طرز کار مجمع عمومی فوق العاده
ترکیب مجمع عمومی مجمع عمومی فوق العاده
ترکیب مجمع ، به طور ، اصولی ، هر صاحب سهمی – حتی اگر یک سهم داشته باشد – حق شرکت در رأی گیری در مجمع عمومی فوق العاده را دارد.
با ایــن حال، می توان در اساسنامه شرکت حضور صاحبان سهام را منوط به داشتن حداقل تعدادی سهم (برای مثال ده سهم ) کرد.
در تبصره ذیل ماده ۷۵ لایحه قانونی ۱۳۴۷ محدود کردن حق رأی صاحبان سهام فقط در مجمع عمومی مؤسس ممنوع شده است؛ بنابراین، در مجمع عمومی فوق العاده نیز می توان، مانند مجمع عمومی عادی ، در اساسنامه، مطابق ماده ۷۲ لایحه مذكور حق را ى سهام داران را منوط به داشتن حداقل تعداد مشخصی سهم کرد.
این راه حل قانون گذار قابل انتقاد است؛ زیرا کـار مجمع عمومی فوق العاده عمدتاً تغییر اساسنامه شرکت است و اساسنامه حاصل کار مجمع عمومی مؤسس که در آن تمام شرکاء حق حضور و رأی دارند. در واقع، راه حل قانون گذار متضمن این تالی فاسد است.
که عده ای از شرکاء می توانند بعد از تصویب اساسنامه ، بدون حضور عده ای دیگر اساسنامه را تغییر دهند. و به حقوق اشخاصی که در اقلیت اند لطمه وارد کنند.
این است که به نظر ما ، بهتر است اگر هم قرار باشد. شرکت بتواند به موجب اساسنامه حق حضور صاحب سهم را منوط به داشتن تعدادی سهم کند، تعداد را از رقمی خاص بیشتر – مثلاً ده رأی – قرار ندهد .به هر حال قانون گذار لازم است در این رابطه وضع قانون کند.
طرز کار مجمع عمومی فوق العاده
حد نصاب جلسه مجمع عمومی فوق العاده
۲. حد نصاب جلسه .قانون گذار در رابطه با حد نصاب لازم برای رسمیت یافتن جلسه مجمع عمومی فوق العاده قاعده ای ساده و متفاوت با حد نصاب لازم برای رسمیت داشتن مجمع عمومی عادی مقرر کرده است.
به موجب قسمت اول ماده ۸۴ لایحه قانونی ۱۳۴۷ : ((در مجمع عمومی فوق العاده دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند باید حاضر باشند ))این همان حد نصاب جلسه اول مجمع عمومی عادی است (ماده ۸۷ لایحه قانونی1347). قسمت دوم ماده ۸۴ مقرر شده است:
«اگر در اولین دعوت حد نصاب مذکور حاصل نشد مجمع برای بار دوم دعوت و با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رأی دارند. رسمیت یافته و اتخاذ تصمیم خواهد نمود. به شرط آنکه در دعوت نوبت دوم نتیجه دعوت اول قید شده باشد».
قانون گذار اجازه پایین آمدن از حد نصاب بیش از یک سوم را نداده است؛ بنابراین ، اگر در جلسه دوم نیز حد نصاب حاصل نشود ، جلسه مجمع رسمیت نخواهد داشت.
پیشنهاد میکنم مقاله دعوت مجمع از سوی مرجع ثبت شرکت ها را هم مطالعه فرمایید.
حد نصاب جلسه اول مجمع عمومی فوق العاده
با توجه به حد نصاب بالایی که قانون گذار برای جلسه اول مجمع عمومی فوق العاده مقرر کرده است ، در بسیاری از موارد ممکن است جلسه اول تشکیل نشود؛ بنابراین برای جلوگیری از هزینه های مجدد دعوت (آگهی و غیره) بهتر آگهی دعوت اول روز ، ساعت و محل تشکیل جلسه دوم ، با ذکر است احتمال عدم تشکیل جلسه اول ، قید شود مع ذلك ، مسئله ای که مطرح میشود.
این است که اگر جلسه دوم هم به دلیل عدم حضور دارندگان بیش از یک سوم سهام رسمیت ،نیابد ، آیا میتوان جلسه سومی تشکیل داد یا خیر. به نظر ما جواب این سؤال منفی است؛ چه قانون گذار چنین امری را پیش بینی نکرده است. اما باید آنچه در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده است تصمیم گیری کرد.
پیشنهاد میکنم مقاله نظارت سهامدار از طریق مجمع عمومی را هم مطالعه فرمایید.
حد نصاب دعوت نوبت دوم جلسه مجمع عمومی فوق العاده
هر گاه تشکیل این مجمع ضروری باشد ، تشریفات دعوت باید از نو شروع شود؛ به عبارت دیگر ، برای جلسه بعدی ، که جلسه اول خواهد بود، حضور دارندگان بیش از نصف سهام دارای حق رأی ضروری است ….. راه حل بیرون آمدن از این معضل این است که قانون گذار یا مانند حد نصاب مجمع عمومی عادی مقرر کند. که در دعوت نوبت دوم با هر حد نصابی جلسه مجمع عمومی فوق العاده رسمیت خواهد یافت.
حد نصاب دعوت نوبت سوم جلسه مجمع عمومی فوق العاده
یا اینکه دعوت نوبت سومی را هم مقرر کند که بعد از حد نصاب دعوت نوبت دوم از مجمع عمومی فوق العاده ، قابل انجام باشد – البته با لزوم رعايت حد نصاب مقرر در قسمت اخیر ماده ۸۴ یعنی حضور دارندگان بیش از یک سوم سهام دارای حق رأی در جلسه قانون تجارت فرانسه این راه حل را پیش بینی کرده است (بند ۲ ماده ۹۶-L۲۲۵).3.ا کثریت لازم برای رأی گیری .ماده ۸۵ لایحه قانونی ۱۳۴۷ مقرر کرده است. ((تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده همواره به اکثریت دو سوم آرای حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود.
این قاعده قاعده ای ا امره است و نمیتوان در اساسنامه خلاف آن را پیش بینی کرد. بدین ترتیب ، اگر سهام داری بیش از یک سوم آراء را داشته باشد، اگرچه در اقلیت است ، میتواند سد راه اکثریت در اتخاذ تصمیم شود.
در تصمیم گیری در مجمع باید به آرای مضاعف صاحبان سهام با رأی مضاعف هم توجه شود. که بر خلاف آنچه در مجمع عمومی مؤسس میگذرد. در این مجمع به حساب می آیند.
پیشنهاد میکنم مقاله وظایف مجمع عمومی موسس در شرکت سهامی عام را هم مطالعه فرمایید.