محدودیت در انتقال سهم الشرکه

در شرکت سهامی خاص اصل آزادی نقل و انتقال وجود دارد. و ایجاد محدودیت در انتقال آن امکان دارد. در خصوص سهم الشرکه به دلیل ماهیت خانوادگی شرکت شخص و با مسوولیت محدود اصل بر عدم قابلیت انتقال است. مگر در صورت حصول شرایط مقرر در اساسنامه شرکت تجاری باشد.

محدودیت در واگذاری سهم الشرکه

اگر چه شرکت با مسئولیت محدود را در جرگۀ شرکتهای سرمایه قرار دادیم. با این حال بیشتر نویسندگان این شرکت را به دلیل محدودیت های پیش گفته در جایگاهی میانه شرکت سرمایه و اشخاص جایابی کرده اند.

تنظیم سند صلح در انتقال سهم الشرکه

قانون تجارت ۱۳۱۱ در حکمی که امکان توافق خلاف آن از سوی شرکا یا در مقررات اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود تجویز نشده، واگذاری سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود را با رعایت دو شرط مجاز شمرده است. که عبارتند از لزوم تنظیم سند رسمی و موافقت اکثریت شرکاء

به موجب ماده ۱۰۳ انتقال سهم الشرکه به عمل نخواهد آمد مگر به موجب سند رسمی». سند رسمی ممکن است در هر قالب حقوقی مجاز مانند بیع، صلح یا معاوضه تنظیم شود. با این حال قالب رایج برای این منظور تنظیم سند صلح است.

شرایط انتقال سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود

هم چنین رعایت شرط کسب رضایت دارندگان اکثریت معینی از سهم الشرکه به همراه اکثریت عددی ایشان نیز الزامی است. مطابق بخش دوم ماده ۱۰۲ قانون تجارت … سهم الشرکه را نمی توان منتقل به غیر نمود. مگر با رضایت عده ای از شرکا که لااقل سه ربع سرمایه متعلق به آنها بوده و اکثریت عددی نیز داشته باشند.

در مقرره بالا این پرسش سزاوار تأمل می باشد. که آیا واژه «غیر» تنها ناظر به غیر شرکای شرکت است؟  یا هر شخصی از جمله شرکای شرکت را در بر می گیرد؟ برخی از نویسندگان بر این باورند که چون مقررات بالا مخصوص انتقال به غیر است. انتقال سهم الشرکه بین شرکا محتاج به تشریفات بالا نیست. و آزاده و بلااشکال دانسته شده است.

مطابق دیدگاه اقلیت، واژۀ «غیر» در مقرره قانونی مورد بحث، اعم از شرکا و اشخاص خارج محسوب می گردد. چرا که … کلمۀ غیر اعم است از شرکا و اشخاص خارج». به نظر می رسد. از آنجا که شرکت با مسئولیت محدود در دسته بندی شرکتهای سرمایه قرار می گیرد. از هر تفسیری که به محدودیت نقل و انتقال آسان منجر می شود.

آموزش ثبت اینترنتی تغییرات شرکت
ادامه مطلب

باید پرهیز کرد بنابراین دیدگاه نخست یعنی تفسیر «غیر» تنها به اشخاص ثالث بایستی پذیرفته و اعمال شود.

چنانچه هر یک از شرایط بالا رعایت نگردد. شرکت انتقال گیرنده را شریک نخواهد شناخت. در صورتی که مجمع با واگذاری سهم الشركة شريكي بدون دلیل مخالفت کند به نظر همان راهکار پیشنهادی در مورد مخالفت ایذایی با واگذاری سهام در شرکت سهامی خاص قابل اعمال خواهد بود.

فرق سهام و سهم الشرکه در انتقال آنها

در شرکت های سهامی خاص اصل آزادی انتقال وجود دارد, ولی ایجاد محدودیت در انتقال آن امکان دارد. در خصوص سهم الشرکه به دلیل ماهیت خانوادگی شرکت های شخص و با مسئولیت محدود, اصل بر عدم قابلیت انتقال است. مگر در صورت حصول شرایط مقرر در اساسنامه ی شرکت تجاری.

محدودیت در انتقال سهم الشرکه

توقیف سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود

شرکای شرکت با مسئولیت محدود نمی توانند سهم الشرکه خود را به غیر منتقل کنند؛ مگر با رضایت عده ای از شرکا که لااقل دارای سه چهارم سرمایه بوده و حائز اکثریت عددی نیز باشند.

در توقیف سهم شرکاء در شرکت تجاری به نکات ذیل توجه داشته باشید :
1- سهام یا سهم الشرکه شرکت مالکیت دارد ، از این رو در قبال دیون شریک به سایرین ، قابل توقیف است.
2- سهم شرکاء در قبال دیون شرکت قابل توقیف نیست ، چرا که شرکت صاحب آن سهم نیست. بلکه شرکاء صاحبان سهم اند.
3- اگر سهم بی نام باشد، توقیف آن مستلزم توقیف فیزیکی برگه سهم است، مانند سهام بی نام در شرکت های سهامی.
4- اگر سهم بانام باشد، توقیف آن نیاز به توقیف فیزیکی سهم ندارد. و با منعکس نمودن مراتب توقیف به شرکت ، توقیف سهم صورت می گیرد.

شرایط ثبت نقل و انتقال شرکت با مسئولیت محدود

در ماده 102 قانون تجارت، شرایط نقل و انتقال شرکت با مسئولیت محدود ذکر شده است: سهم الشرکه شرکاء نمی‌توانند به شکل اوراق تجارتی قابل انتقال اعم از با اسم و یا بی اسم و غیره درآید سهم الشرکه را نمی‌توان منتقل به غیر نمود. مگر با رضایت عده از شرکاء که لااقل سه ربع سرمایه متعلق به آنها بوده و اکثریت عددی نیز داشته باشند.

مدارک لازم برای ثبت تغییرات شرکت
ادامه مطلب

پیشنهاد میکنم به مقاله  سرمایه ثبتی شرکت با مسئولیت محدود و شرایط سهم الشرکه آن جهت مطالعه مراجعه کنید.

مجمع عمومی فوق العاده شرکت با مسئولیت محدود

نقل و انتقال سهم الشرکه اعضاء در شرکت با مسئولیت محدود در مجمع عمومی فوق العاده این شرکت انتقال داده می شود. در این نوع مجمع حتما کلیه اعضا در مجمع عمومی فوق العاده شرکت با مسئولیت محدود حضور داشته باشند.

مفاصا حساب مالیاتی و تنظیم و امضای سند صلح هم برای نقل و انتقال آن اجباری است.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست