمایه اختیاری در اجرای مواد ۱۸۹ به بعد لایحه اصلاحی قانون تجارت مقرر گردید سرمایه شرکت از مبلغ ……………………………………………………………….. ریال منقسم به ………………………………. سهم ……………….. ریالی به ……………………………………….. ریال منقسم به …………………… سهم ……………………………………… ریالی کاهش یابد و به هیئت مدیره در اجرای ماده ۱۹۲ لایحه اصلاحی قانون تجارت اختیار داده می شود که نسبت به طی مراحل قانونی و ثبت کاهش سرمایه در اداره ثبت شرکت ها اقدام نماید.
ج) ماده: ……………………………….. اساسنامه شرکت به شرح مذکور اصلاح می گردد.
د) به خانم/ آقای ……………………………………………………………………………………………………… (احدی از سهامداران – وکیل رسمی شرکت) وکالت داده می شود که ضمن حضور در اداره ثبت شرکت ها نسبت به ثبت صورت جلسه و پرداخت حق الثبت و امضای ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید.
امضای هیئت رئیسه:
رئیس جلسه ………………………………………………………….
ناظر جلسه ……………………………………..
ناظر جلسه …………………………………………..
منشی جلسه……………………………………………