اشخاص حقوقی دولتی و شهرداری ها

تشکیلات دولتی و شهرداری ها

 یک دسته از اشخاص حقوقی که رسمیت یافتن آنها و بهرهمندی شان  از شخصیت حقوقی نیاز به ثبت ندارد، تشکیلات دولتی و شهرداری ها هستند.

به تصریح ماده ۱۷ قانون تشکیلات شورای اسلامی مصوب 1361، کلیه شوراهای شهری و محلی بدون نیاز به ثبت از شخصیت حقوقی برخوردارند.

همین حکم با مضمونی مشابه در ماده  ۵۸۷ قانون تجارت به شرح ذیل تکرار شده است:((  موسسات و تشکیلات دولتی و بلدی به محض ایجاد و بدون احتیاج به ثبت دارای شخصیت حقوقی می شوند)).

تشکیلات غیر دولتی بودن شهرداری ها

 مصادیق این ماده یعنی تشکیلات دولتی و بلدی (شهرداری ها ) در دسته بندی اشخاص حقوقی در یک گروه قرار نمی گیرد. چرا که شهرداری ها اگرچه نهادی عمومی محسوب می گردند.

لکن تشکیلاتی غیر دولتی بوده و در نتیجه مشمول احکامی متفاوت با موسسات دولتی هستند. در رابطه با موسسات دولتی این پرسش پیش می آید. که با توجه به تفاوت میان موسسات شرکتهای دولتی و غیر دولتی منظور ماده ۵۸۷ از تشکیلات دولتی چیست؟

مقصود از شرکتهای دولتی

آیا مقصود از شرکتهای دولتی شرکت هایی هستند که به موجب قانون خاص تشکیل می گردند.  یا آنکه شامل شرکت هایی هم می باشند. که توسط موسسات و اشخاص حقوقی دولتی با رعایت تشریفات تاسیس شخصیت حقوقی مطابق قانون تجارت و لایحه اصلاحی آن ایجاد شده و در شمول تعریف ماده ۴ قانون محاسبات عمومی ۱۳۶۶ و ماده ۴ قانون مدیریت خدمات کشوری ۱۳۸۶ قرار می دهد؟

به نظر میرسد این ماده ناظر به سازمانها و شرکتهای دولتی ایجاد شده به موجب قانون باشد. بر همین اساس با شرکتهایی که با رعایت تشریفات مربوط به تشکیل شرکتهای تجاری به وسیله سازمانها و شرکت های دولتی تأسیس می شوند، از جهت زمان تحقق شخصیت حقوقی، همانند شرکتهای خصوصی رفتار می گردد.

شرایط تاسیس شخصیت حقوقی شهرداری ها

شخصیت حقوقی شهرداری ها (تشکیلات بلدی ) نیز به موجب قانون محقق می گردد. زیرا برای آنکه در منطقه ای شهرداری تاسیس شود، باید ابتدا با تصویب مجلس، منطقه مورد نظر تبدیل به شهر گردیده و به دنبال آن شورای شهر و شهرداری تاسیس شود.

حد نصاب برگزاری مجمع عمومی عادی
ادامه مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست