شرکت چیست؟
در مطلب شرکت چیست؟ از آنجایی که امروزه با گسترش کسب و کارهای مختلفی روبرو هستیم. شرکتهای مختلفی به ثبت میرسند. شاید شما هم از جمله افرادی باشید که علاقهمندید شرکت خود را تاسیس کنید. اما نمیدانید که شرکت چیست و آیا کسب و کار شما میتواند به عنوان یک شرکت محسوب گردد. افرادی که قصد دارند کسبوکار خود را به عنوان یک شرکت شروع نمایند. باید از اطلاعات خوبی برخوردار باشند. تا بتوانند گامهای درستی در این راه بردارند.
ما در این مقاله تعاریف، دسته بندی ها و انواع شرکت و توضیحات کامل از شرکت برای شما عزیزان نوشته ایم. امیدواریم این مقاله شروع تازه کسب کار شما به همراه موفقیت برای شما باشد.
مفهوم شرکت
شرکت چیست؟ شرکت نیز مانند مفهوم شخصیت حقوقی از مقدمات ضروری برای شناخت شرکت تجاری به شمار می رود. چرا که رابطه شرکت با شرکت تجاری رابطه عموم و خصوص مطلق است. که میان شخصیت حقوقی و شرکت تجاری به چشم میخورد.
معنی شِرکت یا کمپانی چیست؟
شِرکت یا کمپانی (به فرانسوی: Compagnie ) چیست؟ به معنای یک شخصیت حقوقی انجمن یا بنگاه تجارت می باشد. بنابر تعریف قانون مدنی ایران، کمپانی عبارت است از: اجتماع حقوق مالکان متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه، ولی این تعریف در برگیرنده مشاعات نیز است.
تعریف شرکت تجاری
شرکت تجاری چیست؟ اجتماع 2 یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به جهت انجام عملیات تجاری و کسب سود را می گویند. شرکت هایی که هدف از تاسیس آن ها تجارت نباشد. و اعمال تجاری انجام نمی دهند، شرکت های حقوقی یا مدنی گفته می شوند.
لازم به توضیح است ثبت شرکت الزاما با مشارکت اشخاص حقیقی نیست. و ممکن است چند شرکت تجاری که دارای شخصیت حقوقی مستقلی که از قبل ثبت شده اند. برای انجام فعالیت بازرگانی با مشارکت همدیگر اقدام به تشکیل یک شرکت نمایند.
شرکت های تجاری در کشورهای خارجی
تاسیس شرکت چیست؟ در بعضی کشورها نیاز به اجتماع و توافق چند نفر ندارد. در بعضی کشورهای اروپایی و غرب امکان ثبت شرکت توسط یک فرد، یعنی یک سهامدار وجود دارد.
ولی در قانون تجارت ایران حداقل اعضا برای تاسیس یک شرکت در برخی از انواع شرکت ها دو نفر می باشد. و امکان تشکیل شرکت با یک فرد در قانون تجارت ایران پیش بینی نشده است. و قابل ثبت نیست.
معنای عام شرکت چیست؟
در معنای عام شرکت به هر نوع شراکت در امری میان دو یا چند شخص اطلاق می گردد. در این تعریف مشارکت مفهومی فراتر از دخالت عنصر مال دارد. و حتی میتوان ازدواج و زندگی مشترک را در این مفهوم قرار داد. با این حال همانگونه که خواهیم دید اساتید حقوق مدنی ایران در شرکت در معنای عام وجود مال و یا حق مالی را می جویند.
بصورت عام چند نوع شرکت وجود دارد؟
شرکت دارای عناوین و مصادیق گوناگون می باشد به نحوی که همه اشکال مشارکت را در برگیرد. اساتید حقوق مدنی تنها دو نوع شرکت را به رسمیت می شناسند. که عبارتند از شرکت مدنی و شرکت تجاری.
چنین دسته بندی از تعریف شرکت جامع نبوده و بخش بزرگی از شرکت های موجود را در خود جای نمیدهد. چرا که بسیاری از شرکتها وجود دارند که نه شرکت مدنی و نه تجاری اند.
کار شرکت چیست؟
در تعریف نحوه کار شرکت، به کشور مقصد اعلام می کنید که تصمیم دارید شعبه ای از شرکت خود را در منطقه مشخص تاسیس کنید. در واقع افرادی که در کشور خود صاحب یک بیزنس یا فعالیت، شرکت یا کارخانه هستند. یا سابقه مدیریتی در یک بیزنس را دارند. میتوانند یک شعبه از فعالیت خود را در کشور مورد نظر راه اندازی نمایند.
معنی شرکت در لغت
شرکت در لغت به معنای شریک شدن در مال یا فعالیتی می باشد. در اصطلاحات حقوقی، شرکت به قراردادی گفته می شود که بر مبنای آن شرکا سود حاصل از شرکت را بین خودشان تقسیم می نمایند.
اقسام شرکت ها در قانون تجارت
شرکت ها در یک تقسیم بندی کلی به دو گروه تقسیم می شوند: شرکت تجاری و شرکت مدنی. شرکت تجاری ، خود به 7 نوع تقسیم شده است که عبارتند از : شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
توضیح انواع شرکت های تجاری
انواع شرکت های تجاری در ماده 20 قانون تجارت احصا شده است ؛ شرکت سهامی ، شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت تضامنی ، شرکت مختلط غیرسهامی ، شرکت مختلط سهامی ، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
شرکت های با موضوع تجاری شرکت هایی هستند که برای امور تجاری تشکیل می شوند: مانند شرکت های تضامنی، نسبی، مختلط و شرکت با مسئولیت محدود، ولی شرکت هایی که شکل شان تجاری است، به صرف صورت شان تجاری تلقی می گرندند.
چه موضوع آن ها تجاری باشد یا اینکه نباشد. مانند شرکت های سهامی عام و خاص. در واقع هرگاه موضوع فعالیت شرکت های سهامی امور مندرج در ماده 2 قانون تجارت باشد، هم از لحاظ موضوع تجاری است. هم از لحاظ شکل، اما اگر برای امور مدنی تشکیل شود. تنها شکل آن ها تجاری خواهد بود.
تفاوت شرکت تجاری با شرکت مدنی در چیست؟
این انواع شرکتها یعنی شرکت مدنی و شرکت تجاری، دارای تفاوت هایی زیادی بوده که به طور کلی می توان گفت منشا این تفاوت ها در این نکته می باشد. که شرکت مدنی، فاقد شخصیت حقوقی بوده؛ در حالی که شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی مستقل از شرکا و سهام داران آن است. هم چنین شرکت مدنی، ثبت نشده ، در حالی که شرکت تجاری الزاما باید ثبت شود.
دسته بندی شرکت ها
برخی شرکتهای تعاونی و موسسات غیر تجاری در این دسته قرار می گیرند. به همین جهت ضرورت دارد تا در کنار شرکتهای مدنی و تجاری، نوع سومی از شرکت نیز شناسایی نمود که عبارت از شرکت غیر تجاری می باشد.
شرکت مدنی چیست؟
شرکت مدنی چیست؟ شرکت مدنی مفهوم و مصادیق گسترده دارد این شرکت را میتوان هم در قانون مدنی و هم قانون تجارت شناسایی نمود. شرکت مدنی در قانون مدنی شامل هر نوع مشارکت مالی و مشارکت موضوع مادۀ ۵۷۱ قانون مدنی بوده و مشارکت مدنی در قانون تجارت را می توان شرکت موسوم به شرکت عملی موضوع ۲۲۰ قانون تجارت دانست.
شرکت مدنی در قانون مدنی
شرکت مدنی در قانون مدنی چیست؟ همانند شرکت تجاری در قوانین تعریف نشده با این حال در نوشته های حقوقدانان شرکت مدنی با وجوه تمایز از شرکت تجاری شناخته میشود. اساتید حقوق مدنی چنین شرکتی را به دو دسته شرکت مدنی به معنای عام و شرکت مدنی به معنای خاص تقسیم نموده اند.