حقوق و پاداش بازرسان شرکت

حقوق و پاداش بازرسان شرکت

تعریف و اهمیت بازرسان در شرکت سهامی خاص

بازرس شرکت سهامی خاص شخص حقیقی است که توسط مجمع عمومی عادی شرکت سهامی خاص برای نظارت بر کار و عملکرد هیئت مدیره شرکت انتخاب می شود. بازرس به نمایندگی از سهامداران شرکت نماینده قانونی آنها در شرکت بوده و نظارت بر حسن جریان امور شرکت بر عهده وی می باشد.

حسابرس شرکت سهامی خاص نقش مهمی در حفظ حقوق و منافع سهامداران شرکت دارد و به عنوان نماینده قانونی صاحبان سهام وظیفه نظارت بر حسن جریان امور شرکت و جلوگیری از هرگونه تخلف یا احتمالی است. تخلفات تخلفات هیئت مدیره

حقوق و اختیارات بازرسان

در ذیل به حقوق و پاداش بازرسان شرکت را شرح داده ایم.

اولاً بازرسان در قبال وظائفی که به عهده میگیرند. حق الزحمه دریافت می کنند. میزان حق الزحمه را مجمع عمومی تعیین می نماید.

تانیا بازرس یا بازرسان شرکت میتوانند در مواقع مقتضی مجمع عمومی عادی را بطور فوق العاده دعوت نمایند. در این صورت دستور جلسه مجمع باید در آگهی دعوت قید شود.

ثالثاً– بازرس یا بازرسان حق حضور در جلسه مجمع عمومی که برای انتخاب بازرس تشکیل شده را دارند. بر اساس ماده ۲۵۹ لایحه قانونی رئیس و اعضای هیات مدیره شرکت که متعمداً بازرسان شرکت را به مجامع عمومی صاحبان سهام دعوت نکنند. به حس از دو تا شش ماه یا جزای نقدی از بیست هزار تا دویست هزار ریال یا به هر دو مجازات محکوم خواهند شد.

رابعا بازرسان حق دارند که کلیه اسناد و مدارکی که لازم دارند. در اختیار آنان گذاشته شود. چنانچه هیات مدیره این اسناد و مدارک را در اختیار بازرسان قرار ندهند به مجازات مقرر در ماده ۲۶۰ لایحه قانونی خواهد رسید. خاصاً چنانچه شرکت سهامی دارای چند بازرس باشد. هر یک از بازرسان حق دارد که به تنهایی وظایف خود را انجام دهد. البته باید گزارش واحدی را تهیه کنند. در صورت وجود اختلاف نظر بین بازرسان موارد اختلاف با ذکر دلیل در گزارش قید خواهد شد.

وظائف و تکالیف خاص بازرس

این وظائف و تکالیف بازرسان شرکت به طور پراکنده در لایحه قانونی ملحوظ است. مواردی چند از این تکالیف ذیلاً آورده میشود. بازرس یا بازرسان باید هر گونه تخلف یا تقصیری که در امور شرکت از ناحیه مدیران و مدیر عامل مشاهده میکنند. به اولین مجمع عمومی اطلاع دهند.  در صورتی که ضمن انجام ماموریت خود از وقوع جرمی مطلع شوند. باید به مرجع قضائی صلاحیتدار اعلام نموده و نیز جریان را به اولین مجمع عمومی گزارش دهند.

گزارش تخلف توسط بازرسان شرکت

بازرس یا بازرسان شرکت مکلفند هر گونه تخلفی از مقررات قانونی و اساسنامه شرکت در مورد سهام وثیقه که مشاهده کنند. به مجمع عمومی عادی گزارش دهند.

شروط قانونی اشتغال به بازرسی شرکت

قانونگذار در مورد بازرسان شرکت سهامی خاص شروط خاصی به جز موارد مذکور در ماده ۱۳۷ لایحه (قانونی را در نظر نگرفته است لذا ممکن است که بازرسان از بین سهامداران و یا خارج از آنان تعیین شوند.

لکن در تبصره ماده ۱۴۴ لایحه قانونی اشعار می دارد. که در حوزه هایی که وزارت اقتصاد اعلام میکند. وظایف بازرسی شرکتها را در شرکتهای سهامی عام اشخاصی میتوانند ایفا کنند که نام آنها در فهرست رسمی بازرسان شرکتها درج شده باشد.

شرایط انتخاب بازرسان شرکت سهامی خاص و عام
ادامه مطلب

دوره مدیریت بازرس

مدت تصدی بازرس یک سال از تاریخ انتصاب توسط مجمع عمومی عادی (ماده 144 قانون 1347) می باشد. با توجه به اینکه بازرس باید وضعیت اداری و مالی شرکت را به خوبی بشناسد، این مدت کوتاه به نظر می رسد. به همین دلیل قانونگذار فرانسوی مدت مأموریت خود را برای تثبیت وضعیت بازرس مرتباً تمدید کرده و اکنون به شش سال مالی رسیده است (ماده 224 قانون 1966).

قانونگذار ما انتظار چنین راهکاری را نداشت، اما مانند قانونگذار فرانسه اعلام کرد که انتخاب مجدد بازرس یا بازرسان بلامانع است. (ماده 144 پیش نویس قانون 1347) عدم انتخاب مجدد بازرس موجب حقی علیه شرکت نمی شود. بازرس می تواند قبل از پایان مأموریت خود استعفا دهد و نمی توان از او جبران استعفا خواست مشروط بر اینکه طبق قواعد عمومی مسئولیت مدنی مقصر نباشد. (ماده 154 قانون حقوقی 1347).

انتخاب بازرس در شرکت سهامی خاص

هر شرکت سهامی در طول فعالیت خود باید بازرس قانونی داشته باشد. هیچ شرکتی بدون سمت بازرس قابل تصور نیست. قانون تجارت اجازه انتخاب چند بازرس را برای شرکت می دهد در این صورت هر بازرس می تواند به طور جداگانه اقدام به تفتیش و بازرسی شرکت کند و گزارشات را به طور مشترک به مراجع ذیصلاح در شرکت ارائه دهد.

شرایط انتخاب بازرس

با توجه به ماده 144، فقط اشخاصی که طبق مقررات بازرس رسمی شناخته شده و دارای شرایط خاصی باشند، می توانند به عنوان بازرس قانونی شرکت سهامی خاص مشغول به کار شوند، یعنی اشخاص باید:

1- از شهرت خوبی برخوردار باشد.
2- سابقه جنایی یا سیاسی منفی نداشته باشد.
3 – اخذ مدرک لیسانس حداقل در یکی از رشته های متناسب با وظایف و مسئولیت های بازرسی تعیین شده توسط کمیته ویژه
4- داشتن حداقل 5 سال تجربه متناسب با وظایف و مسئولیت های بازرسی به تشخیص کمیته ویژه
5- عدم فعالیت به عنوان نماینده شورای اسلامی و کارمند در نهادهای دولتی، شهرداری ها و مراکز وابسته به آن.

حق الزحمه های بازرس شرکت

در ماده 155 لایحه قانونی 1347، اختیار تعیین حق الزحمه بازرس و حقوق و پاداش بازرسان شرکت به مجمع عمومی داده شده بود، اما نحوه تعیین آن مشخص نشده بود. پیامد این وضعیت این است که بازرس باید دائماً با مدیرانی که انتخاب او را به مجمع عمومی پیشنهاد می کنند، درباره حق الزحمه خود مذاکره کند.

آنچه مسلم است میزان حق الزحمه بازرس باید متناسب با حجم کاری او باشد. البته نباید درآمد شرکت را نادیده گرفت. ایجاد تشکلی مانند انجمن بازرسان مقرر در آیین نامه اجرایی تبصره ماده 144 طرح قانونی 1347 در تنظیم این وضعیت مؤثر خواهد بود. یکی از وظایفی که می توان به چنین مرکزی واگذار کرد، تعیین میزان حق الزحمه حسابرسان شرکت های سهامی است که از طریق طبقه بندی های خاص محقق می شود.

حقوق حسابرس یا بازرسان شرکت سهامی خاص

در ماده 155 لایحه قانونی اصلاح بخشی از قانون تجارت، اختیار تعیین حق الزحمه و حقوق و پاداش بازرسان شرکت با مجمع عمومی است، اما نحوه تعیین آن مشخص نشده است. عدم اطمینان در مورد میزان دقیق حق الزحمه حسابرسان، آنها را ملزم به توافق با مدیران می کند. آنچه مسلم است حقوق بازرس باید متناسب با حجم کار او باشد که در این صورت درآمد شرکت نیز بر آن تأثیر می گذارد.

شرایط سلبی بازرس قانونی شرکت
ادامه مطلب

عزل بازرس شرکت سهامی خاص

همانطور که انتخاب بازرس در صلاحیت مجمع عمومی است. عزل او نیز در صلاحیت خود مجمع است. در قسمت آخر ماده 144 لایحه قانونی سال 1347 آمده است: «مجمع عمومی عادی در هر زمان می تواند بازرس یا بازرسان را به شرط انتخاب جایگزین آنها عزل کند.
بازرس نمی تواند مطالبه غرامت اخراج خود را داشته باشد مگر اینکه وجود خسارات وارده به خود و اشتباه اعضای انجمن (تصمیم گیرندگان) و نیز ارتباط خطا با خسارت وارده را ثابت کند بدون دلیل موجه طبق قواعد عمومی مسئولیت مدنی عزل شد که کافی نیست.

وظایف حسابرس یا بازرس شرکت های سهامی

بازرسی و حسابرس شرکت سهامی خاص دارای وظایف متعددی است که برای حفظ شفافیت و صحت عملکرد شرکت ضروری است. از جمله وظایف بازرس در شرکت سهامی خاص می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بررسی و اطمینان از صحت گزارش های حسابداری و مالی شرکت: حسابرس مسئول بررسی گزارش های حسابداری و مالی شرکت و اطمینان از صحت آنها است. این حساب ها شامل تأیید صحت دفاتر حسابداری، گزارش های مالی سالانه و فصلی، موجودی کالاها، دارایی ها، بدهی ها، بستانکاران و سایر اطلاعات مالی است.
  • بررسی انطباق با قوانین و مقررات: بازرس مسئول بررسی انطباق با قوانین و مقررات مربوط به عملکرد شرکت و اطمینان از انجام صحیح اقدامات لازم توسط شرکت است. این شامل بررسی انطباق با قوانین مالیاتی، قوانین کار و قوانین صنعتی است.
    بررسی عملکرد مدیران و کارکنان: بازرس مسئول بررسی عملکرد مدیران و کارکنان شرکت و حصول اطمینان از انجام صحیح، حرفه ای و شفاف کارشان است.
  • شرح نقاط ضعف و پیشنهادات: حسابرس مسئول شناسایی نقاط ضعف در عملکرد شرکت و ارائه پیشنهاد برای بهبود آنها است. این شامل توضیح نقاط ضعف در سیستم حسابداری، روش های مدیریت و عملکرد کارکنان است.
  • ارائه گزارش و اسناد: حسابرس مسئول تهیه گزارش کامل و دقیق از نتایج بررسی ها و تحلیل های خود و ارائه آن به مدیران و هیئت مدیره شرکت می باشد. این گزارش ها باید شامل نتایج بررسی ها، نقاط ضعف شناسایی شده، پیشنهادات و سایر اسناد مربوطه باشد.

حقوق و پاداش بازرسان شرکت

حقوق و دستمزد حسابرس یا بازرس در شرکت سهامی خاص و بررسی نقش حسابرس

شرکت سهامی یک شرکت سهامی خاص است که شرکتی متشکل از اعضایی را اداره می کند که با همکاری یکدیگر و با هدف کسب سود، امور شرکت را اداره و بهبود می بخشند. رکن مهم این نوع شرکت ها بازرسانی هستند که وظایف مهمی دارند. در این مقاله در مورد حقوق بازرس صحبت خواهیم کرد

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - حقوق و پاداش بازرسان شرکت