انواع مجامع عمومی در شرکت سهامی

مجمع عمومی شرکت سهامی چیست؟

مجمع عمومی بالاترین جایگاه را در ساختار شرکت دار است. چرا که مجمع عمومی منعکس کننده خواست صاحبان شرکت به شمار می رود. انواع مجامع عمومی در شرکت سهامی متشکل از اعضای سهامدار شرکت می باشد.

مجمع عمومی در ماده ۷۲ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷ به شرح زیر تعریف شده است مجمع عمومی شرکت سهامی از اجتماع صاحبان سهام تشکیل می شود.

رکن اصلی شرکت های سهامی؟

به همین دلیل دو رکن دیگر زیر مجموعه رکن اخیر محسوب می گردند. و انتخاب و برکناری مدیران و بازرسان و نیز تعیین حقوق و پاداش ایشان در اختیار مجمع عمومی قرار دارد.

مقررات مربوط به حضور عده لازم برای تشکیل مجمع عمومی و آراء لازم جهت اتخاذ تصمیمات در اساسنامه معین خواهد شد. مگر در مواردی که به موجب قانون تکلیف خاص برای آن مقرر شده باشد.

صدر ماده ۷۲ بالا تعریفی ساده از مجمع عمومی که چیزی جز گردهمایی سهامداران، نیست به دست داده است.

انواع مجامع عمومی شرکت های سهامی

انواع مجامع عمومی در شرکت سهامی برخلاف دیگر شرکتهای تجاری ضمن آن که به روشنی دسته بندی گردیده اند، مشمول قواعد و مقررات دقیق و مفصل می باشند.

قانونگذار در ماده ۷۳ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷ به شرح زیر مجامع شرکت سهامی را دسته بندی نموده است.

مجامع عمومی به ترتیب عبارت اند از:

مجمع عمومی موسس

مجمع عمومی عادی

مجمع عمومی فوق العاده

ماده بالا با کاربرد عبارت به ترتیب این تصور را ایجاد نموده که غرض از به کارگیری عبارت مزبور، یا ترتیب اهمیت و جایگاه و یا ترتیب زمان تشکیل انواع مجامع عمومی در شرکت سهامی می باشد. در حالی که هیچ یک از دو برداشت بالا صادق نیست. چرا که هیچ مجمعی بر دیگری برتری ندارد.

از جهت ترتیب زمانی نیز اگر چه دسته بندی بالا مطابق قاعده است. لکن امکان دارد. که انعقاد مجمع عمومی فوق العاده پیش از نخستین مجمع عمومی عادی ضرورت یابد.

مثلاً به دلیل از میان رفتن سرمایه شرکت در میانه نخستین سال تأسیس شرکت دعوت مجمع عمومی فوق العاده برای تعیین تکلیف وضعیت شرکت و با تغییر سرمایه الزامی گردد.

ارگان های نظارت کننده بر شرکت سهامی
ادامه مطلب

مجمع خاص چیست؟

از دیدگاه یکی از حقوقدانان علاوه بر مجامع سه گانه بالا، مجمع دیگری با عنوان مجمع عمومی خاص نیز وجود دارد. مطابق این دیدگاه نشست دارندگان حقوق نوع مخصوصی از سهام موضوع ماده ۹۳ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مجمع خاص تلقی می شود.  لکن به نظر می رسد اراده قانونگذار به انحصار مجامع به موارد مذکور در ماده ۷۳ می باشد.

بنابراین سهامداران سهام ممتازه در ماده ۴۲ و حقوق نوع مخصوصی از سهام در ماده ۹۳ نمی توانند در شمول مجمع از نوع خاص قرار گیرد. برای آشنایی و فراگیری آسانتر مقررات ناظر بر انواع مجامع عمومی شرکت سهامی احکام ناظر بر مجامع عمومی به دو دسته قواعد مشترک همۀ مجامع عمومی و قواعد و احکام ویژه هر مجمع تقسیم می گردد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست