ارگان تصمیم گیرنده شرکت تعاونی

عنوانتوضیحات
مجمع عمومی شرکت تعاونیبالاترین مرجع اتخاذ تصمیم و نظارت در امور شرکت‌های تعاونی، شامل اجتماع اعضا یا نمایندگان تام‌الاختیار به صورت عادی و فوق‌العاده.
مجمع عمومی موسسمسئول تأسیس شرکت تعاونی، تهیه و پیشنهاد اساسنامه، و تشکیل اولین جلسه رسمی مجمع عمومی عادی.
مجمع عمومی عادیتشکیل حداقل سالی یک‌بار برای انجام وظایف قانونی شامل انتخاب هیأت مدیره، بررسی ترازنامه، تعیین خط مشی، و تصمیم‌گیری درباره افزایش یا کاهش سرمایه.
مجمع عمومی فوق‌العادهتشکیل بنا به تقاضای حداقل یک‌سوم اعضا یا اکثریت مطلق هیأت مدیره، برای تغییر اساسنامه، عزل هیأت مدیره، انحلال یا ادغام تعاونی.

ارگان تصمیم گیرنده شرکت تعاونی

مقدمه مطالب سایت:

شرکت‌های تعاونی به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران، نقش بسزایی در توسعه و رشد اقتصادی جامعه دارند.

این شرکت‌ها با هدف ارتقاء سطح رفاه اجتماعی و اقتصادی اعضای خود و همچنین ایجاد زمینه‌های همکاری و مشارکت، فعالیت می‌کنند.

مجامع عمومی شرکت‌های تعاونی به عنوان بالاترین مرجع تصمیم‌گیری و نظارت بر امور این شرکت‌ها، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

این مجامع که شامل مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق‌العاده می‌باشند، وظایف متعددی از جمله انتخاب هیأت مدیره، بررسی و تصویب گزارش‌های مالی، تعیین خط مشی و برنامه‌های تعاونی و تصمیم‌گیری درباره تغییرات اساسنامه را بر عهده دارند.

در این مقدمه، به بررسی نقش و وظایف مجامع عمومی در شرکت‌های تعاونی پرداخته و اهمیت آن‌ها در حفظ و ارتقاء عملکرد این نهادهای اقتصادی مورد بحث قرار می‌گیرد.

مجمع عمومی شرکت تعاونی چیست؟

مجامع عمومی بر اساس قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بالاترین مرجع اتخاذ تصمیم و نظارت در امور شرکتهای تعاونی است. که از اجتماع اعضای تعاونی یا نمایندگان تام الاختیار به صورت عادی و فوق العاده تشکیل شده و هر عضو بدون در نظر گرفتن میزان سهم تنها دارای یک رأی میباشد.

 

مجمع عمومی موسس ارگان تصمیم گیرنده شرکت تعاونی

لازم به تذکر است. که مجمع عمومی مؤسس نیز از جمله مجامع عمومی شرکتهای تعاونی است، لیکن مجمع عمومی مذکور که اقدام به تأسیس شرکت تعاونی می نماید. پس از تهیه و پیشنهاد اساسنامه بر طبق مقررات و دعوت به عضویت افراد واجد شرایط  بالاخره تشکیل اولین جلسه رسمی مجمع عمومی عادی ( در صورت موافقت وزارت تعاون یا اداره کل تعاون)  و تعیین هیأت مدیره منحل گردیده وظایف هیأت مؤسس خاتمه می یابد (مستفاد از مواد ۳۰ و ۳۱).

مجمع عمومی عادی

مجمع عمومی عادی حداقل سالی یک بار پس از پایان سال مالی جهت انجام مجمع وظایف قانونی خود با دعوت هیأت مدیره تشکیل گردیده و وظایف مجمع به شرح زیر میباشد (مواد ۳۳ – ۳۴ -37): )

  • انتخاب هیأت مدیره و بازرس یا بازرسان برای مدت ۲ سال.
  • رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر گزارشهای مالی هیأت مدیره.
  • تعیین خط مشی و برنامه تعاونی و تصویب بودجه جاری و سرمایه گذاری و اعتبارات وامهای درخواستی و سایر عملیات مالی به پیشنهاد هیأت مدیره.
  • اتخاذ تصمیم  نسبت به افزایش و یا کاهش سرمایه در حدود قوانین و مقررات.
  • اخذ تصمیم نسبت به ذخایر و پرداخت سود و مازاد درآمد تقسیم آن طبق اساسنامه.
  • تصویب مقررات و دستورالعملهای داخلی تعاونی.
  • سایر وظایفی که قوانین و مقررات بر عهده مجمع عمومی قرار میدهد.

جهت اطلاع بیشتر در زمینه شرایط تصدی سمت بازرسی تعاونی ان را مطالعه کنید

مجمع عمومی فوق العاده

مجمع عمومی فوق العاده بنا به تقاضای کتبی حداقل یک سوم اعضای تعاونی و یا اکثریت مطلق اعضاء هیأت مدیره و یا بازرس یا بازرسان با حضور حداقل دو سوم اعضاء كل مجمع تشکیل میشود.  در تعاونیهای دارای بیش از پانصد نفر عضو در صورتی که بار اوّل با دو سوم اعضاء تشکیل نشود. بار دوم با نصف به علاوه یک رسمیت خواهد داشت.

ارگان تصمیم گیرنده شرکت تعاونی

پیشنهاد میکنیم مقاله طبقه بندی شرکت های تعاونی مطالعه فرمایید

وظایف مجمع عمومی فوق العاده

در صورتی که هیأت مدیره ظرف مدت حداکثر یک ماه نسبت به تشکیل مجمع عمومی فـ العاده اقدام ننماید،  وزارت تعاون نسبت به تشکیل مجمع عمومی اقدام می نماید (تبصره ۱ و 2 ماده 35). وظایف مجمع عمومی فوق العاده به موجب ماده ۳۵ به قرار زیر میباشد:

1- تغییر در مواد اساسنامه ( در حدود قانون) –

2- تصمیم گیری نسبت به عزل یا قبول استعفای هیأت مدیره – انحلال یا ادغام تعاونی

3- در خاتمه این بخش متذکر میگردد. که قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران در ی چگونگی دعوت مجامع عمومی و سایر مقاماتی که علاوه بر هیأت مدیره بتوانند مجمع عمومی عادی را تشکیل دهند.

4- و نیز نصاب تشکیل مجمع عمومی عادی و نصاب اخذ تصمیم د مجامع عمومی عادی و فوق العاده و امکان ارائه پیشنهادات اعضاء جهت تصمیم گیری در مجامع و عزل مدیران موادی را احصاء ننموده است. و به نظر میرسد. که بتوان در چنین مواردی به قانون شرکت های تعاونی مصوب سال ۱۳۵۰ با اصلاحات بعدی مراجعه نمود.

صفر تا صد مطالب مربوط به  نحوه ثبت یک اتحادیه شرکت تعاونی در سامانه را در مقاله مذکور توضیح داده ایم

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
X

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست مطالب

خبر نامه

اولین نفری باشید که از مقاله‌ها و تخفیف‌های ویژه مطلع می‌شوید.

تماس با تک نیک ثبت