فرآیند تصویب سود سهامداران

طبق قانون مندرج در ماده 90 لایحه قانونی (تقسیم سود شرکت و اندوخته قانونی بین صاحبان سهام تنها بعد  از تصویب مجمع عمومی مجاز است. و در صورت وجود منافع، تقسیم ۱۰ درصد از سود ویژه سالانه بین سهامداران الزامی است). این قاعده با هدف جلوگیری از سوء استفاده است. که طبق قانون اکثریت و به نفع سهامداران اقلیت وضع گردیده است.

بهره مندی سهامداران از سود شرکت

میزان سودآوری یک شرکت بارزترین نشانه موفقیت تجاری آن و انگیزه اصلی برای تداوم سرمایه گذاری سهام داران در شرکت است. سهام داران به عنوان مالکان شرکت حق دارند که از منافع شرکت بهره مند شوند. و متناسب با سهام شان سهمی از سود سالانه آن داشته باشند.

سود خالص شرکت

به موجب ماده ۲۳۷ اصلاحیه قانون تجارت سود خالص شرکت در هر سال مالی عبارت است از درآمد حاصل در همان سال مالی منهای کلیه هزینه ها و استهلاکات و ذخیره ها.

سود قابل تقسیم شرکت توسط چه مرجعی تصویب می گردد؟

نحوه پرداخت سود قابل تقسیم توسط مجمع‌عمومی تعیین می گردد. و اگر مجمع عمومی در خصوص نحوه پرداخت تصمیمی نگرفته باشد، هیات مدیره نحوه پرداخت را تعیین خواهد کرد. ولی در‌هر حال پرداخت سود به صاحبان سهام باید ظرف ۸ ماه پس از تصمیم مجمع عمومی راجع به تقسیم سود انجام پذیرد.

فرآیند تقسیم سود سهام شرکت

بر اساس ماده ۲۴۰ قانون تجارت، پرداخت سود به صاحبان سهام باید ظرف ۸ ماه بعد از تصمیم مجمع عمومی عادی راجع به تقسیم سود، انجام پذیرد. پس طبق قانون تجارت، شرکت از روز مجمع عمومی که در آن سهامداران سود نقدی را تصویب می نمایند، حداکثر تا ۸ ماه باید سود نقدی را به سهامداران پرداخت کنند.

تصویب تقسیم سود و اندوخته میان سهامداران

تقسیم هر گونه سود و اندوخته قانونی میان سهامداران تنها پس از تصویب در مجمع عمومی عادی امکان پذیر است. چنانچه سودی در میان باشد. الزاماً ۱۰٪ آن به عنوان سود ویژه سالیانه باید میان سهامداران تقسیم شود. این حکم در ماده ۹۰ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت ،۱۳۴۷ بدین شرح انعکاس یافته است:

نحوه پرداخت سود قابل تقسیم

تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام فقط پس از تصویب مجمع عمومی عادی جایز خواهد بود. و در صورت وجود منافع تقسیم ده درصد از سود ویژه سالانه بین صاحبان سهام الزامی است. همان گونه که از مفاد مقرره بالا بر می آید در صورتی که مجمع تقسیم سود را تصویب کند. ولی در مورد نحوه پرداخت سود قابل تقسیم اتخاذ تصمیم ننماید، هیأت مدیره نحوه پرداخت را مشخص می سازد.

انحلال و تصفیه شرکت تعاونی
ادامه مطلب

سود ویژه چیست؟

تعریف سود ویژه : ((سود ویژه سالیانه عبارت است از کل درآمد شرکت منهای هزینه ها))

وظیفه تصویب و اجرای تقسیم سود سهامداران برعهده چه مراجعی می باشد؟

در اینجا باید میان تصمیم به تقسیم سود و اجرای تصمیم تفکیک قائل شد. زیرا که تصویب تقسیم سود و تعیین مبلغ سود قابل تقسیم در صلاحیت مجمع عمومی عادی ،است. لکن اجرای آن پس از تصمیم مجمع حداکثر تا ۸ ماه با هیأت مدیره خواهد بود.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی عادی سالیانه تقسیم سود و زیان شرکت

 

 صورتجلسه مجمع عمومی عادی سالیانه شرکتهای سهامی خاص

نام شرکت : ..……………………………………… شماره ثبت شرکت : 111   شناسه ملی: 1111111  سرمایه ثبت شده :

مجمع عمومی عادی / سالیانه شرکت ……..…… سهامی خاص ثبت شده به شماره …………… در تاریخ …………… ساعت …..…… با حضور کلیه / اکثریت سهامداران در محل قانونی شرکت (اگر جلسه در محل دیگری غیر از محل قانونی شرکت تشکیل شده آدرس کامل آن محل نوشته شود) تشکیل گردید.

الف: در اجرای ماده 101 لایحه اصلاحی قانون تجارت:

1ـ خانم/ آقای …..………………………به سمت رئیس جلسه

2ـ خانم/ آقای ……………………………به سمت ناظر جلسه

3ـ خانم/ آقای …………..………………به سمت ناظر جلسه

4ـ خانم/ آقای………..…………………به سمت منشی جلسه انتخاب شدند.

ب: در خصوص دستور جلسه، 1ـ انتخاب مدیران 2ـ انتخاب بازرسین 3ـ انتخاب روزنامه کثیرالانتشار 4ـ تصویب ترازنامه حساب سود و زیان سال 1401 به شرح ذیل اتخاذ تصمیم شد.

ب : 1ـ اعضای هیات مدیره عبارتند از خانم/آقای …..……. به شماره ملی ……………..……… خانم/آقای ………………….….. به شماره ملی ………………………خانم/آقای ……..….. به شماره ملی …………..…………برای مدت دو سال انتخاب و با امضاء ذیل صورتجلسه قبولی خود را اعلام می دارند. مجمع تصویب نمود در اجرای ماده 124 لایحه اصلاحی قانون تجارت میتواند رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل یک نفر باشد.

ب ـ 2ـ با رعایت ماده 147 لایحه اصلاحی قانون تجارت خانم / آقای ……….. به شماره ملی ……………… به سمت بازرس اصلی خانم / آقای …………. به شماره ملی …………………به سمت بازرس علی البدل برای مدت یک سال مالی انتخاب شدند.

ب ـ 3ـ روزنامه کثیرالانتشار …………………………جهت نشر آگهی های شرکت انتخاب شد.

ب ـ4ـ پس از قرائت گزارش بازرس قانونی ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت منتهی به سال . ………………… مورد تصویب قرار گرفت.

مراحل ثبت انحلال و تصفیه شرکت
ادامه مطلب

ج: اینجانبان اعضاء هیات مدیره و بازرسین ضمن قبولی سمت خود اقرار می نمائیم که هیچگونه سوء پیشینه کیفری نداشته و ممنوعیت اصل 141 قانون اساسی و مواد 111 و147 . 126 لایحه اصلاحی قانون تجارت را نداریم .

د: به خانم / آقای ………………………… احدی از سهامداران یا احدی از مدیران یا وکیل رسمی شرکت وکالت داده می شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکت ها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید.

امضاء هیات رئیسه: رئیس جلسه …………… ناظر جلسه ………… ناظرجلسه………………منشی جلسه

امضا اعضای هیئت مدیره :

1 ـ …………..…………

2 ـ ……..………………

3ـ ……..………………

4 ـ ……..………………

امضاء بازرسین: بازرس اصلی …………………….                بازرس علی البدل:  ……………………………..

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست