وثيقه سهام شرکت های سهامی چیست؟
سهام وثیقه سهامی است .که برای تضمین خسارتی که ممکن است .از طرف مدیران به صورت مشترک یا منفردا بر شرکت وارد شود. این سهام نباید از تعداد سهامی که در اساسنامه شرکت برای حق رای لازم است کمتر باشد.
وثیقه گذاری سهام
وثیقه گذاری سهام به عنوان یک روش آسان برای دریافت وام، مورد توجه سرمایهگذاران و عموم مردم قرار گرفته چرا که در این طرح، فرآیند دریافت وام تسهیل شده است. این روش، به اشخاص حقیقی و حقوقی امکان میدهد. تا با استفاده از داراییهای سرمایهای خود وام دریافت کنند.
سهام وثیقه اشخاص حقوقی
سهام وثیقه با نام است. و قابل انتقال به غیر نیست .و تا زمانی که مدیر شرکت مفاصا حساب دوره تصدی خویش را از شرکت اخذ نکرده باشد .سهام وثیقه او در صندوق شرکت که در بخش مالی شرکت یا دفاتر رسیدگی سهام نگهداری می شود. به عنوان وثیقه باقی میماند.
ماده قانونی سهام وثیقه
۱- ماده ۱۱۴ لایحه قانونی تجارت کشور:به این گونه سهام،سهام وثیقه میگویند. لازم به ذکر است. که تا زمانی که مدیریت باقی بماند وثیقه اون نیز باقی خواهد ماند. البته در صورتی که مدیر به واسطه اعمال مدیریت خود، به شرکت خسارتی وارد نمود. و از این رو در برابر شرکت بدهکار شد، بدهی او از محل این سهام قابل است.
سهام وثیقه در قانون تجارت
مطابق با قانون اصلاح تجارت، زمانی که شخصی در یک شرکت به عنوان مدیر منصوب میشود، باید مبلغی از سهام خود را به عنوان سهام وثیقه به صندوق شرکت واگذار کند. تا در صورتی که به شرکت زیان مالی وارد کرد، شرکت بتواند خسارتی که از طرف او ایجاد شده را از محل سهام وثیقه او جبران کند.
نحوه صدور سهام وثیقه
مراجعه به شرکتهای بورسی که متوفی در آنها سهامدار بوده که شرکت بورسی مدارک مربوطه را بررسی می کند. و ضمن تقسیم سهام بین ورثه مطابق کواهی حصر وراثت برای اعمال در سیستم به شرکت سرمایه گذاری ارسال می گردد. پس از تایید کارشناس نماینده وراث به شرکت بورسی مراجعه می کند. و برگ سهام تفکیک بین وراث را دریافت می کند.
سهام وثیقه نماینده شخص حقوقی
نماینده شخص حقوقی در برابر اشخاص ثالث در تمام موارد از جمله سهم وثیقه، سود و زیان متحمل شده و مسائل مدنی و حقوقی شرکت مسئولیت تضامنی دارد.
گفته شد که سهم معرف قسمتی از سرمایه شرکت سهامی بوده سهم مشخص میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت مزبور میباشد، ورقه سهم، مال منقولی است. قابل معامله که مانند عین معینی به وسیلۀ قبض و اقباض ( در سهام بی نام ) مورد داد و ستد و نقل و انتقال قرار میگیرد
چنانچه سهم بینام به رهن گذاشته شود. باید سهم مزبور به قبض مرتهن یا به تصرف کسی که بین طرفین معین میگردد داده شود ( ماده ۷۷۲ ق.م) و در مورد رهن سهم با نام مراتب در دفتر سهام شرکت ثبت میگردد. والا از نظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار خواهد بود.
آیا رهن ( صاحب سهم) میتواند در مجمع عمومی شرکت نماید؟ و آیا نامبرده در طول مدت رهن حق استفاده از سود را دارد؟