تشکیل عملی دارای شخصیت حقوقی
در حالی که مطابق ماده ۱۹ مرقوم با انقضای ۶ ماه مذکور هر یک از آنها می توانند با مراجعه به اداره ثبت شرکتها و دریافت گواهی عدم تشکیل شرکت، وجوه پرداختی بابت پذیره نوی سان را مسترد نمایند.
حال اگر آن گونه که ادعا شده شرکت با امضای صورت جلسه مؤسسین و قبول سمت از سوی مدیران و بازرسان، دارای شخصیت حقوقی شود. پذیره نویس نباید. تا قبل از انحلال و انجام تشریفات تصفیه اجازه استرداد وجوه پرداختی به عنوان سرمایه خود در شرکت را داشته باشند.
پیامد بشمار آوردن تشکیل عملی شخصیت حقوقی قبل از ثبت آن
چنانچه شرکت تجاری (مثلاً سهامی) را با تشکیل عملی دارای شخصیت حقوقی به شمار آوریم. بایستی پیامدهای ایجاد این شخصیت و به ویژه داشتن دارایی مخصوص به خود و استیفای از حقوق را نیز برای آن مجاز بدانیم.
در حالی که ماده ۲۲ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷ به صراحت مفهومی مخالف با برداشت بالا را به دست می دهد ،آنجا که اشعار می دارد:
(( استفاده از وجوه تادیه شده به نام شرکتهای سهامی در شرف تاسیس ممکن نیست. مگر پس از به ثبت رسیدن شرکت و یا در مورد مذکور در ماده 19)).
اگر شرکت بدون نیاز به ثبت دارای شخصیت حقوقی گردد، چگونه بدون امکان استفاده از وجوه و سرمایه اموال خود که از مزایای ابتدایی شخصیت حقوقی است. میتواند به حیات مستقل خود ادامه دهد؟
منع شرکت به استفاده از وجوه مزبور که همان دارایی شرکت به شمار میرود. ناگزیر با مهم ترین اثر پذیرش شخصیت حقوقی تعارض داشته و نشانگر اراده قانون گذار به تحقق شخصیت حقوقی به صرف ثبت مطابق تشریفات قانونی است.