ارکان شرکت سهامی

سازماندهی شرکت سهامی به صورتی دموکراتیک بر عهده سه رکن اصلی شرکت است. رکن تصمیم گیرنده مجمع عمومی رکن اداره کننده هیئت مدیره و رکن نظارت کننده (بازرس).

 

 

ارزیابی و تقویم آورده‌ غیر نقد 850x500 - ارکان شرکت سهامی
شرکت سهامی

مطابق قانون تجارت، ارکان اصلی اداره کننده شرکت سهامی عبارتند از:

1- مجمع عمومی.

2- هیات مدیره.

3- مدیرعامل.

4- بازرس یا بازرسان.

مجمع عمومی شرکت چیست؟

یک شرکت از ارکان مختلف تشکیل شده است . یک رکن مربوط به تصمیمات کلان عمومی است که مانند قوه مقننه عمل می کند که به آن مجمع عمومی عادی یا سالیانه می گویند . در این مجمع همه صاحبان سهم حضور دارند و تصمیمات کلان عمومی مانند انتخاب مدیران ، بازرس ، تصویب و تائید صورتهای مالی شرکت را انجام میدهد .

فرآیند تصمیم گیری در شرکت های سهامی

فرآیند تصمیم گیری در شرکت های سهامی در سه سطح صورت می گیرد:
1- سطح مجمع عمومی:
در این سطح تصمیمات کلی و اساسی مانند انتخاب هیئت مدیره و بازرسان، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهی، افزایش و کاهش سرمایه، انحلال زودهنگام، انتشار اوراق قرضه و تغییر اساسنامه اتخاذ می شود. گرفته می شود.
2- سطح شورا:
در این سطح تصمیمات میانی و فرعی مانند انتخاب مدیرعامل، انعقاد قرارداد، شرکت در مناقصات، استخدام نیروی جدید و یا کاهش تعداد کارگران اتخاذ می شود.
3- سطح مدیر عامل:
در این سطح تصمیمات دقیق و روزانه مانند تایید درخواست مرخصی، اجرای قراردادهای منعقده و هماهنگی بین اعضا و کارکنان شرکت اتخاذ می شود.

سه رکن اصلی شرکت‌های تجاری

توضیحات اضافه بر موارد فوق : سه رکن اصلی شرکت‌های تجاری عبارتند از: رکنی که تصمیمات مهم و اصلی شرکت را بر عهده دارد، رکنی که مدیریت و نمایندگی شرکت را بر عهده دارد و در نهایت، رکنی که نظارت بر عملکرد شرکت را بر عهده دارد.

مجمع عمومی صاحبان سهام به منزله فرمانده قواست و ارکان دیگر شرکت به او وابسته اند. باید گزارش طرز کار شرکت را به او ارائه دهند؛ هیچ کدام از تصمیمات مهم راجع به حیات شرکت بدون تأیید مجمع عمومی اعتبار ندارد، ولی مجمع عمومی نمی تواند برای اداره شرکت هر روز جلسه تشکیل دهد؛ به همین علت باید به طور دموکراتیک هیئت مدیره ای را انتخاب کند تا به نمایندگی از طرف او عمل کند.

وظایف و اختیارات مدیران شرکت با مسئولیت محدود
ادامه مطلب

مجمع عمومی مؤسسان

اولین مجمع صاحبان سهام شرکت های سهامی به منظور تصویب اساسنامه و تعیین مدیران و بازرسان مجمع عمومی مُس نامیده می شود. این مجمع فقط یک بار قبل از تشکیل شرکت سهامی و در تمام مدت شرکت تشکیل می شود و متشکل از کلیه موسسین و مشترکین می باشد.

حضور حداقل تعدادی از ضامنانی که نیمی از سرمایه شرکت را تعهد کرده اند. در این جلسه ضروری است. در صورت عدم کسب اکثریت در فراخوان اولیه، موسسین حداکثر تا دو نوبت به مجامع عمومی جدید دعوت خواهند شد، مشروط بر اینکه حداقل 20 روز قبل از اعلام فراخوان با انتشار دستور جلسه صورت گیرد.

مجمع جدید با حضور صاحبان حداقل یک سوم سرمایه معتبر است و تصمیمات آن با اکثریت دو سوم آراء حاضران صادر می شود.

حد نصاب تشکیل مجمع عمومی موسس

در این مجمع حضور حداقل 3/1 سرمایه شرکت الزامی است. در دعوت سوم ،در صورتی که در سومین دعوت اکثریت لازم ( صاحبان ثلث سرمایه شرکت ) در مجمع سومی حاضر نشدند ، موسسین باید عدم تشکیل شرکت را اعلام نمایند.

وظایف مجمع عمومی موسس

  • رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن و رسیدگی به کلیه اوراق سهام و پذیره نویسان .
  • احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و اطمینان از پرداخت اقلاَ 35 درصد از تعهدات پذیره نویسان .
  • رسیدگی به آورده های غیر نقدی و مزایای مطالبه شده موسسین.
  • تصویب اساسنامه شرکت و در صورت لزوم،اصلاح آن .

مجمع عمومی فوق العاده

ممکن است اساسنامه شرکت با تجمع سهامداران تغییر کند و مغایر با قوانین شرکت باشد.
مجمع عمومی:
این مجمع در شرکت های سهامی با تجمع سهامداران ایجاد می شود و قانونگذار ایران مجمع های متعددی را برای آن تعیین کرده است.

هر گونه تغییر در اساسنامه و سرمایه شرکت یا انحلال از طریق این مجمع صورت می گیرد، بنابراین انجام این تغییر در هر ماده ای از اساسنامه، صرف نظر از اهمیت آن، جایز است، مثلاً در صورت لزوم تغییر. موضوع شرکت و یا تغییر موارد جزئی در اساسنامه.
مانند تغییر آدرس شرکت، این موارد در مجمع عمومی فوق العاده انجام می شود.

مجمع عمومی عادی:

تعریف این مجمع، مجمع سالانه صاحبان سهام شرکت مطابق ضوابط اساسنامه شرکت جهت اتخاذ تصمیم در خصوص امور شرکت می باشد. برای برگزاری هر ساله این مجمع حضور سهامداران ضروری است

شرایط ثبت شرکت تضامنی
ادامه مطلب

این مجمع می تواند در کلیه امور شرکت تصمیم گیری کند. باید سالی یک بار به شرح مندرج در اساسنامه تشکیل جلسه دهد. تا به امور گزارش مالی شرکت و حساب سود و زیان مالی و دارایی ها و دارایی های شرکت رسیدگی و اداره کند. وام هایی که سالانه توسط شرکت ارائه می شود.

رکن اداره کننده هیات مدیره شرکت

هیئت مدیره نیز که اداره روزانه شرکت را بر عهده دارد. کسی را به عنوان مدیریت عامل شرکت انتخاب میکند، اما مدیران شرکت را نمیتوان به حال خود رها کرد.  مجمع عمومی صاحبان سهام باید شخص یا اشخاصی (بازرس یا بازرسان را برای نظارت بر امور شرکت تعیین کند.

تا او را از وضعیت شرکت و طرز عمل مدیران مطلع سازند. انتخاب بازرس یا بازرسان بدان معنا نیست. که مدیران باید در هر حال زیر نظر او عمل کنند. درواقع، قانون گذار اصل را بر اعتماد به مدیران شرکت قرار داده است.

و فرض میکند. اعمال مدیران در جهت نفع شرکت ،است . مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. اثبات این خلاف که از نظارت بازرس یا بازرسان شرکت معلوم میشود. برای مدیران متضمن مسئولیتهای جزایی و مدنی سنگینی خواهد بود.

بررسی قواعد حاکم بر ارکان سه گانه شرکت سهامی یعنی مجمع عمومی، هیئت مدیره و بازرس موضوع این فصل ،است. که در سه بخش این مهم را به انجام میرسانیم.

اعضای یک شرکت چه کسانی هستند؟

شرکت سهامی خاص، حداقل از ۳ نفر سهامدار و ۲ نفر بازرس تشکیل می شود؛ که یکی از بازرسین، اصلی و دیگری علی البدل است. اعضای هیئت مدیره باید حداقل از ۲ نفر تشکیل شود. سرمایه شرکت به قطعات مساوی سهام تقسیم شده و اعضای هیئت مدیره هر کدام باید دارنده حداقل یک سهم باشند.

رکن اداره کننده موسسه غیر تجاری چیست؟

در موسسات غیر تجاری می بایست حداقل ۲ عضو هیات مدیره حقیقی و یا حقوقی داشته باشیم که دارای شرایط زیر باشد و در ضمن اعضای هیئت مدیره یا هیئت امناء به عنوان اصلی ترین رکن اداره کننده موسسه، می بایست سوابق تحصیلی مرتبط با موضوع فعالیت موسسه را دارا باشند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست