دلایل انحلال شرکت شرکت های تجاری

شرکت سهامی چیست؟

در ماده 20 قانون تجارت به شرکت‌هایی اشاره شده است که یکی از آن‌ها شرکت سهامی می‌باشد. شرکت سهامی به شرکتی گفته می‌شود که سرمایه آن‌ها به سهام تقسیم می‌شود. در این شرکت مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن‌ها است.

انحلال شرکت چیست؟

برای منحل شدن شرکت وقتی با آن کار نمی کنید یا فعالیتتان به پایان رسیده از کجا باید شروع کنید؟ چقدر هزینه دارد و مالیات آن را چگونه باید پرداخت کنید. در اینجا به تمامی این سوالات با دقت پاسخ خواهیم داد. در صورت نیاز به مشاوره در خصوص منحل کردن شرکت کار انحلال را به یک موسسه ثبتی واگذار کنید. همکاران ما در ثبت ملل هر زمان پاسخگوی شما خواهند بود.

انحلال شرکت سهامی به حکم دادگاه

هرگاه موضوع شرکت انجام شده باشد، یا انجام آن غیرممکن باشد، یا مدت شرکت منقضی شده باشد و مجمع عمومی فوق‌العاده قبل از انقضا شرکت را تمدید نکرده باشند. و یا هرگاه بر اثر زیان‌های وارده، حداقل نصف سرمایه شرکت از بین برود، و مجمع عمومی نه رای به انحلال بدهد و نه رای به کاهش سرمایه شرکت، هر ذی‌نفع می‌تواند از دادگاه انحلال شرکت را درخواست نماید.

هرگاه تا یک سال پس از به ثبت رسیدن، شرکت هیچگونه اقدامی جهت موضوع خود انجام نداده باشد، یا فعالیت شرکت بیش از یک سال متوقف شده باشد. و یا سمت هر یک از اعضای هیات مدیره یا مدیرعامل بیش از 6 ماه بلاتصدی مانده باشد، دادگاه حداکثر شش ماه جهت رفع موجبات انحلال فرصت می‌دهد در صورتیکه در این مدت موجبات انحلال رفع نشود، دادگاه حکم به انحلال شرکت می‌دهد..

اسباب انحلال شرکت کدامند؟

خلاف اشخاص حقیقی که عمر محدود دارند، اصولاً دورة حيات شرکت­ های تجاری می­ تواند نامحدود باشد. با اینهمه، در مواردی به حکم قانون یا دادگاه شرکت تجاری منحل می­ شود. و در مواردی نیز با ارادۀ شرکاء و سهامداران شرکت قابل انحلال است.

موارد انحلال ناشی از قانون عبارتند از:

۱- ورشکستگی شرکت که به خودی خود انحلال شرکت را محقق می ­سازد. و در خصوص همۀ شرکت ­های تجاری این سبب انحلال وجود دارد.

گواهی بانکی ثبت شرکت مسئولیت محدود
ادامه مطلب

۲- فوت و حجر شریک: با عنایت به این که شرکت­ های سهامی جزو شرکت­ های سرمایه محسوب می ­شوند. و شخصیت شرکاء در این شرکت­ها اهمیت چندانی دارد.

انحلال شرکت های تجاری 850x500 - دلایل انحلال شرکت های تجاری
دلایل انحلال شرکت های تجاری

انحلال ناشی از فوت و حجر شریک

در ماده ۱۹۹ ل.ا.ق.ت این امر جزو اسباب انحلال شرکت سهامی برشمرده نشده است. در خصوص شرکت با مسئولیت محدود و مختلط سهامی هم تنها در صورت پیش بینی در اساسنامه، فوت می­ تواند جزو اسباب انحلال باشد (مواد 114 و ۱۸۱ قانون تجارت). مواد 139 و 161 قانون تجارت تحت تأثير قواعد شرکت مدنی، فوت و حجر شریک شرکت تضامنی را موجب انحلال شرکت دانسته است، مگر این که شرکاء و قائم مقام متوفی بر بقای شرکت تراضی کنند.

انحلال ناشی از حکم دادگاه

انحلال ناشی از حکم دادگاه مبتنی بر دفع شور است. و در ماده ۲۰۱ ل.اق.ت، در خصوص شرکت ­های سهامی و در بند ج مواد ١١٤ و ١٣٦ و مواد ۱6۱ و ۱۸۹ قانون تجارت ناظر به مادۀ 136 همان قانون به موارد آن اشاره شده است.

انحلال ناشی اراده اعضای شرکت

انحلال ناشی از اراده که در خصوص شرکت­ های سهامی منوط به تصمیم مجمع عمومی فوق العاده شرکت (بند 4 مادۀ ۱۹۹ ل.ا.ق.ت)، در خصوص شرکت­ های با مسئولیت محدود منوط به تصمیم عده­ای از شرکاء است. که سهم الشرکۀ آنان بیش از نصف سرمایه شرکت باشد. (بند ب مادۀ ١١٤ قانون تجارت)، در خصوص شرکت تضامنی، نسبی و مختلط غیر سهامی منوط به تراضی تمامی شرکاء و با ارادۀ یک شریک با رعایت شرایطی (مواد 136، 161 و ۱۸۹ قانون تجارت).

رعایت حقوق اشخاص ثالث قانونگذار را وادار کرده است. که در صورت انحلال شرکت تجاری تا هنگام تأدیۀ دیون، تعهدات ناتمام، وصول مالیات و تقسیم اموال به جای مانده میان شرکاء، شخصیت حقوقی شرکت را باقی گذارد. بر این اساس قبل از زوال شخصیت حقوقی شرکت، لازم است عملیات تصفیه انجام شود.

انواع موارد انحلال و تصفیه شرکت ها

در واقع، انحلال شرکت تجاری ناظر به لحظه­ ای است که شرکت تصمیم می­ گیرد. فعالیت خویش را به انجام عملیات تصفیه محدود نماید. و ختم تصفیه ناظر به لحظه ­ای است. که شخصیت حقوقی شرکت تجاری زایل می­ گردد. امر تصفیه با مدیران شرکت است مگر اساسنامه یا مجمعی که رای به انحلال می ­دهد ترتیب دیگری مقرر داشته باشد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود
ادامه مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست