سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی

سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی

سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی

سهام وثیقه سهامی چیست؟

سهام وثیقه سهامی است که برای تضمین خسارتی که ممکن است از طرف مدیران به صورت مشترک یا منفردا بر شرکت وارد شود. این سهام نباید از تعداد سهامی که در اساسنامه شرکت برای حق رای لازم است کمتر باشد.
Collateral shares directors joint stock company 150x150 - سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی
سهام وثیقه هیات مدیره مدیران شرکت سهامی

مسئولیت مدیران شرکت و ارائه سهام وثیقه به شرکت

سهام وثیقه مدیران در اصلاحیه قانون تجارت تنها بر شناسایی اعضای هیئت مدیره شرکت به عنوان اشخاص مسئول در برابر شرکت اکتفا نشده است.  و آنان ملزم به داشتن تعدادی از سهام شرکت که اساس نامه مقرر کرده است.  و سپردن آنها نزد صندوق شرکت شده اند.

مقاله مسئولیت هیات مدیره در قبال دارایی شرکت را مطالعه فرمایید.

حداقل سهام وثیقه مدیران

به موجب ماده ۱۱۴ مدیران باید تعداد سهامی را که اساسنامه شرکت مقرر کرده است دارا باشند. این تعداد سهام نباید از تعداد سهامی که به موجب اساس نامه جهت دادن رای در مجامع عمومی لازم است کمتر باشد.

سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی

شرایط سهام وثیقه چگونه است؟

این سهام برای تضمین خساراتی است که ممکن است از تقصیرات مدیران منفرداً یا مشترکاً بر شرکت وارد شود. سهام مذکور با اسم بوده و قابل انتقال نیست و مادام که مدیری مفاصا حساب دوره تصدی خود در شرکت را دریافت نداشته باشد سهام مذکور در صندوق شرکت به عنوان وثیقه باقی خواهد ماند.

مقاله پاداش هیات مدیره شرکت سهامی را مطالعه فرمایید.

مدت گذاشتن سهام وثیقه توسط هیات مدیره شرکت سهامی

در ماده ۱۱۵ افزوده شده است:

در صورتی که مدیری هنگام انتخاب مالک تعداد سهام لازم به عنوان وثیقه نباشد. و هم چنین در صورت انتقال قهری سهام مورد وثیقه یا افزایش یافتن تعداد سهام لازم به عنوان وثیقه مدیر باید ظرف مدت یک ماه تعداد سهام لازم به عنوان وثیقه را تهیه و به صندوق شرکت بسپارد وگرنه مستعفی محسوب خواهد شد.

مقدار سهام وثیقه اعضای اصلی هیئت مدیره

به موجب تبصره ۴ ماده ۴ دستورالعمل حاکمیت شرکتی کمینه سهامی که باید اعضای هیئت مدیره نزد شرکت بسپارند. به شرح زیر تعیین شده است:

هر یک از اعضای اصلی هیئت مدیره باید معادل یک دهم درصد سهام شرکت یا حداقل معادل پنج میلیارد ریال از سهام شرکت که هر ۲ سال یک بار متناسب با نرخ تورم و شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی تعدیل می شود.) را به عنوان سهام وثیقه مدیران نزد شرکت تودیع کنند.

سرمایه ثبتی شرکت با مسئولیت محدود و شرایط سهم الشرکه آن
ادامه مطلب

وثیقه بودن سهام مدیران بابت مسئولیت آنان

بنابراین به موجب این مقررات ،قانونی اعضای اصلی هیئت مدیره شرکت سهامی برای تضمین جبران خسارات مالی وارده به شرکت از سوی آنان ملزم به توثیق تعدادی سهام نزد شرکت شده اند.  و این امر لازمه انتصاب اشخاص در سمت مدیریت سهامی است. گفتنی است که وثیقه بودن سهام مدیران بابت مسئولیت آنان در برابر شرکت و نه مسئولیت شرکت در برابر اشخاص ثالث است. و از این روسهام آنان در برابر شرکت و نه مسئولیت شرکت در برابر اشخاص ثالث است. و از این روسهام وثیقه مدیران بابت بدهی شرکت به اشخاص ثالث قابل توقیف نیست.

وثیقه بودن سهام مختص کدام رکن است؟

بنا به مفاد ماده ۱۱۴ اصلاحیه قانون تجارت و تبصره ۴ ماده ۴ دستورالعمل حاکمیت شرکتی توثیق سهام مختص اعضای هیئت مدیره شرکت است.  و شامل مدیر عامل شرکت نمی شود.

پیشنهاد میکنم مقاله هیات مدیره در قانون تجارت را مطالعه کنید.

زمان آزاد سازی سهام وثیقه هیات مدیره

به موجب ماده ۱۱۶ اصلاحیه قانون تجارت تصویب ترازنامه و حساب سودوزیان هر دوره مالی شرکت به منزله مفاصا حساب مدیران برای همان دوره مالی می باشد. و پس از تصویب ترازنامه و حساب و سودوزیان دوره مالی که طی آن مدت مدیریت مدیران منقضی یا به هر نحو دیگری از آنان سلب سمت شده است.  سهام مورد وثیقه این گونه مدیران خود به خود از قید وثیقه آزاد خواهد شد.

مسئولیت های قانونی هیات مدیره برای جبران خسارات

هر چند تصویب صورتهای مالی توسط مجمع عمومی به منزله مفاصا حساب هر یک از مدیران است.  اما این مفاصا حساب آنان را از مسئولیت های قانونی برای جبران خسارات وارد شده به شرکت رها نمی سازد. و در صورت اثبات تقصیر، به موجب ماده ۱۴۲ اصلاحیه قانون تجارت همچنان منفرداً و مشتركاً مسئول جبران خسارات خواهند بود.

آیا مدیری که سهام وثیقه ندارد می تواند صورت های مالی را امضا کند؟

به این ترتیب چنانچه مدیری این سهام را نزد شرکت تودیع نکرده باشد، مجاز به امضای صورتهای مالی شرکت نیز نخواهد بود. و صورتهای مالی امضا شده توسط وی از اشکال حقوقی برخوردار است. چنین مدیری نمیتواند تایید کننده صورتهای مالی شرکت باشد. و شرکت نیز مجاز نیست که صورتهای مالی را به تایید این مدیر برساند.

اقسام شرکت تجاری
ادامه مطلب

مقررات ناظر به تودیع سهام وثیقه مدیران شرکت

قانون گذار بازرسان قانونی شرکت را مکلف نموده تا بر صحت روند تودیع این گونه سهام نظارت نموده و هرگونه تخلفی را که از مقررات قانون و یا اساسنامه شرکت راجع به سهام وثیقه دریافت کنند به مجمع عمومی عادی گزارش نمایند.

افزون بر نکات گفته شده در بالا از مقررات ناظر به سهام وثیقه چند مطلب قابل توجه می نماید:

1- عبارت «مدیران باید تعداد سهامی را که اساسنامه شرکت مقرر کرده است دارا باشند. در ارتباط با تعداد سهامی است که در اساسنامه معین می شود. نه اصل تودیع سهام. لذا تودیع سهام وثیقه آمره بوده و اساسنامه نمی تواند نسبت به آن سکوت کند. و در صورت سکوت اساسنامه مدیران موظف به سپردن تعداد سهام لازم برای رأی دادن (حداقل معادل یک رأی در مجامع عمومی هستند.

۲ –  تودیع سهام وثیقه در واقع یکی از شرایط احراز صلاحیت مدیران است. و عدم تودیع آن موجب زوال سمت مدیر بعد از یک ماه به خودی خود خواهد شد.

۳ – قانون گذار ضمانت اجرای این تکلیف را مستعفی شناختن مدیر متخلف می داند.

سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - سهام وثیقه مدیران شرکت سهامی