اندوخته قانونی چیست؟ نکات و نحوه محاسبه آن

اندوخته قانونی چیست؟ نکات و نحوه محاسبه آن
اندوخته قانونی در حسابداری، بخشی از سود خالص است که سالانه به عنوان اندوخته جمع آوری می‌شود. به طور سالانه 5 درصد از سود خالص قبل از کسر ذخیره مالیات به عنوان اندوخته قانونی در ترازنامه ثبت می‌شود و زمانی که این مبلغ به 10 درصد سرمایه شرکت برسد، استفاده از آن اختیاری است.

پیش بینی اندوخته قانونی

تشکیل سرمایۀ احتیاطی در شرکتهای با مسئولیت محدود

قانون گذار در ماده ۱۱۳ قانون تجارت،  شرکتهای با مسئولیت محدود را مکلف به رعایت ماده ۵۷ منسوخ دایر به منظور نمودن یک بیستم از سود خالص سالیانه شرکت تا زمانی که به یک دهم کل سرمایه شرکت برسد،  نموده است.

مطابق این مقرره:  (( مفاد ماده ۷۸ این قانون راجع به تشکیل سرمایۀ احتیاطی در شرکتهای با مسئولیت محدود نیز لازم الرعايه است)).

با وجود آنکه قانون گذار در مورد اصل سرمایه و یا حداقل سرمایه لازم برای شرکت با مسئولیت محدود حکم روشنی مقرر نداشته ، با این حال منظور نمودن اندوخته قانونی را الزامی میداند.

اگرچه ماده ۵۷ از مواد منسوخ قانون تجارت به شمار میرود،  مع ذلک با توجه به حکم مادۀ ۲۹۹ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ۱۳۴۷ ، مفاد ماده مزبور نسبت به شرکت با مسئولیت محدود همچنان حاکم است.

نحوه محاسبه اندوخته قانونی

نحوه محاسبه اندوخته قانونی : همانطور که گفته شد، 5 درصد سود سالانه به عنوان اندوخته قانونی در ترازنامه ثبت می‌شود اما اگر شرکت دارای زیان انباشته باشد، برای محاسبه اندوخته قانونی باید زیان سنواتی از سود خالص کسر شود سپس یک بیستم آن ثبت می‌گردد.

اندوخته قانونی در قانون تجارت ایران

هیات مدیره شرکت ها موظفند است که هر سال ۵ درصد از سود خالص شرکت را با عنوان اندوخته قانونی ذخیره کنند. همین که اندوخته قانونی به ده درصد کل سرمایه شرکت رسید، ذخیره‌کردن آن اختیاری است. مطابق ماده 140 اصلاحیه قانون تجارت ، یک بیستم سود خالص هر سال باید به عنوان اندوخته قانونی در نظر گرفته شود.

فرمول ذخیره احتیاطی

اندوخته قانونی چیست؟ نکات و نحوه محاسبه آن: روش محاسبه حد احتیاطی ذخیره در این فرمول از این قرار است که: حداکثر مقدار مصرف روزانه (منظور مقدار محصولاتی است که در یک روز به فروش می‌رسد. را در حداکثر زمان تولید (منظور طولانی‌ترین زمانی است که محصول تولید می‌شود) ضرب کنید.

نرخ ذخیره قانونی سال 1403

بر اساس آمار بانک مرکزی، نرخ سپرده قانونی در اردیبهشت سال 1403، حدودا 9.62 درصد به ثبت رسیده است که کمترین میزان از آبان 1399 بوده است. در خرداد ماه نیز این نسبت تقریبا هم ارز نیمه بهار و در مرز 9.64 درصد ثبت شده است.

هیات موسس شرکت تعاونی
ادامه مطلب

اندوخته اجباری یا احتیاطی

به نظر میرسد،  شرکت علاوه بر اندوخته اجباری یا احتیاطی که سقف آن یک دهم کل سرمایه شرکت مقرر شده ، بدون نیاز به قید در اساسنامه و تنها با تصویب مجمع عمومی بتواند علاوه بر سقف الزامی مزبور،  یک بیستم عایدات خود را تحت عنوان اندوخته اختیاری منظور نماید.

این معنا را به روشنی از بخش اخیر ماده ۵۷ (ماده۷۸ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت1347) مرقوم میتوان دریافت.

اندوخته قانونی

اندوخته قانونی: این اندوخته با هدف تقویت مالی شرکت ایجاد شده است. اندوخته توسعه و تکمیل: این اندوخته با هدف مقاصد خاص و به منظور گسترش و توسعه فعالیت‌های شرکت ایجاد شده است. این مبلغ از پرداخت مالیات معاف می‌باشد. اندوخته احتیاطی سرمایه: این اندوخته با هدف افزایش سرمایه ایجاد شده است.

جایگاه اندوخته قانونی در ترازنامه

همان طور که در مطالب بالا گفته شد، اندوخته قانونی نیز  مانند سایر اندوخته‌ها دارای ماهیت بستانکار و زیر مجموعه سرفصل های حقوق مالکانه است. بدینصورت  اندوخته قانونی در ترازنامه در بخش حقوق مالکانه درج می‌شود.

اندوخته احتیاطی چند درصد می باشد؟

ماده ۲ : اندوخته احتیاطی صندوق مذکور در هر سال از محل منابع زیر تامین می گردد:
۱ ـ یک درصد از ارزش سیف کالاهای وارداتی غیر دولتی.
۲ ـ وجوه مصرف نشده اندوخته احتیاطی سال قبل.
3- مالیات و کسور قانونی.

نحوه محاسبه اندوخته قانونی

اندوخته قانونی چیست؟ نکات و نحوه محاسبه آن در صورتی که شرکت سالها زیان انباشته داشته باشد:

طبق ماده 140 اصلاحیه قانون تجارت، یک بیستم سود خالص هر سال باید ذخیره قانونی محسوب شود. از طرفی طبق ماده 238 همین اصلاحیه مبنای محاسبه اندوخته قانونی سود خالص پس از کسر زیان های وارده در سال های گذشته می باشد. بنابراین در مواردی که شرکت زیان انباشته (سالانه) داشته باشد، استفاده از رقم سود خالص سال جاری برای محاسبه اندوخته قانونی جایز نیست، بلکه باید مجموع زیان سالانه را از آن کسر کرد. ذخیره قانونی رقم سود خالص سال جاری با محاسبه یک بیستم افزایش و احتساب آن به عنوان اندوخته قانونی.

طبق قانون تجارت 20/1 که معادل 5 درصد سود شرکت است، باید هر ساله ذخیره قانونی پس انداز شود. تا به 10 درصد سرمایه برسد. ذخیره عمومی و احتیاطی اختیاری است. بستگی به نظر هیأت مدیره شرکت دارد.

انحلال شرکت سهامی با تصمیم مجمع فوق العاده
ادامه مطلب

صندوق ذخیره در شرکت های تعاونی

صندوق ذخیره جمع مبالغی است که از سود خالص سالانه تعاونی برداشت می شود. در مورد صندوق ذخیره می توان موارد زیر را بیان کرد:
– مبلغی که از سود خالص سالانه تعاونی به عنوان صندوق ذخیره برداشت و به حسابی به همین نام تخصیص می یابد حداکثر تا سقف پنج درصد.
– حداكثر يا كمتر مذكور هر ساله بنا به پيشنهاد هيئت مديره همان سال مالي به تصويب مجمع عمومي عادي مي رسد.

اندوخته قانونی چیست؟ نکات و نحوه محاسبه آن

اهمیت اندوخته قانونی شرکت

آنچه در مورد اندوخته قانونی حائز اهمیت است این است که اگر واحد تجاری میزان اندوخته قانونی خود را بیش از حد مقرر (5 درصد سرمایه) (7 درصد) مثلاً 7 درصد بداند، مجاز به کاهش اندوخته خود نخواهد بود. مبلغ تحت هر شرایطی – تبصره 2 ماده 158 قانون تجارت ((تبدیل اندوخته قانونی به سرمایه ممنوع است)).

نکته مهم در مورد اندوخته قانونی

نکته مهم در مورد اندوخته قانونی این است که اگر واحد تجاری میزان ذخیره قانونی خود را بیش از حد تعیین شده (10 درصد سرمایه سهام) (مثلاً 12 درصد) بداند، مجاز به کاهش نخواهد بود. میزان اندوخته آن تحت هر شرایطی – تبصره 2 ماده 158 قانون تجارت (تبدیل اندوخته قانونی به سرمایه ممنوع است.

مقایسه ذخیره قانونی و ذخیره احتیاطی در شرکت های تعاونی

– اندوخته قانونی و اندوخته احتیاطی مبالغی است که از سود خالص شرکت تعاونی در هر سال مالی اخذ و به حساب مخصوص آن واریز می شود.
مبلغ تخصیصی به حساب ذخیره قانونی نباید کمتر از پنج درصد سود خالص سالانه باشد و مبلغ تخصیص به حساب ذخیره نباید از پنج درصد این سود بیشتر باشد.
درصد مربوط به هر دو اندوخته به پیشنهاد هیئت مدیره شرکت تعاونی همان سال مالی به تصویب مجمع عمومی عادی می رسد.

اندوخته قانونی بانکها چیست؟

سپرده قانونی (انگلیسی: Bank reserves ) یا ذخیره بانکی سپرده‌ای است که بانک‌ها در حساب‌های خود نزد بانک مرکزی دارند یا وجوه نقدی که در مخازن خود نگهداری می‌کنند. در برخی کشورها بانک‌های مرکزی حداقلی را به عنوان سپرده قانونی تعیین می‌کنند که برابر با درصدی از بدهی بانک‌ها (یا در واقع سپرده مشتریان بانک‌ها) است.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت

با تیم تک نیک ثبت - اندوخته قانونی چیست؟ نکات و نحوه محاسبه آن