تعریف و انواع شرکت های سهامی

تعریف شرکت سهامی

برابر ماده اول لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 24 اسفند ماه 1347 که مقرر می دارد: (( شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است)).

در شرکت سهامی،سرمایه شرکت به سهام متساوی القیمه تقسیم شده،مبلغ اسمی سهام و حتی در صورت تجزیه آن به قطعات سهام باید متساوی با شد. از طرف دیگر مسئولیت سهامداران فقط محدود به میزان آورده یا مبلغ اسمی سهام آنها می باشد. حال باید دید منظور از تجزیه سهم به قطعات معین و تقسیم مبلغ اسمی یک سهم به چند سهم چیست؟

هر سهم ممکن است به چند قطعه معین که (( پاره سهم)) نامیده می شود. تجزیه شده و هر پاره سهم دارای ارزش معینی بوده ولی فاقد حقوق مربوط به یک سهم می باشد. و مجموع آنها یک سهم را تشکیل می دهد. پاره سهم در شرکت سهامی به مناسبت توزیع سهام مجانی بین سهامداران ایجاد می گردد.

تا سهامدارانی که سهام کمتری دارند .از سهام مجانی مذکور محروم نشوند. مانند اینکه اگر شرکت تصمیم بگیرد. که برای هر ده سهم یک سهم مجانی بدهد در این صورت امکان دارد سهامداران کمتر از 10 سهم از امتیاز مزبور محروم شوند. برای جلوگیری از تضرر چنین سهامدارانی هر پاره سهم را معادل یک دهم سهم تعیین نموده به صاحبان مثلا 6 سهم، 6 قطعه سهم اعطاء می کنند.

اما ممکن است هر سهمی به موجب تصمیم مجمع عمومی فوق العاده و یا اساسنامه به چند سهم با ارزش اسمی معین تبدیل گردد، در اینصورت برخلاف (( پاره سهم)) چنین سهمی حقوق و امتیازات یک سهم کامل را از نظر حق رای غیر و دارا خواهد بود.

نظر به این که در شرکت سهامی به علت کثرت سهام اغغلب سهامداران همدیگر را نمی شناسد به همین مناسبت به شرکت مزبور شرکت بی نام نیز گفته می شود. شرکت سهامی، ولو این که موضوع آن عملیات امور بازرگانی نباشد.

شرکت تجارتی محسوب می شود، در این شرکت حقوق هر یک از سهامداران ناشی از ورقه ای است به نام (( سهم)) که قابل و انتقال بوده تعهدات مالی شان نیز محدود به همان ورقه می باشد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص
ادامه مطلب

انواع شرکت سهامی

ماده 4 ل.ا.ق.ت مقرر می دارد: (( شرکت سهامی به دو نوع تقسیم می شود:

نوع اول- شرکت هایی که موسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند، این گونه شرکتها شرکت سهامی عام نامیده می شوند.

نوع دوم- شرکت هایی که تمام سرمایه آنها در موقع تاسیس منحصرا توسط موسسین تامین گردیده است. این گونه شرکتها شرکت سهامی خاص نامیده می شود.))

شرکت های سهامی یکی از انواع شرکت های تجاری است که در آن واحد اصلی تعریف آن می باشد. در واقع، سرمایه گذاری در این نوع شرکت ها افراد را قادر می سازد تا به اشتراک گذاری منافع و خطرات حاصل از تجارت و کسب و کار بپردازند.

شرکت های سهامی ایران

شرکت های سهامی ایران به دو دسته تقسیم می شوند: شرکت های سهامی خاص و شرکت های سهامی عام. شرکت های سهامی خاص ممکن است اکثریتی از سهام را در دستان مدیران یا شرکت های دیگر دارند. اما در شرکت های سهامی عام، هر شخص می تواند سهامی را خریداری کند و صاحب یک قسمت کوچک از شرکت شود.


ویژگی های شرکت های سهامی

ویژگی های شرکت های سهامی شامل مسئولیت محدود صاحبان، انتقال انشاهای درون شرکت و امکان جمع آوری سرمایه در بازار سرمایه است. علاوه بر این، شرکت های سهامی به راحتی می توانند سهام خود را در بازار فروش و سرمایه گذاری های جدید به دست آورند.

ساختار حقوقی شرکت های سهامی

شرکت های سهامی یک ساختار حقوقی از شرکای آن دارند. هر فرد صاحب سهام تنها مسئول سرمایه ای است که در شرکت سرمایه گذاری کرده است. به عبارت دیگر، شرکت های سهامی مهم این ویژگی را دارند که صاحبان آنها مسئولیت محدود دارند و در صورت مشارکت، تنها سرمایه گذاری آنها به شرکت می رسد.

به طور کلی، شرکت‌های سهامی از سازمان‌های تجاری هستند. که بیشتر در بازار سرمایه‌گذاری فعالیت می‌کنند و از سرمایه‌گذاری مانند انتقال سهام، جمع آوری سرمایه، محدودیت صاحبان و پذیرش در مدیریت بهره مند هستند. با این، برای تأسیس یک شرکت سهامی باید مراحل و قوانین را رعایت کرد تا این نوع شرکت به درستی تشکیل شود و به خوبی عمل کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست