ویژگی شرکت های سرمایه

ویژگی شرکت های سرمایه

تعریف شرکتهای سرمایه

شرکتهای سرمایه شرکتهایی هستند که برخلاف شرکتهای شخص مسئولیت شرکا محدود بوده و شخصیت شرکا از اهمیت زیادی برخوردار نیست.

در مورد شرکت های سرمایه نیز دو بحث قابل توجه است:

1-  ویژگیهای شرکتهای سرمایه 2- انواع شرکتهای سرمایه

دو ویژگی اصلی شرکتهای سرمایه

شرکتهای سرمایه دارای دو ویژگی مهم و اصلی می باشند. که به هر یک از آنها جداگانه اشاره می شود.

الف: محدود بودن مسئولیت شرکا   ب: کم اهمیت بودن شخصیت شرکا

ویژگی شرکت های سرمایه

محدود بودن مسئولیت شرکا

منظور این است که مسئولیت شرکا در این شرکتها محدود به آورده آنها به شرکت می باشد. و به غیر از آن در قبال تعهدات و بدهی های شرکت هیچ گونه مسئولیتی ندارند. بر همین اساس طلبکاران شرکت برای وصول مطالبات خود از شرکت حق مراجعه به شرکای شرکت را نخواهند داشت.

مسئولیت سهامداران شرکت سهامی خاص در مقابل طلبکاران

البته در موردی که سهامدار شرکت همه مبلغی اسمی سهام خود را نپرداخته باشد. در این صورت طلبکاران شرکت فقط به میزان پرداخت نشده مبلغ مزبور میتوانند به شرکای مزبور مراجعه نمایند. و این امر تنها در مورد شرکتهای سهامی امکان پذیر است. که قانونگذار اجازه داده است در شرکتهای سهامی عام موسسین شرکت حداقل ۳۵ مبلغ اسمی سهام خود را پرداخت نموده و بقیه را متعهد گردند. ماده ۶ ل. ا. ق. ت) و در شرکتهای سهامی خاص نیز حداقل ۳۵ سرمایه شرکت پرداخت و بقیه به صورت تعهد بر ذمه سهامداران شرکت قرار گیرد.

مسئولیت شرکای شرکت با مسئولیت محدود در مقابل طلبکاران

ولی در مورد شرکت با مسئولیت محدود با توجه به اینکه همه سرمایه شرکت در ابتدای تشکیل شرکت باید پرداخت گردد. ماده ۹۶ ق. (ت) چنین امری امکان پذیر نمی باشد.  اگرچه در این شرکتها نیز در مواردی طلبکاران حق مراجعه به شرکای شرکت را خواهند داشت. مانند موردی که مؤسسین شرکت برخلاف واقع پرداخت تمام سرمایه شرکت را گواهی نموده باشند. که در این صورت طلبکاران شرکت نه تنها حق مراجعه به مؤسسین مزبور را دارند.

بلکه میتوانند به اعضای هیئت نظار در صورتی که شرکت بیش از ۱۲ شریک داشته باشند. و همچنین به مدیرانی که در حین حدوث سبب بطلان یا بلافاصله پس از از سرکار بوده و انجام وظیفه نکرده اند مراجعه نمایند. زیرا اشخاص مزبور به موجب مان امات در مقابل اشخاص ثالت مسئولیت تضامنی دارند.

تعریف سهم یا سهام در قانون تجارت
ادامه مطلب

کم اهمیت بودن شخصیت شرکا

منظور این است که در این شرکتها برخلاف شرکتهای شخص شخصیت شرکاء از اهمیت چندانی برخوردار نیست. البته وضعیت این ویژگی در تمامی شرکتهای سرمایه یکان نمی باشد. برای نمونه در شرکتهای سهامی عام شخصیت شرکانه در رابطه با اشخاص ثالث و نه در رابطه با خود سهامداران از هیچ اهمیتی برخوردار نبوده تا جایی که در برخی از این شرکتها ممکن است سهامداران شرکت همدیگر را نشناسند. بر همین اساس در شرکت سهامی عام نقل و انتقال سهام شرکت از سوی سهامداران آزاد بوده به طوری که هیچ محدودیتی نیز در این رابطه نمیتوان ایجاد نمود. (ماده ۴۱ ل . ق. ت).

چرا شرکت های سهامی خاص و مسئولیت محدود در بین خویشاوندان و دوستان تاسیس می گردد؟

در شرکتهای سهامی خاص و با مسئولیت محدود که در یک سطح کوچک و با تعداد کمتری تشکیل می شود. اگر شخصیت شرکا در رابطه با اشخاص ثالث اهمیتی نداشته باشد. حداقل در رابطه با شرکا دارای اهمیت می باشد. بر همین اساس این شرکتها معمولاً میان افراد آشنا و اقوام و خویشان تشکیل می شود. که از یکدیگر شناخت کافی داشته و به همدیگر اعتماد دارند. و همچنین نقل و انتقال سهام در این شرکتها مانند شرکتهای سهامی عام نمی باشد. به طوری که نقل و انتقال سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت باید با موافقت اکثریت عددی شرکا که حداقل سه چهارم سرمایه شرکت را نیز در اختیار داشته باشند انجام می گیرد. ماده ۱۰۲) و در شرکت سهامی خاص نیز میتوان انتقال سهام را منوط به موافقت مدیران یا مجمع عمومی نمود.

ویژگی شرکت های سرمایه

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - ویژگی شرکت های سرمایه