محدودیت قانونی هیات مدیره شرکت

محدودیت های قانونی مدیران شرکت

در مقررات قانونی محدودیت های قانونی بر اختیارات هیات مدیره پیش بینی شده است. برخی از این محدودیت ها به طور انفرادی و بعضی به صورت جمعی بر اعضاء اعمال میگردد. در پایین مواردی از این محدودیتها را ذکر میکنیم.

محدودیت دریافت وام از شرکت

اولاً – اعضاء هیات مدیره به استثناء اشخاص حقوقی حق ندارند. هیچگونه وام یا اعتبار از شرکت تحصیل نمایند.  شرکت نمیتواند دیون آنان را تضمین یا تعهد کند. عملیات بخودی خود باطل است. این حکم شامل حال نماینده شخص حقوقی عضو هیات مدیره نیز می گردد.

عدم رقابت و یا معامله با شرکت

ثانياً – مدیران (هیات مدیره) و مدیر عامل نمی توانند معاملاتی نظیر معاملات شرکت که متضمن رقابت با عملیات شرکت باشد انجام دهند.

محدودیت قانونی هیات مدیره شرکت

شرایط معامله اعضای هیات مدیره با شرکت

ثالثاً- با توجه به ماده ۱۲۹ لایحه قانونی در محدودیت قانونی هیات مدیره شرکت که نمی توانند بدون اجازه هیات مدیره در معاملاتی که با شرکت یا به حساب شرکت می شود. بطور مستقیم یا غیر مستقیم طرف معامله واقع و یا سهیم شوند. در صورت اجازه نیز هیات مدیره مکلف است بازرس شرکت را از معامله ای که اجازه آن داده شده بلافاصله مطلع نماید. گزارش آن را به اولین مجمع عمومی عادی صاحبان سهام بدهد. بازرس نیز مکلف است ضمن گزارش خاصی حاوی جزئیات معامله نظر خود را درباره چنین معامله ای به همان مجمع تقدیم کند.

عدم حق رای عضو مدیری که طرف معامله با شرکت است؟

عضو هیات مدیره یا مدیر عامل ذینفع در معامله در جلسه هیات مدیره و نیز در مجمع عمومی عادی هنگام اخذ تصمیم نسبت به معامله مذکور حق رای نخواهد داشت. البته معاملات مذکور در این ماده در هر حال ولو آنکه توسط مجمع عادی تصویب نشود. در مقابل اشخاص ثالث معتبر است. مگر در موارد تدلیس و تقلب که شخص ثالث در آن شرکت کرده باشد.

عدم دریافت حقوق توسط اعضای غیر موظف هیات مدیره

رابعاً – هیات مدیره  شرکت نمیتواند برای اعضاء غیر موظف هیات مدیره بجز آنچه در قانون پیش بینی شده است. در قبال سمت مدیریت آنان بطور مستمر یا غیر مستمر، بابت حقوق بــا پاداش یا حق الزحمه وجهی از شرکت در نظر بگیرند.

مسئولیت جزائی اعضای هیات مدیره
ادامه مطلب

محدودیت قانونی هیات مدیره شرکت

حداکثر پاداش هیات مدیره در شرکت های سهامی

خامساً در ماده ۲۴۱) لایحه قانونی اصلاحی سال (۱۳۹۵) ملحوظ است که اگر نسبت معینی از سود خالص سال مالی شرکت جهت پاداش هیات مدیره در نظر گرفته شود. به هیچ وجه نباید در شرکتهای سهامی عام از سه درصد سودی که در همان سال به صاحبان سهام پرداخت میشود. در شرکتهای سهامی خاص از شش درصد سودی که در همان سال به صاحبان سهام پرداخت میشود تجاوز کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست