اشخاص حقوقی غير تجاری

اشخاص حقوقی غير تجاری

انواع تقسیم بندی شخصیت حقوقی

اشخاص حقوقی را میتوان بر پایه معیارهای گوناگون دسته بندی نمود. اشخاص حقوقی را می توان با معیار عمومی خصوصی دولتی یا غیر دولتی بودن هم چنین معیار داخلی و خارجی و یا اقتصادی و غیر اقتصادی بودن یا به اعتبار نحوه تشکیل و تأسیس و یا بازرگانی و یا غیر بازرگانی بودن آنها تقسیم نمود.

کاملترین ملاک برای دسته بندی اشخاص حقوقی

هر یک از ملاک های طرح شده از نقاط قوت و ضعف برخوردارند. با این حال به نظر میرسد معیار تجاری و غیر تجاری کاملترین ملاک برای دسته بندی اشخاص حقوقی باشد. به ویژه آنکه مناسبترین تقسیم بندی برای ورود به موضوع شرکتهای تجاری تلقی می گردد

مفهوم شرکت غیر تجاری چیست؟

شرکت غیر تجاری به شخصیت حقوقی گفته می شود که شرکت مدنی نباشد. زیرا که ثبت شده و شخصیت حقوقی دارد.  شرکت تجاری هم نباشد. چرا که نه موضوع ش تجاری است. و نه در آشکال شرکت های تجاری مقرر در قانون تأسیس می گردد.

انگیزه ها و اهداف شکل گیری شخصیت حقوقی

انگیزه ها و اهداف بسیاری وجود دارند که به شکل گیری شخصیت حقوقی منجر می گردد بدون آنکه کسب سود هدف محوری چنین فعالیتهایی باشد. فعالیتهای حرفه ای فرهنگی علمی و آموزشی و عام المنفعه مهمترین نمونه از این دست فعالیتها هستند. که در دسته بندی اشخاص حقوقی غیر انتفاعی قرار می گیرند.

نمونه های اشخاص حقوقی با اهداف علمی – آموزشی

اگرچه فعالیت اشخاص حقوقی غیر تجاری معمولاً در برگیرنده تحصیل درآمد برای چنین اشخاصی است. لکن چون در زمرۀ امور تجاری مقرر در قانون تجارت به شمار نمی روند.  اشخاص یاد شده در جرگه بازرگانان و امور موضوع فعالیت آنها در دسته امور تجاری توصیف نمی گردند. مؤسسات آموزشی و پژوهشی نمونه های روشنی از اشخاص حقوقی با اهداف علمی – آموزشی به شمار می آیند.

اشخاص حقوقی دولتی و شهرداری ها
ادامه مطلب

نمونه های اشخاص حقوقی غیر تجاری

نهادهای مذهبی و نیز سرمایه گذاری برای بیمارستانها پژوهشگاه ها صندوق های قرض الحسنه و مؤسسات خیریه را باید دردسته بندی امور غیر تجاری قرار داد.

اشخاص حقوقی غير تجاری

اشخاص حقوقی غیر تجاری با اهداف انتفاعی و نمونه های آن

افزون بر اشخاص حقوقی غیر انتفاعی اشخاص حقوقی غیر تجاری دیگری هستند. که در قالب تشکیلات با اهداف انتفاعی تأسیس و به فعالیت می پردازند.

هر چند در این دسته از فعالیتها کسب سود و جلب منفعت هم وجود دارد، با این حال، موضوع فعالیت این گروه از اشخاص حقوقی نه از جهت قالب شکل و نه از نقطه نظر قانون و نیز برداشت عرف در دسته تجار قرار نمی گیرد. برای مثال مؤسسات حسابرسی دفاتر محسوب نمی گردند.

انواع اشخاص حقوقی که جزء دسته شرکت های غیر تجاری هستند

وکالت، مؤسسات پزشکی را ضمن آنکه انتفاعی هستند، در عین حال تجاری هم شرکت های غیر تجاری شامل همه اشخاص حقوقی به جز دولت و نهادهای عمومی و به جز شرکت های تجاری می شوند. انواع شرکت های تعاونی و همۀ مؤسسات ثبت شده دارای شخصیت حقوقی که شرکت تجاری نیستند را می توان شرکت غیر تجاری دانست.

مؤسسات حقوقی مؤسسات حسابرسی و حتی مؤسسات خیریه که در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت رسیده در جرگه این دسته از شرکت ها قرار می گیرند.

با توضیحات بالا میتوان همۀ اشخاص حقوقی مشمول ماده یک آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و مؤسسات غیر تجاری ۱۳۳۷ را در زمره شرکت های غیر تجاری به شمار آورد. چرا که هم ثبت می شوند و هم دارای شخصیت حقوقی هستند.

ایجاد و پایان شخصیت حقوقی شرکت سهامی
ادامه مطلب
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - اشخاص حقوقی غير تجاری